А. Садовий: «Ми багато працюємо над різними проектами, тому що співпраця з державою надзвичайно складна»

  • 26.12.2013, 22:07
  • 756
Львів є найбільшим серед міст України партнером у співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку. Протягом 2014 року місто реалізовуватиме у співпраці з ЄБРР проекти модернізації теплопостачання та трамваю на Сихів, отримуючи окрім кредитів, також і паралельну грантову допомогу. Про це під час підсумкової зустрічі з громадою розповів міський голова Львова.

фото: Юрій Дячишин

Місто Львів є найбільшим партнером Європейського банку реконструкції і розвитку серед всіх міст України. Ми, проходячи дуже важкий відбір, використовуючи цільово кошти, маючи жорсткий контроль, маємо кошти на дороги, і це кошти ЄБРР. До речі, приймають роботи не українці, а французи, які по тендеру виграли це право, і вони кожен міліметр чітко досліджують, щоб не було халтури. Для міста це дуже важливо, щоб була гарантія на наступні роки та відповідальність.

Ми наступний транш беремо для модернізації систем теплопостачання міста. Йдеться про індивідуальні теплові пункти, їх буде збудовано більше тисячі. Це дасть можливість для будинку регулювати температуру автоматично. Це заміна мереж, тому що теперішні мережі, збудовані в 60-х роках, мають дуже низький коефіцієнт корисної дії. Міняючи мережі, ми на 20-30% ККД покращуємо, іде також автоматизація цього процесу. Ми беремо кредит на 20 млн євро. Це великі гроші, на 10 років. Але, маючи довіру банку, ми до цих коштів отримуємо 10 млн євро гранту. Так Україна може брати кошти, якщо вона буде мати відносини з Європейським Союзом, але кожна гривня і кожне євро буде контрольоване. Кредитна історія, яка пишеться, не допускає жодних помилок.

Другі кошти, які ми беремо, і, до речі, ми завтра будемо підписувати цей контракт, - на проект будівництва трамвайної колії, про яку ми дуже багато говорили у Львові - на Сихів, по вул. Стуса та просп. Червоної Калини. Ми беремо в кредит 6 млн євро, а також нам дають грант, який не треба повертати – 5 млн євро. Це надзвичайно вигідно, і ми зможемо, збудувавши цю колію, для 160 тис мешканців Сихова мати дуже швидке сполучення з центром міста. Взагалі, було б ідеально, щоб на цей маршрут ми ставили наші, львівські «електрони», щоб показати приклад, як все має функціонувати.

Наступний великий проект, який ми також будемо впроваджувати в життя, – це енергозбереження в будинках. Ми отримали 5 млн євро гранту. Це увага до Львова і мені приємно, що ми налагодили таку співпрацю. За ці кошти дуже багато будинків будуть утеплені. Звичайно, за основу будемо брати будинки ОСББ, де є відповідальність людей за свій будинок, і де «Львівтеплоенерго» буде робити модернізацію та встановлюватиме ІТП, щоб ми побачили, як має виглядати ідеально відреконструйований будинок. Поступово будемо іти далі.

Ми багато працюємо над різними проектами, тому що співпраця з державою надзвичайно складна. Дуже багато доріг, які ми цього року зробили, досі не оплачені підрядникам. Це і вул. Пекарська, і вул. Січових Стрільців, тому що немає грошей в державі, в казначействі. Якщо в інших містах світу можна гроші мати в тому чи іншому банку, то в Україні всі кошти мають бути лише в одному Державному казначействі. Ми очікуємо, що зараз будуть якісь зрушення і кошти надійдуть.

Ще один цікавий, маленький проект, але дуже важливий з екологічної точки зору. Ми отримали грант – 1,2 млн євро на будівництво великого підрозділу з утилізації батарейок. Чесно кажучи, сам не думав, яка це велика біда: одна батарейка, потрапляючи в землю, отруює навколо себе територію площею 20 м.кв. Тому ми реалізуємо такий пілотний проект у Львові, щоб усі могли батарейки безоплатно здавати і не було екологічних проблем.

Андрій Садовий, міський голова Львова

Нагадаємо, зустрічі міського голови з громадою міста наприкінці року вже стали традиційними та відбуваються щороку.