2022 рік – підсумки

  • 30.12.2022, 16:38
  • 161
  • Пресслужба ЛМР
Цей рік вся країна прожила у повномасштабній війні. Всі сили та ресурси на початку року були зосереджені на допомозі людям, що тікали від війни до Львова або й далі за кордон. Тоді через Львів пройшло понад 5 мільйонів осіб. 10 тисячам пацієнтів, що отримали травми через війну, допомогли у міських лікарнях. Попри це місто продовжує розвиватись і реалізовувати потрібні проєкти, відкривати нові чи оновлені об’єкти інфраструктури, заклади освіти, культури, спорту тощо. Пропонуємо короткі підсумки року, що минає.

ОСВІТА ЛЬВОВА 2022: 

  1. Після повномасштабного вторгнення росії, весною до навчання у львівських школах долучилося понад 3 тис. дітей-переселенців. Зараз 2,7 тис. дітей, які змушені були тікати від війни, навчається у школах, а в дитсадках Львова – 1,2 тис.

  2. Осінню 2022 року Львів повернувся до офлайн форми навчання. Школи та садки підготували до навчального року: облаштували укриття, встановили металеві печі та закупили генератори. 

  3. Львів – перше місто в Україні, яке запровадило електронний щоденник/журнал для всіх шкіл. Зараз ним користується 200 тис. людей. Це школярі, вчителі та батьки.

  4. Заклади професійної технічної освіти проводили безкоштовні професійні курси для ВПО. Також львівські училища активно допомагають армії – ремонтують автомобілі на фронт, шиють аптечки, форму, розробили унікальне багі і т.д.

МОЛОДЬ ЛЬВОВА 2022:

  1. Львів виборов звання Молодіжної столиці Європи та став першим містом України, яке дійшло до фіналу конкурсу «Європейська волонтерська столиця».

  2.  5-й Всеукраїнський молодіжний масштабний захід «Молодвіж» зібрав 3500 відвідувачів, 24 спікери, понад 30 активностей та 12 годин нетворкінгу та пошуку відповідей на актуальні питання.

  3. Весною у Львові відкрили молодіжний простір дизайну та медіа Pixlab та Бібліотеку Px. Також у цьому році запрацював новий дитячий клуб «Капсула», в якому функціонує 8 гуртків для понад 200 дітей.

  4. Молодіжні простори Львова налагоджують співпрацю з міжнародними партнерами: USAID, UNICEF, Early Starters International (ESI), Triangle generation, міська рада м. Люблін (співпраця з останньою дозволила забезпечити оздоровленням у Польщі 90 українських дітей).

ТУРИЗМ У ЛЬВОВІ 2022:

  1. З початку повномасштабної війни, Львівський туристичний офіс трансформував свою роботу у медіацентр. За перші 2 місяці він прийняв понад 2 тисячі представників міжнародних медіа, які інформували світ про війну в Україні .

  2. Весною туристичний офіс спільно із львівськими екскурсоводами запустили проєкт «Прогулянки Львовом». За п’ять місяців гіди провели екскурсії для близько 5 000 людей, з яких 75% екскурсантів – переселенці.

  3. У 35 львівських закладах (ресторани, кав’ярні, магазини, музеї, заклади культури) діє проєкт взаємопідтримки «Підвішена послуга». Вже близько 700 людей скористались «підвішеними» послугами і товарами.

  4. Також управління туризму протягом року підтримувало українських представників малого та середнього бізнесу та активних переселенців. З ініціативи управління, у Львові відбулися такі події як «У гості до наших» (культурний обмін, краще пізнання своєї країни) та Lviv Art and Wine weekend (підтримка виробників українського вина).

СПОРТ У ЛЬВОВІ 2022:

  1. Управління спорту відзначило одноразовими грошовими преміям спортсменів, які здобули призові місця за результатами ХІІІ зимових Паралімпійських ігор – 250 тис. грн та міжнародних спортивних змагань «Ігри Нескорених» – 100 тис. грн.

  2. Управління ініціювало проведення спортивних благодійних заходів, для збору коштів на потреби Збройних сил України. Загалом було зібрано більше 200 000 гривень.

  3. Новою ініціативою стало впровадження програми «Львівські спортивні шкільні ліги».

КУЛЬТУРА ЛЬВОВА 2022:

  1. Львівські установи культури підтримували релоковані інституції: 

- Луганська національна філармонія успішно працює на базі Львівського органного залу;
- Луганський обласний краєзнавчий музей розмістився у музеї тоталітарних режимів «Територія Терору»;
- Харківський симфонічний оркестр «Прайм Оркестра» – у Центрі Довженка.

