«Львів обраний в якості міста для експерименту, бо ми розраховуємо на сильну львівську громадськість», - Євген Захаров

  • 17.07.2014, 14:14
  • 674
У Львові стартував пілотний проект реформування міліції у Львівській області. Тепер починається підготовка та проведення експерименту з удосконалення діяльності органів і підрозділів внутрішніх справ Головного управління МВС України у Львівській області.

Цей експеримент був задуманий Експертною радою і, за наказом міністра, рада є відповідальною за його підготовку і проведення, разом з Головним управлінням МВС України у Львівській області. Ми включили до програми експерименту ті питання, які не викликають жодних сумнівів і заперечень. Спочатку ми хочемо зрозуміти, як оцінюють львів’яни роботу міліції, що вони очікують від цієї реформи, якою вони бачать реформовану міліцію. Нам важливо зрозуміти, які є проблеми у львівської міліції. І з цією метою будемо проводити і аудит того, що є у львівській міліції, і анонімне опитування персоналу, і соціологічне опитування львів’ян у місті й області. На підставі тієї інформації, яка буде отримана, ми будемо приводити у життя наші ідеї, які вже є на сьогодні, які не викликають сумніву.

Бо загалом, слід зазначити, що загальної концепції реформування МВС на сьогодні не існує, точніше, є дві концепції, які були запропоновані, але вони обидві піддаються критиці, бо були розроблені ще у березні, у той час, коли ще не було тієї ситуації, яка є на сьогодні. Тобто, коли ми не мали фактичної війни з РФ, і тому ці концепції розраховані на мирний час.

Я думаю, що Експертна рада, разом з МВС і з іншими органами, експертами, буде працювати далі над концепцією. Той результат експерименту, який ми  хочемо отримати у Львові, дасть нам можливість, по-перше, розповсюдити ці ідеї, ці знахідки по всій Україні і, по-друге, наповнити майбутню концепцію реформування МВС змістом та отримати відповідь на ті питання, на які поки що відповіді немає.

Щодо реформування МВС, щодо чого ведуться дискусії, хочу сказати, що це дуже складне завдання – реформувати міліцію під час військових дій. Але, з другого боку, іншого виходу немає. Ми це все добре розуміємо, оскільки без реформування міліції у нас не буде нормального поступу. Нагадаю, що саме незаконні дії міліції були тим приводом, який і викликав українську революцію і у 2004, і у 2014 роках. І якщо міліція буде нереформованою і залишатиметься у тому стані, в якому вона є сьогодні, то цілком можна очікувати, що брутальні незаконні дії будуть продовжуватися, і це викличе нову революцію. Оскільки ми все ж таки хочемо поступу до Європи, то реформування МВС є невідкладним завданням,

директор Харківської правозахисної групи, голова Експертної ради при МВС України Євген Захаров.

Також Євген Захаров розповів, чому саме Львів обрали місцем для реформування міліції.

В межах цього експерименту будуть здійснені тільки перші кроки до створення місцевої міліції, оскільки сьогодні ми принципово закладаємо в експеримент те, що не потребує змін у законах України. Ми можемо зробити тільки такі заходи, які можна втілити в межах чинного законодавства. Адже сьогодні зміна закону – це досить довгий процес. Не слід чекати, що навіть зміни прогресивні будуть радо сприйматися. Тому ми будемо реалізовувати одну з моделей community policing. Йдеться про модель співпраці міліції з місцевим населенням, яка передбачає велику кількість контактів міліції з місцевим населенням, оцінку дій міліції місцевим населенням. Але, варто зазначити, що розвиток справді місцевої міліції (муніципальної), насамперед, залежить від розвитку місцевих громад, від того, наскільки вони зрілі і можуть здійснювати справжній громадський контроль за діями міліції. Саме тому Львів і був обраний в якості міста для експерименту, бо ми розраховуємо на сильну львівську громадськість, яка, на наш погляд, є найсильнішою, порівняно з громадськістю інших регіонів країни. Вона має добрий контакт з новопризначеним начальником ГУ МВС України у Львівській області Дмитром Загарією. Дивлячись на те, що Львів має високий експертний потенціал, ми вирішили, що саме Львів є найкращим місцем, де можна цей проект реалізувати,

Євген Захаров.