Завтра на сесії розглядатимуть ухвали, на які накладено вето

  • 19.11.2014, 15:33
  • 1071
У четвер, 20 листопада, на пленарному засіданні сесії Львівської міської ради повторно розглядатимуть ухвали, які були прийняті на сесії і які заветував міський голова Андрій Садовий.

Зокрема, заветована ухвала «Про внесення змін до ухвали міської ради від 20.03.2014 № 3190», яка стосується малих архітектурних форм. Тут є зауваження до низки пунктів, де йдеться про збільшення площі тимчасових споруд, що є фактично встановленням нових МАФів, чи якими передбачається внесення у комплексну схему нових тимчасових споруд, що суперечить ухвалі ЛМР №3039 «Про призупинення розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності у Львові» тощо.

Так, повторно розглядатимуть ухвалу «Про затвердження Львівському обласному кооперативному міжгосподарському об’єднанню по агропромисловому будівництву «Львівоблагропромбуд» проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання земельних ділянок на розі вул. Варшавської – вул. Соснової. Як йдеться у зауваженнях до ухвали, в провадженні Галицького районного суду Львова знаходиться справа за позовом загальноосвітньої школи №91 Львова до Львівської міської ради, третя особа – Львівське обласне кооперативне міжгосподарське об’єднання по агропромисловому будівництву «Львівоблагропромбуд» про зобов’язання Львівську міську ради не вчиняти дій щодо затвердження ЛОКМО по АБ «Львівоблагропромбуд» проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання земельних ділянок на розі вул. Варшавської – вул. Соснової та про призначення експертизи з питань входження частини земельної ділянки, яку планується передати ЛОКМО по АБ «Львівоблагропромбуд», в межі земельної ділянки, яка перебуває в постійному користуванні середньої загальноосвітньої школи №91. «До вирішення справи в суді, вважаю за недоцільне передавати Львівському обласному кооперативному міжгосподарському об’єднанню по агропромисловому будівництву «Львівоблагропромбуд» в оренду земельні ділянки на розі вул.Варшавська – Соснової», – зазначено в зауваженні до ухвали.

Розглядатимуть ухвалу «Про затвердження садівничому товариству «Новинка» проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання членам садівничому товариству «Новинка» земельних ділянок у районі вул. Щирецької». Як зазначено в зауваженні до ухвали, відповідно до ст.35 Земельного кодексу України, земельні ділянки комунальної власності для ведення індивідуального чи колективного садівництва можуть надаватися безоплатно у власність лише громадянам України. Юридичним особам земельні ділянки для ведення садівництва можуть надаватися лише на умовах оренди. На сьогодні, ухвала ЛМР від 24.06.2010р. №3690 «Про погодження садівничому товариству «Новинка» місця розташування земельної ділянки та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в районі вул.Щирецької» скасована міською радою.

Заветована  ухвала «Про затвердження ПП «К Плюс «Наш дім» проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. Володимира Великого, 12», оскільки в матеріалах проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки відсутні довідка Відділу Держземегенства у м.Львові Львівської області про правовий статус земельної ділянки на вул.В.Великого, 12. Акт встановлення та показу земельної ділянки не погоджений суміжним землекористувачами. Підстав для відведення земельної ділянки немає, оскільки споруда (громадський туалет) є підземною спорудою, а не наземною.

Заветована і ухвала «Про затвердження гр. Маслюк Г. Д. технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надання земельної ділянки на вул. М. Лисенка, 23-б». Питання про надання в оренду земельної ділянки на вул.Лисенка, 23-б запропоновано розглянути  після затвердження Детального плану території району забудови обмеженої вул.М.Занькоецької – М.Лисенка  - Просвіти – В.Винниченка – Личаківською. Відповідний детальний план розробив ДІМП «Містопроект».

Заветована ухвала «Про затвердження гр. Запісоцькій Н. О. проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання земельних ділянок на вул. Циганівці, 20». Відповідно до довідки Управління Держкомзему у м.Львів від 21.07.2011р., земельна ділянка на вул.Циганівка,20 знаходилась у користуванні  ВАТ «Львіввторресурси» для обслуговування тимчасового магазину-павільйону. На підставі договору купівлі  - продажу від 28.04.2011р. Жук Н.О. набула право власності на магазин павільйон цегляно-металевий. «Враховуючи те, що магазин-павільйон є фактично тимчасовою спорудою, підстав для надання земельної ділянки не вбачаю», - зазначено в зауваженні до ухвали.