  1. Інститут стратегії культури провів в м. Каунас (Литва) 5 триєнале сучасного українського мистецтва - Український Зріз “UKRAINE! UNMUTED“.

  2. Львівський академічний драматичний театр Лесі Українки підготував прем'єру вистави Imperium delenda est, з якою представив Україну на найбільшому театральному фестивалі світу – Авіньйонському фестивалі (Франція). 

  3. Управління культури, арт-центр «Я Галерея» та Львівська національна академія мистецтв організували Перший Львівський тиждень скульптури.

  4. Попри війну, у місті успішно пройшли львівський BookForum, Міжнародний джазовий фестиваль Jazz Bez та Міжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz Art.

ОХОРОНА ІСТОРИЧНОГО СЕРЕДОВИЩА ЛЬВОВА 2022:

  1. Кардинала Гузара, Левка Лук’яненка, Івана Вакарчука - загалом у Львівській громаді у межах деколонізації перейменували 48 вулиць.

  2. З перших днів війни Львів убезпечив пам’ятки культурної спадщини від можливих руйнувань, через ракетні атаки ворога. Вітражі, скульптури, пам’ятники, вівтарі та каплиці закрили спеціальними конструкціями. Загалом захистили понад 40 великих об’єктів, десятки менших цінних експонатів демонтували та перенесли до сховищ.

  3. Попри війну, у місті завершили реставраційні роботи. У Гарнізонному храмі закінчили основні реставраційні роботи на головному фасаді. Відреставрували і останній, третій, фасад пам’ятки на вул.Руській, де діяло товариство «Дністер». Також відновили фасад кам’яниці на пл. Ринок, 7.

  4. Львів у 2022 році допомагав популяризувати культурну спадщину українських міст. У місті експонували дві вуличні виставки: «Окупована спадщина», яка розповідає про архітектуру Нової Каховки, та «Чернігів. Спадщина під обстрілами» - про пам’ятки міста, яке 40 днів було під обстрілами/

  5. В історичній частині міста, у співпраці з мешканцями, відреставрували 29 брам та 16 вікон.

МІСТОБУДУВАННЯ У ЛЬВОВІ 2022:

  1. Львівська мерія затвердила нові стандарти, за якими будинки в місті будуватимуть із урахуванням виникнення різних надзвичайних ситуацій. Нові норми передбачають посилену безпеку, зокрема адаптацію підземних паркінгів та інших приміщень для укриття. Також передбачено кімнати безпеки на поверхах, наявність протипожежних стін та вікон і дотримання гуманної висотності.

  2. У Львові облаштували три модульних містечка для переселенців. Зараз домонтовують четверте містечко, яке більш адаптоване до проживання в зимовий період. Там житиме понад 1400 переселенців. Також у Львові для вагітних переселенок збудували Центр матері і дитини «Незламні матусі». 

  3. У 2022 році отримали результати 2-ох архітектурних конкурсів, оголошених у минулому році: Центр соціальних інновацій на вул. І. Франка, 58 та реконструкція вул. І. Миколайчука. Також провели 3 архітектурні конкурси:

  4. стрілецький тир та стрільбище у с. Великі Грибовичі;

  5. реабілітаційний центр у смт. Брюховичі; 

  6. соціальне житло на вул. І. Миколайчука. 

ЕКОЛОГІЯ ЛЬВОВА 2022:

  1. У 2022 році у Львові облаштували нові дитячі майданчики в парках «700-річчя Львова», на вул. Під Голоском та закінчують роботи з облаштування найбільшого дитячого майданчика «Лис Микита» у парку Франка.

  2. За рік у львівській громаді висадили  близько 1 тис. дерев та близько 5 тис. кущів. Більшість рослин придбані за кошти меценатів та спонсорів. Також у Львові та громадах висаджують 125 тис. тюльпанів різних сортів - подарунок від Королівства Нідерланди.

  3. Триває технічна рекультивація сміттєвого полігону у Великих Грибовичах. Станом на кінець року, на полігоні виконали 95% робіт. 

  4. За 2022 рік на львівській станції компостування переробили понад 6,3 тисяч тонн органічних відходів. З них понад 1 тисячу тонн готової органічної підживки продали фермерам та агробізнесу. 

ІТ СФЕРА ЛЬВОВА 2022:

  1. Управління інформаційних технологій розробило для мешканців інтерактивну карту з найпростішими укриттями, а також створили окрему карту із Пунктами Незламності.

  2. Укриття всіх шкіл мають обладнати роутерами. У цьому допомагають ІТ Кластер та окремі ІТ-компанії. Загалом передали вже 175 роутерів.

