Затверджено Статут територіальної громади міста Львова

  • 07.12.2017, 11:40
  • Ганна П’єх
Розглянувши пропозиції, розроблені робочою групою з підготовки Статуту територіальної громади м. Львова, утвореної відповідно до ухвали Львівської міської ради від 31.03.2016 № 351 «Про утворення робочої групи для підготовки Статуту територіальної громади м. Львова» та враховуючи результати проведення громадських слухань, депутати Львівської міської ради 48 голосами затвердили Статут територіальної громади м. Львова. Відтак міський голова Львова відразу підписав цю ухвалу.

«Було утворено робочу групу, яка працювала над проектом нового Статуту територіальної громади міста Львова. Було проведено 21 робоче засідання, проводилось публічне обговорення проекту Статуту, відбувся круглий стіл, відбулась також публічна дискусія. У листопаді 2017 року була проведена правова експертиза Статуту. На основі зауважень та пропозицій була підготовлена кінцева версія Статуту», - Анатолій Забарило, Секретар Львівської міської ради.

«Рік і 9 місяців ми працювали над цим проектом. Проект був предметом гострих дискусій ще на попередніх етапах. Ми виходили із назрілої потреби прийняття Статуту. Ми виходили з того, що Львів – це особливе місто, яке має особливе національно-історичне значення, це культурний, освітній центр. Робоча група намагалась ці речі врахувати у проекті Статуту. Ми також виходили з найсучасніших наукових концепцій, які є трендами у Європі, але одночасно відповідають інтересам громади міста. Тут врахована концепція сталого розвитку міста Львова тощо. Ми також виходили із потреби налагодження конструктивної співпраці між громадо і органами місцевого самоврядування. Використали ті практики, які вже діють у Львові.

Декілька акцентів, які ми пропонуємо. Ми намагались прописати механізми забезпечення відкритості. Передбачені різні види інформації і документів, які підлягають оприлюдненню. Важливий розділ про права та обов’язки членів територіальної громади міста Львова. Прописані детальні механізми звітування перед територіальною громадою. Статут не вирішить усі проблеми, але тут закладені усі важливі механізми. Це не документ науковців, чи посадовців, а територіальної громади міста Львова. Було подано багато пропозицій. Ми тільки змогли покращити якість цього документу. Ми не врахували лише ті зауваження, які не відповідають чинному законодавству.

Також ми могли врахувати не у цій редакції, у якій подали, а в іншій, виходячи з того, що Статут – це системний документ, який має структуру. Наша робоча група мала відкриті засідання», - розповіла Олена Бориславська, член робочої групи з напрацювання нового Статуту територіальної громади м. Львова. «Це титанічна праця, бо об’єднати таку кількість людей не просто. 2 роки працювала робоча група. Два роки тому ми тут домовились про створення цієї робочої групи. Це живий документ, це не аксіома на все життя. Те, що опрацьовано, виноситься сьогодні на ваш розгляд», - Андрій Садовий, міський голова Львова.

«У вересні цього року було прийнято документ про проведення консультацій з громадськістю. Такі консультації були проведені, є відповідна документація», - Юрій Лукашевський, начальник управління «Секретаріат ради».

Текст Статуту напрацьований робочою групою, яка була створена відповідно до ухвали Львівської міської ради від 31.03.2016 №351.

До складу робочої групи увійшли:

А. Забарило                        – секретар ради, керівник робочої групи

П. Соболь                            – експерт, заступник керівника робочої групи

Ю. Лагута                             – начальник відділу контролю та інформаційно-технічного забезпечення управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради

Ю. Гвоздович                      – депутат міської ради, голова постійної комісії законності, депутатської діяльності та свободи слова

Ю. Мельник                         – депутат міської ради, голова постійної комісії з питань комунальної власності

І. Гринда                               – депутат міської ради, заступник голови постійної  комісії з питань комунальної власності

М. Батюк                               – депутат міської ради, член постійної комісії гуманітарної політики

М. Дідух                                – депутат міської ради, член постійної комісії  архітектури, містобудування та охорони історичного середовища

У. Пак                                    – депутат міської ради, член постійної комісії фінансів та планування бюджету

О. Сорочкін                          – депутат міської ради, член постійної комісії з питань землекористування

Ю. Лукашевський              – начальник управління “Секретаріат ради“ Львівської міської ради

Г. Пайонкевич                    – директор юридичного департаменту

Я. Жукровський                 – начальник Головного територіального управління юстиції у Львівській області

О. Бориславська                – доцент кафедри конституційного права Львівського національного університету імені Івана Франка

А. Ліпенцев                         – заступник директора з наукової роботи Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України

М. Бохняк                             – громадський діяч

І. Городиський                    – директор Центру верховенства права Українського католицького університету

О. Неберикут                      – представник Львівського представництва громадянської мережі «Опора»

О. Романишин                    – виконавчий директор Львівської громадської організації «Комітет виборців України», представник громадянського руху «Чесно».

Загалом з 05.05.2016 по 29.11.2017року робочою групою було проведено 21 засідання.

Після кожного засідання, напрацьовані робочою групою тексти статей нової редакції Статуту, в міру їх наповнення, оприлюднювались на Інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради у мережі Інтернет (lvivrada.gov.ua) у розділі «Статут міста».

З метою вивчення думки громадськості, експертів, спеціалістів з 24.07.2017 до 11.09.2017 року проводилося публічне громадське обговорення положень проекту нового Статуту.

20.09.2017 року на юридичному факультеті Львівського національного університету ім. І. Франка відбувся круглий стіл, на якому обговорили проект нового Статуту м. Львова.

03.10.2017 року у Центрі ім. Митрополита Андрея Шептицького відбулася публічна дискусія «Новий Статут Львова: шанси та виклики для громади».

08.11.2017 робочою групою завершено розгляд пропозицій та затверджено текст проекту Статуту територіальної громади м. Львова для направлення на експертизу.

З 11 по 23 листопада 2017 року тривали консультації з громадськістю щодо проекту Статуту територіальної громади м. Львова, напрацьованого робочою групою.

З 10 по 27 листопада 2017 року була проведена правова експертиза проекту Статуту територіальної громади м. Львова таким організаціям:

- Науково-дослідним інститутом державного будівництва та місцевого самоврядування НАПрН України.

- Інститутом держави і права ім. В. М. Корецького НАН України.

- Громадською організацією «Трансперенсі Інтернешнл Україна».

Напрацьований проект Статуту отримав загалом позитивні висновки від експертних організацій.

На основі отриманих зауважень та пропозицій, робочою групою з підготовки нової редакції Статуту територіальної громади м. Львова була підготовлена кінцева версія Статуту територіальної громади міста.

Статут територіальної громади м. Львова складається із 12 розділів, які містять 81 статтю, преамбулу і 3 додатки.

відео Андрій Андрух 

Статут

презентація