«Львів — флагман антикорупційних змін на рівні органів місцевого самоврядування», — заступник голови НАЗК Артем Ситник

  • 28.04.2023, 16:55
  • 615
  • Пресслужба ЛМР
У Львові з робочим візитом впродовж 27-28 квітня перебуває заступник Голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник. Під час зустрічі з мером Львова Андрієм Садовим вони обговорили імплементацію Державної антикорупційної програми (ДАП) на 2023-2025 роки, плани НАЗК щодо співпраці з органами місцевого самоврядування, проєкт «Прозора школа» і відкриття хабів доброчесності у Львові.

фото: Роман Балук
фото: Роман Балук

«Ми приїхали до Львова як до флагмана антикорупційних змін на рівні органів місцевого самоврядування. Ви завжди посідали лідерські позиції  у впроваджені антикорупційних проєктів. Революція Гідності стала каталізатором початку позитивних змін у державі і тоді, у 2014 році, було ухвалено Антикорупційну стратегію. Тоді запит на боротьбу з корупцією був надзвичайно високий. Було велике прагнення суспільства до європейських стандартів. Зараз перед нами стоїть завдання впровадження ДАП, яка забезпечить якісно новий підхід до формування антикорупційної політики, де буде враховано найкращий міжнародний досвід. Зараз за тиждень маємо по один-два вироки з реальним покаранням у вигляді позбавлення волі. Та попри те, що покарання застосовуються, рівень сприйняття корупції у суспільстві не змінюється кардинально. Потрібен системний підхід і це - впровадження антикорупційної програми”, - зазначив Артем Ситник. 

Водночас окрему увагу НАЗК приділяє превенції та просвіті. Зокрема, йдеться про проєкт «Прозора школа», впровадження цінностей доброчесності зі шкільного віку для знищення традицій корупції, адже людину у 30-40 років вже важко змінити.

«Також маємо напрацьовані заходи, які можна реалізовувати у Львівській громаді: підписання Декларації розбудови доброчесності громад, впровадження на рівні органів місцевого самоврядування моделі належної обачності, створення реєстру корупційних ризиків у діяльності тощо», - наголосив Артем Ситник. 

Відтак, сторони домовилися про запуск проєкту  «Прозора школа» і відкриття Хабів доброчесності у Львівській громаді, а також сприяння у побудові партнерських відносин з органами місцевого самоврядування, асоціаціями міст, сіл, ОТГ.

«Ми - ваші союзники. У цій площині має бути глибинна робота. Будемо працювати, допомагати, сприяти, бо без цього держави не буде. Це основа основ. Тому однозначно, що хаб потрібно організовувати, проводити промоцію і роз’яснення, проводити лекції у школах. Львів тільки «за», - наголосив Андрій Садовий.

Нагадаємо, впродовж останніх років Львів завжди посідає найвищі сходинки з прозорості міст в Україні.

Так, у квітні цього року, за результатами дослідження Transparency International Ukraine статус «прозорі міста» мають Дніпро, Львів та Мукачево. «Частково прозорими» визначені 10 міст: Вінниця, Володимир, Житомир, Кам’янське, Київ, Кропивницький, Луцьк, Тернопіль, Ужгород, Чернівці.

фото: Роман Балук