Мерія Львова звернеться в Київ з пропозицією передати місту Центр зайнятості

  • 30.12.2015, 18:29
  • 678
  • Христина Процак
Сьогодні на засіданні сесії Львівської міської ради була озвучена заява щодо передачі місту Центру зайнятості. Звернення зумовлене змінами в бюджеті, які передбачають у 2016 році фінансову відповідальність міст за профтехосвіту. Як зазначив міський голова Львова Андрій Садовий, міська рада також має напрацювати спільне звернення щодо проведення децентралізації в державі.

Ми цю заяву підтримаємо. Але прохання, щоб редакційна комісія спільно з профільним заступником доопрацювали це звернення з фінансистами. Насправді ситуація є патова. Бо профтехосвіта сьогодні вичерпує свої можливості. Простий приклад. Якщо брати галузь машинобудування, середнє машинобудування, в нас є багато профтехучилищ у тому напрямку, але тільки 5% дітей, які закінчують ці училища, працюють по спеціальності. 95% - йдуть у зовсім інший напрямок. Місто зможе, звичайно, дати поштовх, враховуючи наше чітке бачення створювати нові робочі місця, нам важливою є якісна профтехосвіта.

Якщо ми отримаємо Центр зайнятості з фінансами, які вони мають, ми можемо збалансувати ситуацію. Бо Центр зайнятості сьогодні, на превеликий жаль, не працює, як це потрібно. Пан Кужелюк красиво зауважив про децентралізацію в лапках. В нас про це багато говорять. З чого усе почалось? Ліквідували міську податкову. Обласна податкова керує районами міста напряму. Потім ліквідували міське управління міліції. Обласна міліція керує районами напряму. Що далі зробили? Ліквідували міську прокуратуру. В нас сьогодні на території міста Львова є три прокуратури. Це Галицько-Личаківсько-Сихівська прокуратура, Шевченківсько-Залізнична прокуратура, Франківсько-Пустомитівська прокуратура. Мені цікаво, яка територія цієї прокуратури, бо Франківський район розпочинається з вулиці Ст. Бандери, а де закінчується? Я так розумію, що політика нашої держави – це повна децентралізація, то наступний крок – треба ліквідовувати міські ради і робити напряму, щоб область керувала містами, і це буде повна децентралізація. Насправді це змушує задуматись. Чи керівництво країни усвідомлює, куди ми йдемо у цій ситуації. Я би дуже просив, щоб ми цю тему з вами опрацювали, поклали на папір і почали бити в набат. Бо у інших містах ще гірша ситуація в цьому плані. Це було би дуже важливо, щоб керівники фракцій спільно з редакційною комісією напрацювали відповідне звернення у цьому плані, щоб Верховна Рада задумалась, Кабінет Міністрів, щоб Президент задумався. Бо в цілому світі рушіями є міста. Міська влада завжди має вплив на громадську безпеку. Міська рада мала би провадити процес місцевих податків і зборів, оперування тим процесом, а не повністю розірвати цей процес, як це сьогодні в нас є в державі. Скільки ми маємо сьогодні фактів корупції в системі збору податків. Поговоріть з малим та середнім бізнесом, вони розкажуть, скільки є перевірок. Це надзвичайна ситуація, я би хотів, щоб вона також була акцептована і була чітка позиція міської ради. Думаю, до кінця дня таке звернення можна буде підготувати, викласти на папері, щоб ми його також проголосували.

Андрій Садовий, міський голова Львова