Рада схвалила зміни до міського бюджету на 2016 рік

  • 14.01.2016, 14:27
  • 1115
  • Мар’яна Щепанська
Рада погодила прийняті виконавчим комітетом зміни до міського бюджету, врахувавши таким чином нещодавно внесені зміни до законодавства.

Як відзначив керівник департаменту фінансової політики Олег Іщук, правки на 99% – технічні: місто прийняло свій бюджет до прийняття державного, а також до внесення змін у Податковий і Бюджетний кодекси. Відтак, потрібно відобразити відповідні коригування.

Основні правки, за словами посадовця, пов’язані зі збільшенням суми доходів загального фонду бюджету, завдяки збільшенню ПДФО, а також єдиного та акцизного податків. Екологічний податок, натомість, переходить із загального фонду у спеціальний, у розмірі 2,55 млн грн. Окрім цього, 220 млн грн вільного залишку переміщують в доходи загального фонду, аби мати можливість в подальшому збільшити бюджет розвитку.

Щодо видатків, то тут є певні дискусійні питання, пов’язані із транспортною сферою. Так, наразі в держбюджеті не передбачено компенсацій за пільговий проїзд, тож, аби врегулювати ситуацію, на ці потреби передбачається 43 млн грн у міському бюджеті.

Змінилось також те, що якщо раніше харчування учнів шкіл проводили за рахунок державної субвенції, то цьогоріч повинні робити це за кошти міста. Для цього в бюджеті передбачено 42 млн грн.

Зміни стосуються й сфери профтехосвіти: держава передала місту на фінансування 20 ПТУ та 2 позашкільні навчальні заклади, на що в бюджеті виділяють 222,9 млн грн.

Також обсяги державних субвенцій приводять у відповідність до закону про Держбюджет України. Відтак, 1,265 млрд грн. додатково скерують на програми соцзахисту, а 14,5 млн грн – в освітню сферу. Натомість, медичну субвенцію зменшать на 11,4 млн грн.

Надлишок доходів ухвалою скеровують у бюджет розвитку, який, таким чином, складатиме 1,461 млрд. грн. Є також нерозподілений залишок, у сумі 888,8 млн грн, з якого близько 200 млн грн запланували витратити на придбання транспорту.

Під час обговорення, у текст ухвали внесли зміну, додатково виділивши 4,5 млн грн міському управлінню соцзахисту для надання допомог мешканцям за їхніми зверненнями.

Нагадаємо, вчора відповідні правки до бюджету прийняв виконавчий комітет міськради.