2023 рік - підсумки

  • 06.02.2024, 10:24
  • 1536
  • Пресслужба ЛМР
Минулий рік був другим роком повномасштабної війни, коли сигнал повітряної тривоги лунав чи не щодня, коли ворожі ракети та дрони-камікадзе спричиняли руйнування не тільки інфраструктурних об’єктів Львівської громади, але й цивільних будинків, вбивали та калічили наших співгромадян, нищили культурну та історичну спадщину міста. Та проте, місто продовжувало жити. Пріоритет роботи всіх підрозділів міської ради - допомога Збройним Силам України, захисникам і захисницям, які бережуть наш спокій. Водночас реалізовували важливі проєкти, зокрема у сфері медицини та соціального захисту, запроваджували новації в освіті та спорті, у сфері житлово-комунального господарства та у транспорті. Пропонуємо короткі підсумки року, що минув.

ПРІОРИТЕТ - ДОПОМОГА ЗСУ

Підтримка Збройних Сил України

У Львові діє міська програма підтримки Збройних Сил України: на запити військових бригад і частин місто купує те, що сьогодні вкрай потрібне на передовій. Це дрони, автомобілі, рації, портативні електростанції, антидронові комплекси, різні спеціалізовані технічні речі. Щодня мерія отримує по декілька запитів на таку допомогу від військових. Те, що міська рада не має права купляти, дає на це військовим субвенції.

Минулого року на цю програму з міського бюджету виділили 1 мільярд гривень, а загалом на всі програми підтримки військових торік місто надало 2,1 мільярди гривень. 

Нова комплексна програма допомоги ветеранам

Львів запустив нову комплексну програму підтримки ветеранів війни, родичів сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України. Після обговорень з громадськими та ветеранськими організаціями, військовими, волонтерами та медиками, її прийняли на сесії міської ради.

Програма передбачає багато різних заходів, аби максимально підтримати і допомогти військовим і їх рідним у різних сферах життя. Це фінансова та юридична підтримка, медична допомога, соціальний супровід, дозвілля, навчання і працевлаштування. Більшість із можливостей діяли також 2023 року, але тепер їх доповнили і зібрали в єдину програму.

Унікальна допомога дітям захисників – 50 тис. грн

Місто прийняло програму допомоги дітям, батьки яких загинули на війні чи отримали важку інвалідність (1-ї групи) внаслідок війни. Щороку місто надаватиме 50 тисяч гривень на навчання та оздоровлення дитини – до досягнення її повноліття. Ця програма унікальна для України.

Минулого року таку допомогу вже отримали 204 дитини. Заяви на цю допомогу слід подавати на вул. Пекарській, 41 (Центр надання послуг учасникам бойових дій).

Безкоштовне тимчасове проживання

Захисники та їхні рідні, які приїхали до Львова, можуть скористатися тимчасовим безоплатним проживанням. Для цього потрібно звернутися до Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій на вул. Пекарській, 41. За чотири місяці цією можливістю вже скористалися близько 30 родичів захисників.

Втричі покращене харчування у лікарнях

Аби воїнам було легше відновлюватись, цього року місто суттєво покращило харчування військовослужбовців, які лікуються чи реабілітуються у міських лікарнях.

Нова інфраструктура для реабілітації воїнів

У Замарстинівському парку поруч з Національним реабілітаційним центром НЕЗЛАМНІ (UBROKEN) облаштують інфраструктуру для реабілітації військових та цивільних. Тут планують встановити спортивні та дитячі ігрові елементи, придатні для людей з інвалідністю, та облаштують інклюзивні доріжки.

Міський центр підтримки на Пекарській, 41

Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій працює уже 8 років, і тут щодня захисники і захисниці, ветерани та їх рідні, а також рідні загиблих Героїв, отримують безкоштовні консультації та допомогу. За минулий рік фахівці надали понад 3 тисячі юридичних консультацій з військового права, майже 2 тисячі психологічних консультацій, 1,5 тисячі фізіотерапевтичних послуг. Постійно консультує юрист та психолог, тривають курси англійської для ветеранів та їх сімей, іпотерапія та відпочинок за кордоном для дітей загиблих воїнів.

Окремі центри і простір ветерана

Напрацювали концепцію створення центрів для ветеранів у кожному районі Львова. Тут можна буде отримати різні послуги, допомогу юриста та психолога, а також просто провести час та поспілкуватись із побратимами чи родинами Героїв. Перший центр відкрили у січні 2024 року у Франківському районі. Наступні будуть у Залізничному та Сихівському районах.

