А. Садовий: «Ми щороку збільшуємо фінансування галузі освіти і це унікальна ситуація для українських міст, де освіта завжди фінансується за залишковим принципом»

  • 21.04.2016, 14:59
  • 760
  • Христина Процак
Сьогодні на сесії Львівської міської ради розглянули питання «Про звіт про роботу виконавчих органів міської ради за 2015 рік». Прозвітував перед депутатами міський голова Львова Андрій Садовий. Він також розповів про досягнення у галузі освіти і ті виклики, які стоять перед містом.

«Я традиційно розпочну з освіти, яка є безумовним пріоритетом для міста. З кожним роком ми стикаємось з жорсткою реальністю – конкуренція за людей, яку, на жаль, Україна наразі програє. І не лише конкуренція за робочу силу, науковців, високих спеціалістів, але й уже за студентів і навіть школярів. Світ глобалізується і простого патріотизму вже давно не достатньо для молодої людини, аби вона залишалась вчитись в своїй країні.

Ми змушені боротись за якість освіти у Львові, маючи не надто сприятливу ситуацію в країні.

І навіть в таких непростих умовах показуємо непогані результати. Львівські школярі традиційно займають лідируючі позиції за показниками ЗНО. Минулого року з 50-ти українських школярів, які здобули максимальний бал з двох предметів, 11 були випускниками львівських шкіл. Львівський фізмат-ліцей випустив аж трьох 400-бальників.

Ми також розуміємо, що освіта тоді буде якісною і конкурентоздатною, коли буде мати кінцевого замовника – науку або бізнес. А тому ми спільно з львівськими вишами та ІТ-компаніями проводимо учнівські олімпіади з математики, фізики, інформаційних технологій і так далі.

Дуже часто учні йдуть здобувати вищу освіту за рекомендацією або ж натиском батьків, які керуються своїми власними стереотипами про те, що приносить успіх – відтак у нас з’являються кожен рік сотні безробітних юристів чи спеціалістів з міжнародних відносин.

Для мене ж важливо, аби учень вже в школі бачив, для чого йому вчитись, обирав професію, скеровував свої зусилля в конкретному напрямку знань, пов’язував своє майбутнє з Львовом.

Не секрет, що демографічна ситуація в Україні є дуже несприятливою. Ми йдемо до того, що в країні буде збільшуватись кількість тих, кого потрібно утримувати і зменшуватись кількість тих, хто зможе утримувати – працездатних людей, які можуть працювати, створювати додану вартість в економіці, а відтак платити податки, в тому числі, на соціальні функції. В такій ситуації наше з вами завдання створити такі умови, аби кожен працездатний громадянин мав якнайбільше причин, мотивацій жити і працювати, творити, платити податки, купувати нерухомість, інвестувати саме тут – у Львові. Це глобальна боротьба за людський капітал і ми з кожним днем все сильніше і сильніше будемо відчувати, що є учасниками цієї боротьби і саме від неї залежить наш успіх у майбутньому.

Ми кожного року збільшуємо фінансування галузі освіти і це абсолютно унікальна ситуація для українських міст, де освіта завжди фінансується за залишковим принципом. Минулого року ми виділили рекордні 95 млн гривень у бюджеті розвитку на капітальні видатки в школах та дитячих садках. Відновили роботу 15 груп в дитсадках. В процесі відновлення дитсадки на Кульпарківській, Зубрівській, Сміливих, Гайдамацькій.

Взагалі в цьому році ми плануємо відновити 45 додаткових груп. Це мегазавдання. Якщо ми такими темпами будемо йти наступного року, то зможемо проблему місць у садочках просто вирішити. Також підтримка тим дитячим установам, які сьогодні з’являються і надають достатньо якісні платні послуги.

Окрема історія – це передача містам системи профтехосвіти. Загалом правильна річ, але тут наразі йде боротьба за повноваження. Бо держава каже – ви фінансуйте училища, а ми ними будемо управляти. До чого це управління довело? Ви вже бачите. Також середнє машинобудування, яке зараз розвивається у Львові, є проблема фахівців. Училище, яке випускає дітей по цьому напрямку, 95% дітей за спеціальністю не працюють. І таке ж по багатьох інших напрямках. Сьогодні у Львові вже стоїть проблема знайти людей на роботу. Я не буду подивований, якщо багато людей будуть переїжджати до Львова на роботу з інших міст. Бо тут є робота. Це також є певний позитив», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, на початку року також відбулись звіти усіх комунальних установ міста, структурних підрозділів Львівської міської ради. З детальними звітами можна ознайомитись на офіційній сторінці мерії в рубриці «Звіти» (http://city-adm.lviv.ua/topic/звіт)