  3. Львівський ІТ Кластер закупив 25 терміналів Starlink для об’єктів критичної інфраструктури міста.

НАЙБІЛЬШІ СУДОВІ СПРАВИ ЛЬВОВА 2022:

  1. Кому належить ринок “Добробут”. Майже рік суд розглядає позов міста щодо скасування права «Галінвесту» на користування земельною ділянкою під ринком “Добробут”, а також державної реєстрації права власності підприємства на нерухоме майно – так званий промислово-продовольчий торговий центр на вул. Старій, 3. Передбачається, що судове засідання у справі відбудеться у січні 2023 року.

  2. Недобудована школа у Брюховичах. 5 грудня суд заборонив будівництво на території, яку колишня місцева влада віддала громадській організації під забудову житлом. Адже наприкінці жовтня забудовник без відповідних дозволів почав активну підготовку до будівництва. Відтак, місто демонтувало незаконно встановлену огорожу та звернулося до суду. Кримінальне провадження щодо цієї справи ще не закрите. 

  3. Вілла на вул.Котляревського, 47. Власник без жодних дозволів та погоджень добудував веранду на 2-му поверсі і засклив терасу. Також в процесі робіт закрили історичні сходи. Через спотворення пам’ятки архітектури міська адміністративна комісія при виконкомі ще торік оштрафувала ОСББ на 170 тис. грн. Однак штраф так і не сплатили. Власник оскаржує його у суді. Зараз у цій справі призначено судову експертизу.

  4. «Віденська кав’ярня». У 2006 році у будинку на проспекті Свободи, 12 відбудували раніше існуючу веранду-галерею з відкритою терасою на даху будинку. Пізніше ця тераса, без жодних дозволів, перетворилася на приміщення з дахом. Далі власники виокремили це (вже двоповерхове) приміщення та зареєстрували його як окремий об'єкт нерухомості за іншою адресою - пл. Підкови, 2.

ЕКОНОМІКА ЛЬВОВА 2022:

  1. У 2022 році, завдяки співпраці з міжнародними організаціями, в економіку Львова залучили понад 44,5 млн. євро.

  2. Від початку повномасштабного вторгнення росії, до Львова релокувалося 41 підприємство. Загалом, сервіс підтримки релокованого бізнесу опрацював звернення від 104 підприємців.

  3. 79 бізнесів отримали ваучерну підтримку на загальну суму 6.5 млн грн, зокрема 52 ваучери на енергозабезпечення (відшкодування за генератори).

  4. Близько 130 земельних ділянок у львівській громаді надали в оренду для ведення підприємницької діяльності.

  5. У Центрі підтримки підприємництва провели понад 160 заходів. Зокрема, це навчання, тренінги та бізнес-ігри.

  6. “Гаряча лінія” для підприємців надала понад 1100 консультацій.

ЛЬВІВСЬКА ОБ’ЄДНАНА ГРОМАДА 2022: 

  1. У населених пунктах Львівської МТГ відремонтували 33 дороги.

  2. Для мешканців Рудно “Львівводоканал” налагодив якісне централізоване водопостачання. Тепер жителі селища отримують питну воду з артезіанських свердловин.

  3. У громадах Львова додатково встановили 48 систем централізованого оповіщення населення. 

  4. Приєднані до Львова громади тепер мають своїх поліцейських офіцерів.

  5. Народний дім у Великих Грибовичах облаштували під прихисток для вимушено переміщених українців. Тут мешкатимуть родини військовослужбовців, які захищають Україну від російського окупанта. А також вдови та діти-сироти воїнів, які віддали за нашу країну своє життя

БЕЗПЕКА ЛЬВОВА 2022:

  1. На території Львівської громади встановили понад 250 нових відеокамер. На сьогодні загальноміська система відеоспостереження складається з  понад 1,5 тис. камер.

  2. У Львові облаштували 5488 місць для платного паркування, з них 524 – для осіб з інвалідністю. Їх обслуговують приватні та один комунальний оператори з паркування. За 11 місяців 2022 року від операторів паркування до міського бюджету надійшло понад 23 млн грн.

  3. Станом на 20 грудня 2022 року за порушення правил паркування у Львові виписали понад 250 тис. штрафів на загальну суму близько 94 млн грн.

ТРАНСПОРТ ЛЬВОВА 2022:

  1. Е-квиток: На сьогодні валідаторами оснащено 828 транспортних засоби. 

  2. Для оформлення пільгової транспортної картки “ЛеоКарт”, “Львівавтодор” прийняв понад 136 тис. пакетів документів. Також у школах централізовано зібрали понад 25 тис. заявок для отримання учнівських карток. Загалом персоналізовані транспортні картки вже отримали 158 875 людей.

