Експерти в Києві обговорювали реформу місцевого самоврядування

  • 13.11.2013, 11:25
  • 982
11 листопада відбулося засідання круглого столу «Реформування місцевого самоврядування в Україні», в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2011-2014 роки «Партнерство заради реформ».

Захід, на якому Львів представляв Інститут міста, було присвячено питанням руху України до європейських стандартів в сфері розвитку місцевої і регіональної демократії, виконанню формальних зобов’язань в рамках членства нашої країни в Раді Європи.

Серед учасників круглого столу від Ради Європи та її країн-членів Представник Генерального секретаря Ради Європи з координації програм співробітництва в Україні, Голови Офісу Ради Європи в Україні Владімір Рістовскі, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні, Посол Ян Томбінські, Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні Крістіан Шьоненбергер, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні Андреас фон Бекерат, віце-президент Конгресу місцевих і регіональних влад РЄ Марк Кулз, керівник Департаменту демократичних інститутів та врядування Генерального директорату з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Альфонсо Зарді.

Під час засідання Владімір Рістовскі зазначив, що питання модернізації місцевого самоврядування в Україні набуває особливої актуальності в контексті багатостороннього формату співпраці в рамках «Східного партнерства», Європейської політики сусідства, і особливо перед планованим підписанням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у Вільнюсі.

Цього року питання набуло додаткової популярності через презентацію урядової концепції реформування. Це, безумовно, дуже важливо, що ініціатива децентралізації підтримана не тільки на місцях, але й на рівні Уряду і Президента. Разом з тим важливо, щоб реформування відбулось максимально швидко, а не лишилось на рівні концепції. На Всеукраїнському форумі місцевого самоврядування представники міст та експерти запропонували на розгляд Президента, Верховної Ради та Уряду конкретні і прості заходи, які направлені на покращення функціонування громад. Необхідно починати з малих кроків, які дадуть результати в найближчому майбутньому. Наприклад, вирішити питання з затримкою коштів в казначействі, що дозволить багатьом містам своєчасно проводити виплати по соціально важливих напрямках.

Олександр Кобзарев, директор Інституту міста

На круглому столі також буде здійснено огляд перспектив та викликів, пов’язаних з імплементацією Україною стандартів Ради Європи з місцевого самоврядування.