«Не все в нашій країні залежить від прізвищ Президента і Прем’єра. Так, як в час Майдану не все залежало від політиків, які стояли на сцені», - А. Садовий

  • 01.04.2016, 10:26
  • 993
  • Христина Процак
Міський голова Львова у щотижневому відеозверненні розповів про ситуацію в країні, про роботу з Кабміном. Зокрема, мер наголосив на двох проблемних питаннях, які не вирішуються в Києві – це повернення місту коштів за роботи у 2012 році у сумі понад 150 млн грн та угоду з ЄБРР щодо модернізації очисних споруд.

«З моменту початку діяльності теперішнього уряду я намагався утримуватись від політичної оцінки його діяльності.

Коли «Самопоміч» увійшла до коаліції, багато хто казав, що Львів матиме якісь преференції. Я ніколи не ставив подібних вимог до партнерів по коаліції, але розраховував, що новий уряд покаже якісно інший рівень співпраці з місцевими громадами загалом. Маючи півторарічний досвід співпраці з Кабміном Яценюка, скажу наступне. Я працюю міським головою Львова вже майже 10 років. Такої безвідповідальності та зневаги до потреб місцевих громад я не бачив давно. Не буду перераховувати всіх проблем, назву лише дві для прикладу.

Уряд винен місту понад 150 мільйонів гривень за різні роботи починаючи з 2012 року. Ці гроші не надходять до Львова лише тому, що чиновник в Кабміні не ставить свого підпису. Аргументує тим, що «Самопоміч» якось не так голосує в парламенті. Банальний шантаж громади міста.

Кілька місяців тому ми підписали угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо модернізації очисних споруд міста. Дуже важливий проект, який, в тому числі, вирішить проблему неприємного запаху. Окрім позики Львів отримує 7 мільйонів євро гранту. Це показник дуже високої оцінки європейцями рівня співпраці зі Львовом. Таких умов не має жодне інше місто в Україні. Мінфін блокує угоду без будь-яких підстав. Ні, бо ні.

На сьогодні Львів рятує лише те, що ми суттєво збільшили надходження в бюджет і можемо робити багато робіт незалежно від вибриків київських чиновників.

Що ми бачимо сьогодні в столиці? Дискредитовані політики намагаються зліпити нову коаліцію традиційними методами часів Януковича. В парламент вернулись тушки, підкуп депутатів, договірняки і так далі. Вони вже навіть не намагаються приховувати від людей свої методи.

Це і є відповідь на питання – чому «Самопоміч» перейшла в опозицію до такої влади. Бо коаліція – це політичний союз партнерів, між якими є довіра і які керуються спільними цінностями. Яка довіра може бути до політиків, які купують тушок для збереження своєї влади? Які цінності ми можемо розділяти з тими, хто бачить владу, як потоки грошей, а не інструмент для вирішення проблем людей?

Коли був Майдан, ми неодноразово переживали часи піднесення і розчарувань. А сили знаходили тоді, коли самі брались до роботи. А тому пам’ятаємо - не все в нашій країні залежить від прізвищ Президента і Прем’єра. Так само, як в час Майдану не все залежало від політиків, які стояли на сцені.

Ті сили, які мріють і надалі керувати українцями як безвольною масою, закінчать безславно. Ми, українці, повинні кожного дня зpостати як громадяни, як відповідальні власники своєї країни. Це наша з вами країна – і вона буде такою, якою будемо ми», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.