  3. Після повномасштабного вторгнення, міські автобуси виконали майже 2 тис. рейсів для перевезення до кордону українців, які рятувалися від війни. 

  4. Понад 500 автобусів перевозили переселенців до пунктів тимчасового перебування у Львові.

  5. У цьому році місто отримало 4 нові трамваї «Електрон», які купили за кредитні кошти від Європейського інвестиційного банку. 

  6. Також у Львові з’явився новий тролейбусний маршрут №38, зі сполученням пл.Кропивницького - вул.Хуторівка. Він став 10-м у місті та з’єднує три райони - Сихівський, Франківський і Залізничний.

МЕДИЦИНА ЛЬВОВА 2022:

  1. У Львові запрацював Національний центр реабілітації НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) на базі Першого медоб’єднання Львова. Це унікальне місце, де кожен, хто постраждав від війни, отримує шанс бути врятованим та реабілітованим у рідній країні. З кожною людиною тут працює хірург, травматолог, протезист, психотерапевт, фахівець із реабілітації. Тут вже отримали допомогу 7 тис. українців. Завдяки підтримці донорів, у вересні в центрі відкрили протезну майстерню, і вже виготовили та встановили 40 протезів кінцівок.

  2. У Львові створили Мережу центрів ментального здоров’я. Уже діє чотири таких центри: в поліклініці дитячої лікарні святого Миколая на вул. Орлика, у 5 лікарні на вул. Чупринки, у 5 поліклініці на вул. Виговського та на базі центру НЕЗЛАМНІ на вул. Мазепи. Найближчим часом центри ментального здоров’я запрацюють у 1 поліклініці на вул. Римлянина, 2 поліклініці на вул. Симоненка, 4 поліклініці на вул. Червоної Калини та 6 поліклініці на вул. Медової Печери.

  3. В кінці листопада львівські медики провели 9 трансплантацій за 30 годин. Загалом за 2022 рік у центрі трансплантології Першого медоб’єднання пересадили 95 донорських органів, з них 83 пересадки – під час повномасштабної війни. Завдяки цьому, люди отримали шанс на здорове і повноцінне життя.

  4. Львівські лікарі провели низку унікальних операцій, серед яких – видалення гігантських пухлин на різних органах; зшиття судини, розміром з людську волосину; малотравматичні операції стравоходу та формування штучного стравоходу. Вперше прооперували аневризму ворітної вени, вперше в Україні провели роботизовану пієлопластику дитині з вадою нирок, а також успішно пролікували хворих з онкологіями на пізніх стадіях.

  5. У міській дитячій лікарні святого Миколая 24 серпня відкрили пологове відділення. Тут надають допомогу у складних випадках при народженні дітей. У відділенні є 10 післяпологових кімнат, 3 пологових зали і 2 операційні. Також запрацював Центр раннього втручання на вулиці Лемківській, 28. Тут допомагають діткам розвиватись: для кожного розробляють індивідуальну програму реабілітації з елементами ігрової терапії.

  6. У пологових будинках Львова від 24 лютого українки народили 2963 діток, з них 375 діток народили вимушено переселені матусі, які змушені були тікати з-під російських обстрілів.

ЛЬВІВ ПІСЛЯ ПОЧАТКУ ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ:

  1. ПІДТРИМКА ВІЙСЬКОВИХ:

  2. Львів скерував понад 120 млн грн з місцевого бюджету на підтримку ЗСУ в межах загальноміської програми. Допомогу отримують чотири міські бригади, що зараз на передовій: 125 та 103 бригади територіальної оборони, окремі 80 десантно-штурмова бригада та 24 механізована бригада імені короля Данила, а також інші бригади, що виконують бойові завдання.

  3. У Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій надають безкоштовні юридичні консультації та психологічну допомогу військовим та їх рідним.

  4. У Львові запровадили загальноміську церемонію прощання із загиблими на війні Героями. 

2. ДОПОМОГА ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ:

  1. Львів з перших днів повномасштабної війни приймає переселенців: місто від 24 лютого стало тимчасовою домівкою для майже 5 мільйонів людей.

  2. На обліку в соцзахисті міста перебуває понад 110 тисяч українців.

  3. Відкрили Міський центр підтримки внутрішньо переміщених осіб на вул. Костя Левицького, 67. 

СОЦІАЛЬНЕ:

  1. У Львові облаштували понад 20 Пунктів Незламності: у палацах культури, районних адміністраціях та комунальних підприємствах. В резерві – ще 200 пунктів, які запрацюють за потреби у житлових будинках, комунальних установах та усіх інших придатних для цього приміщеннях.