Повторно розглядатимуть ухвалу «Про затвердження гр. Пику Р. С. проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. Щирецькій, біля будинку № 33». Проектом ухвали пропонується затвердити проект землеустрою та надати земельну  земельна ділянка площею 0,0984га  на вул.Щирецькій біля будинку №33 у приватну власність для будівництва та обслуговування індивідуального житлового будинку. Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки містить довідку з державної статистичної звітності  про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями №40/01-14/3249, видану 09.07.2013р. Відділом Держземагенства у м.Львові Львівської області. Відповідно до цієї довідки, земельні ділянки на вул.Щирецькій біля будинку №33 у Львові відносяться до земель, які не надані у власність або користування. Довідка з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями №40/01-14/3249 містить інформацію, відмінну від архівного витягу з протоколу засідання виконкому Залізничної райради депутатів трудящих  від 14.08.1959р. нр.14, наданого 09.02.2012р. Державним архівом Львівської області. Адже, згідно з архівним витягом з протоколу засідання виконкому Залізничної райради депутатів трудящих  від 14.08.1959р., виконком вирішив передати гр.Пик С.С. земельну ділянку для ведення садівництва та городництва навпроти будинку №33 на вул.Продуктивній.  у зв’язку з цим неможливо встановити категорію земель, з яких виділяється вказана земельна ділянка. Надання у приватну власність для будівництва та обслуговування індивідуального житлового будинку земельної ділянки, яка була передана для ведення городництва, суперечить чинному законодавству України. Враховуючи те, що ділянка на вул. Щирецькій, біля будинку № 33 площею 0,0984га є юридично вільною, доцільним буде реалізувати її на конкурентних засадах для наповнення місцевого бюджету м.Львова.  

Заветована ухвала «Про погодження товариству з обмеженою відповідальністю «Сихівська народна торгівля» надання земельної ділянки на просп. Червоної Калини - вул. М.Скрипника. Як йдеться в зауваженні до ухвали, преамбула зазначеної ухвали не містить посилання на звернення  ТзОВ «Сихівська народна торгівля» щодо надання вказаної земельної ділянки. Тобто, така ухвала міської ради, в порушення вимог ст.123 Земельного кодексу України, прийнята без відповідного звернення товариства. Проект прийнятої ЛМР ухвали не пройшов правової експертизи та не містить візи начальника юридичного управління. Як і не містить погоджувальних підписів (віз) інших осіб, визначених у ст.34 Регламенту ЛМР 6-го скликання та в п.2.15 Інструкції про порядок документообігу проектів ухвал ЛМР. Всупереч ст. ст.19, 33, 35 Регламенту, при прийнятті ухвали не проводилось обговорення даного питання у постійних комісіях, відсутні їхні висновки та рекомендації щодо проекту даної ухвали. В порушення ст.34 Регламенту, відсутня пояснювальна записка до ухвали, висновки відповідних комісій Ради.

Повторно розглядатимуть ухвалу «Про затвердження громадянам проектів землеустрою і передачу громадянам у власність, спільну сумісну власність та оренду земельних ділянок», оскільки є зауваження до двох пунктів - №57 та №58. Так, щодо пункту 57, то в матеріалах проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки відсутня довідка уповноваженого органу про правовий статус земельної ділянки на вул.Чигиринській, 33. В технічному паспорті на будинковолодіння №33 на вул.Чигиринській є відмітка про самовільне будівництво. Документи про технічну можливість експлуатації самовільно збудованих споруд відсутні. Одна зі споруд збудована в межах червоних ліній вулиці. Щодо пункту 58, то земельна ділянка на вул. Каліча Гора, 24 знаходиться в межах історико-культурного ландшафтного комплексу «Цитадель». Ансамбль оборонних споруд Цитадель – місце концентраційного табору «Шталаг-328», відповідно до постанови КМУ від 10.10.2012р. №929  є об’єктом культурної спадщини національного значення, які вносяться до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Відповідно до договору оренди землі від 08.04.2002р. земельна ділянка площею 0,1356га на вул.Каліча Гора, 24 була надана в оренду Товстенко Н.О. під городництво терміном до 28.02.2012р. Договір оренди землі не пройшов державної реєстрації у Львівському міському відділі Львівської регіональної філії Центру ДЗК. В матеріалах технічної документації відсутні правовстановлюючі документи на будинок та споруди, розташовані на земельній ділянці.

Заветовано ухвала «Про надання гр. Мельник Є. Т. дозволу на виготовлення документації із землеустрою для оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки на вул. Сяйво, 16-б».  На підставі договорів оренди землі від 26.02.2014р. ЛМР передала Городечній Ю.І. земельні ділянки площею 0,0895га та 0,0134га на вул.Сяйво, 16-б в оренду для обслуговування нежитлових приміщень. Зазначені договори не пройшли державної реєстрації у Львівському міському відділі Львівської  регіональної філії Центру ДЗК. Відповідно до чинного земельного законодавства України, право оренди виникає з моменту державної реєстрації цього права. «Враховуючи це, вважаю, що ухала суперечить ст.123 Земельного кодексу України, яка визначає, що рішення органів місцевого самоврядування приймаються на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі: надання земельної ділянки із зміною її цільового призначення: формування нової земельної ділянки (крім поділу тат об’єднання). Відповідно до листа ДП «Містопроект» від 02.04.2014р., територію Залізничного району Львова, вул.Сяйво, 16-б, буде віднесено до зони центру ділової та громадської діяльності районного значення, однак використання окремих ділянок можуть бути дозволені за умови  отримання спеціальних погоджень передпроектної документації з відповідними підрозділами виконавчої влади. Вважаю передчасним надання земельної ділянки на вул.Сяйво, 16-б для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, оскільки відсутня погоджена перед проектна документація», - йдеться в зауваженні до ухвали.