9 грудня відзначають Міжнародний день боротьби з корупцією

  • 09.12.2022, 10:58
  • 876
  • Пресслужба ЛМР
Щорічно 9 грудня відзначають Міжнародний день боротьби з корупцією. Так, з 2018 року у львівській мерії працює сектор з питань доброчесності та запобігання корупції, який створений у співпраці з міжнародною неурядовою організацією Governance & Integrity (м. Амстердам, Нідерланди). Одним з напрацювань сектору стало створення Кодексу етичної поведінки працівників та посадових осіб Львівської міської ради. Також зараз розпочато роботу із впровадження та ефективного функціонування інституту викривачів.

«Втілення пропозицій щодо функціонування органу запобігання корупції всередині Львівської міської ради відбулось ще до того, як це стало обов’язковим для органів влади та місцевого самоврядування. 

З самого початку наш сектор активно організовує та здійснює заходи із запобігання та виявлення корупції.

Як результат був створений Кодекс етичної поведінки працівників та посадових осіб Львівської міської ради, її комунальних підприємств, установ та організацій», – розповідає Уляна Федорович, головний спеціаліст сектору з питань доброчесності та запобігання корупції, уповноважена особа з питань захисту викривачів. 

За її словами, працівники сектору здійснюють системне та безперервне навчання Кодексу етичної поведінки, надають консультативну та методичну допомогу у заповненні та поданні декларації, запобіганні та виявленні конфлікту інтересів посадовими особами Львівської міської ради. 

«Безперервно проводиться робота із прозорості та підзвітності Львівської міської ради. Так, за результатом дослідження, проведеного організацією Transparency International Ukraine, Львівська міська рада посіла 2-ге місце за результатами роботи у 2021 році по прозорості своєї діяльності, та 4-те місце по підзвітності мешканцям міста (посилання).

Також здійснюємо велику кількість досліджень наявності чи відсутності ознак недоброчесної поведінки посадових осіб виконавчих органів мерії щодо звернень мешканців. Якщо є підозри на порушення, то проводимо службові розслідування із подальшим притягненням до дисциплінарної відповідальності винних осіб, або надаємо рекомендації для посилення контролю за діяльністю окремих структурних підрозділів чи посадових осіб», – пояснює Уляна Федорович.

Довідка

Відзначення Міжнародного дня боротьби з корупцією розпочалося з 2003 року, коли на політичній конференції, яка відбулась у м. Меріда (Мексика), була підписана Конвенція ООН проти корупції. На сьогодні 181 країна підписала Конвенцію, що передбачає виконання всіх заходів, прописаних у документі. Україна ратифікувала Конвенцію 18 жовтня 2006 року, яка розпочала діяти на території нашої країни з 1 січня 2010 року.