  2. Її запустив Львівський міський центр соціальних служб запустив цілодобову безкоштовну лінію психологічної підтримки. За час війни тисячі людей отримали тут підтримку.

  3. На різні міські допомоги мешканцям до річниць і пам’ятних дат, довгожителям тощо, місто майже 94,5 млн грн.

  4. Центр Джерело отримав офіційне членство у Європейській асоціації з надання послуг людям з інвалідністю. Повноцінну реабілітацію у Джерелі отримали 55 дітей з інвалідністю зі всієї України, які постраждали від війни.

  5. У Львові створено новий дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) та дві нові прийомні сім’ї.

НАДЗВИЧАЙНИКИ:

  1. Від початку повномасштабної війни придбали 11 автомобільних комплектів гучномовного оповіщення, коли немає електрики – загалом у Львові таких комплектів є 18. Додатково встановили 12 електромеханічних сирен, і зараз їх є 79. Придбали і встановили 23 комплекти автономних систем оповіщення населених пунктів Львівської МТГ (села).

  2. Всього у місті  6749 найпростіших укриття. Згідно з державними нормами, мешканців забезпечено найпростішими укриттями на 197% – тобто майже вдвічі більше.

  3. Львівська мерія з фахівцями ГУ ДСНС України у Львівській області та фахівцями ЛДУ БЖД проводили навчання з: домедичної допомоги; тактичної підготовки і психологічної стійкості; протипожежної і протимінної безпеки; дій під час ядерної, хімічної чи біологічної атаки тощо. Загалом навчання охопили кілька тисяч людей.

АДМІНПОСЛУГИ: 

  1. Мерія організувала перший Всеукраїнський форум адміністративних послуг «Точка Дотику», на який приїхали представники різних міністерств, бізнесу і працівники ЦНАП зі всієї України.

  2. У львівських ЦНАП можна отримати понад 500 послуг. Цього року стали доступними 97 нових послуг, які надають підрозділи ЛОВА.

  3. У Львові запрацював «Мобільний адміністратор». Це безкоштовна послуга виїзду до людей, які за станом здоров’я не можуть відвідати ЦНАП.

  4. За час існування ЦНАП Львівської громади прийняли 3 мільйони відвідувачів.

НАПРЯМОК ЖКГ:

  1. Замінено 10,5 км теплових мереж на попередньоізольовані труби

  2. Замінено понад 16 км водогінних мереж і 5,5 км каналізаційних мереж

  3. Забезпечено резервним джерелом живлення 95% об’єктів водопостачання ЛМКП «Львівводоканал»

  4. Втрати води протягом 2022 року вдалося скоротити на 13% порівняно із 2021 роком.

  5. В рамках програми «Чиста вода», Львівводоканал став першим водоканалом в Україні, який успішно протестував німецьку технологію промивки мереж водопостачання

  6. Цього року ЛКП «Львівавтодор» завершило роботи і відкрило для проїзду вул. П. Орлика. Продовжують ремонт на вул. Шевченка. В роботі була ділянка від вул. Я. Мудрого до вул. Залізнична. Відремонтовано 600 м дороги у парку ім. Папи Івана-Павла ІІ.

  7. У населених пунктах Львівської МТГ відремонтували різними методами 33 дороги. Найбільше - у Дублянах, Рудному та Брюховичах. 

  8. Після закінчення реконструкції, на 4 локаціях вул. Бандери встановили та запустили світлофорні об’єкти.

  9. На перехресті вул. Бандери – Антоновича – Русових з’явився перший у Львові регульований діагональний пішохідний перехід.

  10. Львівспецкомунтранс облаштував 10 контейнерів для збору бляшанок для виготовлення окопних свічок для ЗСУ – волонтерам вже передали 30 мішків бляшанок. Проводять збір дров для обігріву блокпостів.

  11. З 4 листопада почала діяти «Програма часткової компенсації вартості закупівлі електрогенераторів для забезпечення потреб співвласників багатоквартирних будинків Львівської міської територіальної громади під час підготовки опалювального сезону 2022-2023 років». Місто відшкодовує 50% вартості. Вже надійшла 81 заявка. З них 34 погоджені. 

  12. У Львівській міській територіальній громаді система пунктів обігріву населення міста розділена на 3 категорії: до 1 категорії – 21 пункт незламності, які уже функціонують, до 2 категорії – 192 пункти незламності – це адміністративні будівлі, в основному заклади освіти, до 3 категорії – 1114 – це найпростіші укриття. 

  13. ЛКП «Львівсвітло» створило 10 аварійних бригад для усунення застрягань у ліфтрах через відключення електроенергії.