«У Львові ми повинні жити, як одна велика родина. Тоді будемо сильні і нам ніщо не загрожуватиме», - А.Садовий

  • 26.12.2013, 21:29
  • 1014
Сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий підсумував рік, що минає. Велика зустріч з громадою міста відбулась на стадіоні «Арена Львів». Як розповів мер під час виступу, місто протягом року зробило великий поступ у гуманітарній сфері. Не менші плани і на 2014 рік.

фото: Юрій Дячишин

Цього року більше, ніж у 60 школах і садочках ми проводили ремонтні роботи. Десь була повністю реконструкція вікон, десь міняли дах, систему опалення, ставили нову котельню. Це та планова робота, яка ведеться впродовж останніх 7 років. Ми будемо цю роботу максимально продовжувати. Важливо, щоб діти мали комфорт у школах. Це не можливо було б зробити, якби не підтримка батьків. У нас сьогодні є дуже якісне партнерство – батьки, міські кошти, є хороша синергія.

Ми відкрили 17 додаткових груп в садочках. Наші плани на 2014-15 роки – завершити реконструкцію всіх садочків, які ми вивільняємо від орендарів, щоб таке поняття, як «черга», перестало існувати. Дитина повинна мати гарантоване місце в садочку. Важливо також, щоб дитина потім мала хорошу освіту.

Цього року ми презентували в одній зі шкіл надсучасне комп’ютерне обладнання – інтерактивні дошки, комп’ютерні класи. Ми плануємо наступного року 30 шкіл обладнати такими технологіями. Паралельно готуємо вчителів, які б вміли на ньому працювати. Треба, щоб за 2015-16 роки всі школи міста Львова були надсучасними. Є сенс, бо львівські діти мають найвищі результати ЗНО і наші школи входять в ТОП-50 шкіл України. Це дуже великий плюс. Тому в ті школи ми будемо давати більше уваги, більше ресурсу. Нам важливі мудрі діти. Якщо є мудрі діти, є гарантія розвитку нашого міста.

Андрій Садовий, міський голова Львова

Також мер відзначив позитивну роботу в медичній галузі.

Важливо також, щоб діти народжувались у Львові. Для мене була дуже велика приємність на цьому тижні відвідувати наш пологовий будинок на вул Мечнікова. В цьому пологовому будинку найбільше за історію його існування дітей народилось у 1984 році – це понад 5 тис. Цього року цей рекорд буде побито. Умови там фантастичні. Ми у цей пологовий будинок вклали більше 9 млн грн за останні роки. Там ще не багато залишилось зробити – харчоблок, котельню, але самі приміщення у хорошому стані.

Якщо говорити про медицину, ми повинні інвестувати кошти і в хороших спеціалістів, і в хороше обладнання. В нас є Дитяча лікарня на вул Пилипа Орлика. В цій лікарні багато зроблено, але нового рентгенапарату не було. Цього року ми зуміли такий рентгенапарат придбати, він вже стоїть в лікарні. Це означає, що діти будуть мати якісну допомогу.

В Україні йде реформа медицини. Тому ми повинні пропонувати альтернативи. Багато хто вже знає про Центр святої Параскеви. Я тішусь, що вони дійшли до можливості інвестувати більше 12 млн доларів у будівництво нової, надсучасної лікарні. Будівництво розпочнеться наступного року. Перша черга – близько 60 місць. Це будуть найпрофесійніші лікарі з України і зі світу. Потрібен взірець, як має бути організований процес. Я би хотів, щоб маючи такі добрі приклади, ми на них орієнтувались.

Андрій Садовий, міський голова Львова

Також мер розповів, що наступного року місто планує відкрити ще один ДБСТ.

Ми би хотіли, щоб Львів був містом, де нема недоглянутих дітей. Ми маємо будинок-інтернат, де знаходяться діти, в тому числі, певна кількість дітей, які не мають батьків. Ми собі поставили за мету за наступні роки збудувати достатню кількість будинків сімейного типу, щоб всі діти виховувались у сім’ї. Цього року ми закінчили ремонт будинку на Тракті Глинянському. Там з наступного року буде дитячий сміх, там буде прийомна мама, буде виховуватись до 10 дітей. Наступний такий будинок буде на вул Мечнікова, а також ще за іншими адресами.

Позиція така: не повинно бути дітей-сиріт, кожна дитина повинна мати батьківську опіку. Коли дитина в сім’ї, є зовсім інше виховання.

Є діти, які сиротами вже закінчують школу. Що вони мають робити? Ми плануємо на вул Угорській збудувати великий соціальний готель. Це багатоповерхова будівля, ми вже погодили проект, підготували робочу документацію. Думаю, наступного року почнемо перший етап, щоб діти-сироти мали де жити. На перші роки буде можливість, щоб вони там зростали. Там має бути християнська опіка.

Взагалі, у Львові не повинно бути покинутих дітей, старших людей, які не доглянуті. Ми маємо бути, як одна сім’я, як одна родина. Це наше принципове завдання.

Якби всі об’єднались під час майдану, показували приклад, як ми всі стали на захист… Я дуже гордий, як всі львів’яни об’єднались, коли мова йшла про нашого львів’янина Олега Панаса, коли усі з радістю писали заяви, щоб взяти його на поруки.

Не має бути чужої біди, у Львові ми повинні жити, як одна велика родина. Тоді ми будемо сильні і нам ніщо не буде загрожувати.

Андрій Садовий, міський голова Львова

Нагадаємо, зустрічі міського голови з громадою міста наприкінці року вже стали традиційними та відбуваються щороку.