«До кожного кандидата в президенти вимога №1 – зміни в сфері місцевого самоврядування до виборів», - А.Садовий

  • 28.03.2014, 10:57
  • 771
У Львові триває ІІ Всеукраїнський Форум місцевого самоврядування. З вступним словом до гостей звернувся міський голова Львова Андрій Садовий.

Для мене велика приємність, що ми сьогодні продовжуємо нашу роботу. На моє переконання, це дійсно унікальний шанс, який має місцеве самоврядування в Україні, щоб до 25 травня, до виборів президента ми прийняли усі необхідні зміни до законодавства, щоб ми прийняли усі необхідні постанови Кабінету Міністрів, щоб міста почали дихати на повні груди.

Ми 23 роки в Україні говоримо про важливість місцевого самоврядування. Дуже активно про це говорять політики, які йдуть на вибори. Але обіймаючи високі посади, вони починають про це забувати, бо їм треба віддати щось зі своїх повноважень, а цього робити вони не хочуть. І в цьому полягає велика трагедія. Бо управляти вони не можуть, це не реально, в сьогоднішній час інформаційних технологій не може одна людина робити все, має бути делегування повноважень. Тим більше, що громади зараз мають достатньо високий рівень. У містах рівень фаховості є достатньо сильним. Я вважаю, що не треба боятися, що не справимось. Сьогоднішня криза, яка є в Україні, сьогоднішня військова агресія – це наслідок відсутності єдності. Але яка може бути єдність, якщо політики 23 роки робили все можливе, щоб роз'єднати Україну, щоб монополізувати всі повноваження. Кожна виборча кампанія  - це намагання отримати джек-пот, щоб потім всі ресурси зі всієї України скеровувати в один район. В Печерський район м.Києва, де знаходиться Верховна Рада, Кабмін, Адміністрація Президента. Я називаю цей район Печерсько – Бермудський трикутник, бо туди потрапляють ресурси зі всієї України. Потім ми бачимо куди вони діваються, коли в одного міністра знаходять 50 кг золота, мільйони доларів готівкою, на рахунках – мільярди. Це все кошти, вкрадені у громад. Ця система корупції була вибудувана достатньо перфектно. Починаючи з Архбудконторолю, з БТІ, зі всіх земельних питань – все те, що мало бути ресурсом, забирались. То як мав розвиватись бізнес? Які податки могли сплачуватися?

Якщо держава Україна має шанс відбутися і бути успішною, щоб ми нею гордилися, то це можна зробити тільки на платформі сильного, потужного місцевого самоврядування. Але не  треба мати ілюзій, що хтось це зробить, що це комусь можна делегувати. Ні! Це задача кожного міського голови, кожної міської ради, кожного сільського голови, кожної сільської ради бути активним, бути твердим, добиватися свого. Якщо ми зуміємо цю синергію скоординувати, а я переконаний в цьому, ми за 2 місяці зможемо ту складну дорогу пройти. Якщо ми будемо надіятися і піддаватися на розмови, що, мовляв, трохи почекайте, це буде завтра. Не буде завтра! Нас дурили 23 роки.  Треба, щоб ми сьогодні активно попрацювали. Ми підготували резолюцію  Зробимо спрощений варіант, щоб донести її до медіа. Результатом нашої роботи буде звернення до кожного депутата ВР персонально, до кожного міністра персонально і чіткі терміни.

До кожного політика, який балатуватиметься на пост президента, вимога №1  - підпис його під тим, що він до виборів зробить все можливе, щоб ці усі зміни були впроваджені. Не після виборів, а до виборів. Я буду мати з кожним кандидатом в президенти персональну розмову, і буду зобов’язувати його це зробити. Якщо цього він не зробить, я буду публічно виступати, що ця людина є ворогом України і ворогом місцевого самоврядування.

Андрій Садовий, міський голова Львова

Нагадаємо, Форум місцевого самоврядування має на меті звернути увагу суспільства на роль органів місцевого самоврядування у підтримці розвитку громадянського суспільства, а також ініціювати конкретні зміни, спрямовані на надання більших повноважень місцевим громадам та виокремлення механізмів успішного місцевого розвитку.