У міській раді відкрили інформаційний стенд про безкоштовну правову допомогу

  • 04.10.2013, 15:29
  • 1209
У фойє Львівської міської ради відкрили стенд, де розміщено буклети, що інформують громадян про їх право на захист. Інформаційний стенд Львівському обласному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги передала Українська Фундація правової допомоги у рамках проекту USAID «Справедливе правосуддя» відповідно до таких грантових програм: «Залучення громадськості до участі у процесі запровадження системи безоплатної правової допомоги» та «Підвищення обізнаності громадськості щодо прав і обов’язків громадян та переваг судової реформи».

Ми вирішили підтримати ініціативу Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги і розмісити цей стенд у міській раді, оскільки кожного дня міську раду відвідує тисяча мешканців. Сподіваємось, з допомогою цього стенда ми станемо ближчими до львів’ян.  Це буде постійно діючий стенд і, сподіваємося,  наша співпраця на цьому не закінчиться.

Марта Литвинюк, керуюча справами виконкому ЛМР

«Коли ми вирішили ознайомити громадян з такою ініціативою, то було зрозуміло, що найкраще місце для цього – це фойє міської ради або відділ «Єдине вікно».

З 1 січня працює новий Кримінально-процесуальний Кодекс і, відповідно до нього, будь-яке затримання особи фіксується протоколом про затримання і впродовж години слідчі міліції, прокуратури, СБУ, чи прикордонники зобов’язані зателефонувати в наш Центр і повідомити про затримання. Центр діє цілодобово. Черговий нашого центру зобов’язаний  впродовж години знайти адвоката, який продовж години має прибути у райвідділ для захисту затриманого. Люди, яких затримують на вулиці, через карні порушення, або порушення Адміністративно-процесуального Кодексу не знають своїх прав – вони мають право нічого не говорити і нічого не підписувати, поки не приїде адвокат. Після конфіденційної розмови з адвокатом вони можуть давати свідчення. На жаль, наші громадяни про це не знають, і, власне, цей стенд і ці матеріали спрямовані на те, щоб інформувати наших громадян, що при затриманні свідчення можна давати лише в присутності адвоката.

Ігор Микитин

За словами Ігоря Микитина, за час існування Львівського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, тобто з 1 січня по 1 жовтня 2013 року, було видано понад 2,1 тис. доручень адвокатам для захисту, з яких біля 600 для затриманих осіб і понад 1,5 тис. на постанови слідчих та ухвали судів.

Нагадаємо, у відповідності до приписів Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про безоплатну правову допомогу» у листопаді 2012 року Міністерством юстиції України утворено Львівський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На виконання згаданих законів з 1 січня 2013 року Центр забезпечує надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, до яких застосовано адміністративне затримання чи адміністративний арешт, підозрюваним у вчиненні злочину особам, які затримані органами дізнання та слідства, особам, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту, а також особам, у справах яких відповідно до положень кримінально-процесуального законодавства участь захисника є обов’язковою.

Адреса: вул. Валова, 31, м. Львів, 79008, Україна. Контактний телефон: 0891-20-00-72. Факс: 044/2480009 7634. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103. Електронна адреса: office.lviv@legalaid.gov.ua