95-ту річницю Листопадового чину у Львові відзначили пам'ятною ходою

  • 01.11.2013, 18:42
  • 769
З нагоди річниці Листопадового чину і утворення ЗУНР учнівська та студентська молодь, громадські організації та активні мешканці міста відзначили цей день спільною пам’ятною ходою. О 14.00 годині від Львівського національного університету ім. І. Франка розпочала свою ходу декілька тисячна колона, яка пройшла до Янівського кладовища для вшанування пам’яті загиблих.

Піший похід, участь у якому взяло близько 5 тисяч людей, пройшов за маршрутом:  вул Університетська – Листопадового чину – Озаркевича – Ярослава Мудрого – Шевченка – Янівське кладовище. Усю дорогу колону супроводжувала озвучка з патріотичними піснями.

На Янівському цвинтарі відбулась панахида та громадське віче біля Меморіалу Українським січовим стрільцям.

Це є велике свято не тільки тому, що українці у 1918 році за одну ніч здобули владу, а ще й тому, що хлопці, які тут поховані, були готові до цього. Як співається в багатьох стрілецьких піснях: прийде слушний час – не відомо, коли він прийде і що потрібно буде робити, але ці хлопці готували себе фізично і духовно до настання слушного моменту. Цей час був не тільки у 18 році, він є і у наш час, можливо він є сьогодні, для кожного з нас і не обов’язково, що це буде жертва життям, але може прийти не простий вибір, коли надійде багато пропозицій якоїсь легшої дороги, або простішого розв’язку проблем, але вони будуть не зовсім чесними та гідними. Це і буде ваш слушний час, коли ви зможете зробити вчинок такий самий, як зробили ті герої, що тут поховані. Саме тоді і відбудеться наша і ваша боротьба за свою людську гідність та українську честь. У ті моменти буває страшно, буває не просто, але ви пам’ятайте гасло «Не сміє бути в нас страху» зазначив Василь Косів, заступник міського голови Львова з гуманітарних питань.

Ми знаходимось на священному клаптику нашої львівської землі. Доля цього стрілецького цвинтаря не є простою – його нищили та відновлювали, у 90-х роках його повністю відновили та відреставрували. На Зелені свята ми проводимо тут відправу і люди приходять, деколи більше, деколи менше, але вони приходять тому, що ми нагадуємо їм про потребу вшанування героїв, а не за покликом серця. Наш народ повинен бути тут частіше, аніж на Зелені свята і у листопаді, тому що це пам’ять, яку ми повинні шанувати для того, аби збудувати державу, за яку ці люди героїчно загинули зазначив Ігор Калинець, поет, громадський діяч.

Управління внутрішньої політики Львівської міської ради дякує усім, хто взяв участь в пам’ятній ході,  усім небайдужим, усім, хто пам’ятає та шанує своїх героїв.