«Важливо, що Львів запроваджує можливості навчання виконавчих органів щодо прозорості влади», - В. Дебой, міський голова Житомира

  • 18.10.2013, 17:10
  • 842
Сьогодні у Львові відбувається конференція проекту «Мистецтво врядування: відповідальність, звітність, прозорість», який протягом року реалізовував Інститут міста спільно із Львівською міською радою. Під час відкриття конференції представник компанії "ISOQAR" передав міському голові Львова сертифікат ISO 9001. Участь у конференції беруть також представники інших міст України. Як зазначив мер Житомира Володимир Дебой, важливо, що Львів запроваджує можливості навчання в своїх виконавчих органів щодо прозорості влади.

Безумовно, я захоплююсь містом Львовом. Мені подобається, що все більше й більше житомирян навіть на вихідні їдуть в це місто попити кави, а насправді побачити місто Львів, поспілкуватись з родиною, з близькими людьми. Місто Львів стало центром туризму загальноукраїнського рівня, і я думаю, що багато також іноземців.

Друге, що вразило, що в  вихідні дуже складно навіть зарезервувати готель. Це є ще одним успіхом Львова. Третє, що вражає – це серйозні будівельні роботи, які йдуть по місту. Безумовно вони є незручністю для громадян, але ті частини трамвайних колій, ті частини доріг, які сьогодні реконструйовані, я впевнений, вони вже є на багато років вперед. Також мені приємно, як господарнику, що комунікації, які не перекладали десятки років, сьогодні реконструюються в місті. І це також успіх Львова, і це досягнення в житлово-комунальному секторі.

Безумовно, я бачу також, як людина, яка очолює місто, і проблеми. Проблеми сьогодні залишились нам після років пострадянських, незалежності і відсутності ресурсів, але залучення міжнародних кредитів, міжнародних фінансових інструментів, дає можливості сьогодні Львову, знову ж таки, попри складний бюджетний процес в Україні, розвиватись, працювати, давати робочі місця і будувати свою перспективу. Дуже приємно, що Львів запроваджує можливості навчання в своїх виконавчих органів щодо прозорості влади, щодо найкращого надання послуг через центр адміністративних послуг, через відкритий прозорий офіс, через відкриту систему, яка б дозволяла якомога краще людині надати послуги, уникаючи корупції і зволікання часу людей. Це складний процес, але це процес перспективний – європейський.

Той семінар, який відбувається, навчає фахівців і представників, в тому числі міста Житомира, як будувати таку систему доступної влади для громади – це наша основна мета. Тому я сьогодні з задоволенням мав спілкування з міським головою Львова Андрієм Садовим.

Кожне місто має свою специфіку, починаючи з ментальності людей тієї чи іншої території. Безумовно, західні території відрізняються патріотизмом, гонором і любов’ю до своєї Батьківщини. Тому сьогодні приємно, що Львів залучає міжнародні європейські принципи, інституції в розвитку свого міста – це перша складова важлива. Друга – за останні роки Львів зробили центром туризму, це також великі кошти, які надходять сьогодні, разом з тим підвищують рейтинг міста.

Третє – демократія і прозорість влади. Це чітко вирізняє Львів. Безумовно, вирізняє і друга складова – старовинне місто має застарілі каналізації, вузькі дороги, проблеми в житлово-комунальному секторі, складні будівлі, які мають статус території, що охороняються законом, які потрібно не просто ремонтувати, які потрібно реставрувати, потрібно величезні кошти. Тобто місто сьогодні має свої переваги, але і ті історичні проблеми, які, я впевнений, якщо успішно вирішувати, то вони будуть ще одним плюсом міста. Тобто, потрібно зберігати старовинний ансамбль, потрібно його примножувати, і ця історія тільки додасть плюс місту Львову.

Володимир Дебой, міський голова Житомира