А. Садовий: «Якщо місцеве самоврядування слабке, то таку країну знищити дуже легко»

  • 27.03.2014, 12:49
  • 470
Сьогодні у Львові розпочав роботу ІІ Всеукраїнський Форум місцевого самоврядування. Цьогорічний захід присвячений необхідності надання більш широких повноважень місцевим органам влади. Зокрема, сьогодні говоритимуть про зміни у сферах економічного розвитку, фінансування, містобудівної політики та можливості впровадження електронного врядування. Відтак, мер Львова Андрій Садовий під час виступу зазначив, що дуже важливо, аби місцеве самоврядування було сильним, бо якщо місцеве самоврядування слабке, то країну дуже легко знищити.

Якщо говорити про місцеве самоврядування, про відносини між державними органами влади, то у нас при керівництві держави критично мала кількість людей, які пройшли вишкіл місцевого самоврядування. Люди, які пройшли вишкіл в партіях, які працювали в державній владі, не усвідомлюють до кінця, що таке місцеве самоврядування.

Мери перезавантажені вирішенням великої кількості проблем і насправді бракує часу, аби правильно донести думку і змодерувати процес у державі. Але є моменти, коли такий шанс з'являється. Такий шанс був опущений в країні у 2004 році, тому що заговорили. Зараз маємо унікальну можливість і цей шанс матимемо до 25 травня.

У Ніч Гніву у Львові зникла міліція, зникли працівники прокуратури, залишилося мільйонне місто, яке було незахищене. Моментально було організоване патрулювання міста, запустили механізм, який працював 2-3 тижні, поки міліція не вийшла з нокауту. Найбільший ефект, що поки патрулюванням міста займалася громада, - рівень злочинності знизився удвічі.

Ми маємо два місяці. За ці два місяці я хочу зробити все, аби всі закони були проголосовані і постанови уряду були прийняті. Якщо це не відбудеться, то це буде наша біда. Якщо місцеве самоврядування слабке, то таку країну знищити дуже легко. Коли Львів отримав Магдебурзьке право, то пам'ять про це десь на генному рівні є присутня Тому, можливо, нам вдається зробити трохи більше, але ми тим готові ділитися.

Принцип дуже простий: якщо ти хочеш, то ти це зробиш, якщо не хочеш, то не зробиш.

Андрій Садовий, міський голова Львова

Он-лайн трансляцію панельних дискусій забезпечить Львівська міська рада і продакшн-студія «Твоє місто».