При управліннях міськради створюватимуть громадські ради

  • 31.03.2016, 19:34
  • 2447
  • Мар’яна Щепанська
Сьогодні, 31 березня, рада затвердила Типове положення про Громадську раду при управліннях Львівської міської ради.

Згідно з ухвалою, Громадська рада при управліннях Львівської міської ради – це постійно діючий, галузевий, консультативно-дорадчий орган, створений з метою забезпечення прав членів територіальної громади Львова на участь у місцевому самоврядуванні.

«Сьогодні прийнято дуже важливе рішення, яке, фактично, дозволяє мешканцям і громадським організаціям реалізувати їхні права на участь у місцевому самоврядуванні, передбачені в Конституції та Статуті міста, – пояснює керівник КУ «Інститут міста» Олександр Кобзарев. – Власне, ця ухвала дає можливість почати створювати дорадчі громадські органи, дорадчі громадські ради при управліннях міськради. Тобто, є 2 механізми їх створення: або з ініціативи керівника управління, або з ініціативи 5 громадських організацій. Тобто, якщо ми маємо, наприклад, управління освіти, і є ГО, які працюють у цій сфері, і вони вважають, що можуть щось додати, щось зробити, то вони можуть ініціювати створення такого управління. Є ціла процедура, передбачена таким чином, щоб, власне, спеціалісти в освіті допомагали управлінню освіти робити освіту в місті якісною. Така ж можливість передбачена по кожному управлінню».

Відтак, основними завданнями Громадської ради будуть:

  1. Надання пропозицій, рекомендацій щодо покращення якості та ефективності діяльності управління.
  2. Подання пропозицій щодо стратегії розвитку галузі.
  3. Участь у розробці проектів нормативних документів, підготовка або затвердження яких належить до компетенції управління.
  4. Надання рекомендацій щодо форм ширшого громадського обговорення з питань, що стосуються діяльності управління.
  5. Забезпечення оперативного та ефективного зворотного зв'язку мiж громадськими об'єднаннями, науковцями, представниками засобiв масової інформації та управлінням.
  6. Розвиток та поглиблення партнерських відносин і співпраці між громадськими об’єднаннями та органами місцевого самоврядування Львова.
  7. Участь у розробці програм та пріоритетів співпраці міста з громадськими організаціями тощо.

Положення та персональний склад Громадської ради затверджуватимуть наказом керівника управління. Громадську раду очолюватиме голова, який організовує роботу ради та несе персональну відповідальність за виконання покладених на раду завдань. Одна громадська організація може делегувати до складу Громадської ради не більше 1 претендента.

За словами Олександра Кобзарева, до складу таких громадських рад не зможуть входити посадові особі Львівської міської ради та міські депутати, однак вони відкриті для представників громадських організацій, асоціацій, спілок, активістів. «Єдине, що є обов’язкова вимога – це рекомендація профільної громадської організації, яка працює у цій сфері, про те, що ця людина справді має певні фах та здібності, щоб працювати», – додає він.

Передбачається, що створення громадських рад при управліннях повинне допомогти забезпечити прозорість у діяльності, проведенні консультацій з громадськістю та вільного громадського обговорення найважливіших напрямів діяльності управлінь Львівської міської ради. Відзначимо, що такі громадські ради працюватимуть на громадських засадах.