«Пріоритет №1 - створити місто, яке комфортне для тих, хто тут навчається, живе і працює», - О. Кобзарев

  • 18.10.2013, 14:40
  • 730
У Львові триває заключна конференція проекту «Мистецтво урядування: ефективні інструменти та інновації для місцевих органів влади», який протягом року реалізовувався Інститутом міста та Львівською міською радою за фінансової підтримки програми MATRA Міністерства закордонних справ Королівства Нідерланди.

Цей проект надзвичайно важливий для міста, в першу чергу, з точки зору покращення обслуговування мешканців. В Стратегії розвитку міста пріоритет №1 - створити місто, яке комфортне для тих, хто тут навчається, живе і працює. Саме тому ми хочемо, щоб кожен мешканець міг впливати на політику розвитку міста. Як це можна зробити? Ми заклали систему соціологічних досліджень: цьогоріч завдяки  цьому фантастичному проекту ми провели унікальне в Україні соціологічне дослідження, опитали 2400 осіб, які відповіли на анкету розміром 40 сторінок. Кожен мешканець дав дуже детальну оцінку кожному компоненту розвитку міста, якості комунальних послуг та можливості самовираження. По кожному компоненту ми маємо оцінку, ми знаємо, на що звертати увагу в першу чергу. Більше того, ми маємо цей розріз по районах, тобто ми конкретно знаємо, чим більше задоволені мешканці в центрі міста чи в спальних районах, що треба виправляти.

Крім того, в нашій роботі закладена система покращення - це система ISO. Це не просто гарний сертифікат - це добровільне зобов’язання міста виконувати високі стандарти. Регулярно проводити опитування мешканців, і вносити покращення, які роблять наше місто все кращим і кращим. Крім того, є дуже важливі елементи в якості проведення проектів. Львів дуже активний на міжнародній арені, ми постійно реалізовуємо міжнародні проекти і хочемо, щоб вони управлялись на високому рівні і саме тому ми пройшли навчання і сертифікацію по системі PRINCE2.

Дуже важлива стратегія. Кожен з нас має розуміти, що ми кожен день працюємо для того, щоб реалізувати те, що написано на папері. Кожен працівник міської ради має розуміти свою відповідальність і свій внесок в те, щоб ці принципи були реалізовані.

Олександр Кобзарев, директор Інституту міста

Додамо, одним із найважливіших результатів проекту «Мистецтво врядування» стало проведення найбільшого за роки незалежності у Львові соціального моніторингу «Якість життя у Львові». Протягом травня-червня 2013 року було опитано 2 400 львів’ян з усіх районів міста. Вони відповідали на запитання, що стосувались охорони здоров’я, освіти, транспорту, благополуччя, дозвілля, власної соціальної активності. Таке дослідження дозволило отримати комплексну оцінку того, як оцінюють Львів його мешканці. В планах – проводити подібні дослідження раз на 1 рік, що дозволить постійно оцінювати громадську думку та керувати містом більш ефективно.

Крім того, завдяки проекту, мешканці Львова отримали 32 «дорожніх карти» – комплексні документи, які показують всі етапи, які необхідно пройти, щоб отримати адміністративну послугу від міської ради. Розробка «дорожніх карт» показала, що більшість процедур необхідно спростити, прибравши зайві ланки. Це повинно стати одним із наступних подальших кроків влади міста.

На внутрішні процеси у міській раді також вплине запровадження ключових показників ефективності (KPIs) та системи проектного менеджменту PRINCE2. Перший з них – це клієнтоорієнтований підхід, що використовується у бізнесі та європейських муніципалітетах та дозволяє отримати відповідь на питання: «Яких результатів повинні досягнути працівники міської ради для досягнення поставлених стратегічних цілей?». А система PRINCE2 дозволяє підвищити прозорість діяльності органів влади під час впровадження різноманітних проектів, де наголос робитиметься на кінцевому результаті.

Довідка

Проект «Мистецтво врядування: звітність, відповідальність, прозорість» реалізовано Інститутом міста та Львівською міською радою за фінансової підтримки програми MATRA Міністерства закордонних справ Королівства Нідерланди. Заключну конференцію проекту організовано за допомоги ГО «Самопоміч».