У співпраці міста з Міністерством у справах ветеранів, у ЦНАП на площі Ринок, 1 запрацював «Простір ветерана». Можна отримати послуги щодо встановлення статусів, видачі/заміни посвідчень, продовження дії документів, призначення грошової допомоги чи компенсації тощо.

Підтримка бізнесу ветеранів та ветеранок

Ваучери для ветеранів, ветеранок, їх чоловіків та дружин на започаткування чи розвиток власного бізнесу - важлива складова підтримки містом наших захисників. Це новий вид підтримки і у 2023 року місто видало ветеранам та їх родинам 30 ваучерів на загальну суму 8,3 млн грн. У середньому кожен отримав до 300 тис. гривень на розвиток чи початок власного бізнесу.

Окремий відділ спорту ветеранів

Запуск нового підрозділу у міській раді сприятиме розвитку спорту серед військовослужбовців, ветеранів війни та осіб з інвалідністю у Львівській громаді, сприяючи їхньому повноцінному інтегруванню в суспільство, соціалізації та адаптації, оздоровлення, покращення фізичного стану, підвищення працездатності, відновлення фізичної сили та психологічного здоров’я, шляхом залучення до занять фізичної культурою та спортом.

Загальноміська церемонія прощання з полеглими захисниками

Львів першим в Україні ще в червні 2022 року запровадив загальноміську церемонію прощання із загиблими на війні захисниками. Похоронна процесія зупиняється на площі Ринок, і в цей час міський сурмач виконує церемоніальну тужливу мелодію. Перехожі, працівники Ратуші, міський голова виходять, аби віддати останню шану кожному Герою. Напередодні прощання працівники мерії проводять зустрічі із родинами полеглих захисників для узгодження усіх деталей церемонії. Також місто повністю забезпечує матеріальну частину поховання. На поховання військовослужбовців Збройних Сил України місто витратило 3 млн 106 тис. грн.

Меморіальні таблиці на школах та будинках

В місті напрацювали та затвердили взірець меморіальної таблички для вшанування пам’яті захисників, які загинули в російсько-українській війні. У 2023 році встановлено вже 41 меморіальну таблицю на освітніх закладах Львова та житлових будинках, де проживали захисники.

Меморіальний комплекс Героїв України

На Личаківському військовому цвинтарі, де поховані герої українсько-російської війни, постане Меморіальний комплекс Героїв України. Конкурс на найкращий проєкт Меморіалу вже оголосили.

   

2023 РОКУ ВОРОГ НЕОДНОРАЗОВО ОБСТРІЛЮВАВ ЛЬВІВ

Липень

У ніч з 5 на 6 липня Львів зазнав ракетної атаки. 7 з 10 ракет були збиті ППО, інші ж потрапили у різні об'єкти на території міста. Приліт стався в об'єкт критичної інфраструктури та житлові будинки. Руйнувань зазнало близько 35 будинків на вул. Стрийській, з них 17 отримали значні пошкодження. Вибито приблизно 3 тис. вікон, з яких 596 – дерев’яні. Один будинок було майже повністю зруйновано.

Внаслідок удару загинуло 10 людей, 42 отримали поранення, серед них — три дитини. Були пошкоджені також офісний центр, електропідстанція, школи, гуртожитки, автомобілі тощо. У місті оголосили дводенну жалобу.

Місто оперативно виділило 100 млн грн на ліквідацію наслідків обстрілу.

Також мешканці 4-х будинків, де в помешканнях неможливо було проживати, отримують із міського бюджету компенсацію на оренду житла. Розмір матеріальної допомоги на тимчасову оренду житла такий: 10 тис. грн власникам 1-кімнатних квартир, 12 тис. грн – власникам 2-кімнатних квартир та 15 тис. грн – власникам 3-кімнатних помешкань.

Серпень

15 серпня близько 5 ранку був нанесений ракетний удар по Львову в районі вул. Патона-Каховська. Як наслідок, постраждало 48 житлових будинків. Загалом тоді було пошкоджено 830 вікон та 81 вхідні двері. Дахи пошкодились у 6 багатоповерхівках та у 5 приватних будинках. Значних руйнувань зазнав дитячий садок.  Травми отримали 15 осіб, серед них 1 дитина.

З міського бюджету здійснюється виплата матеріальної допомоги на оренду житла сім’ям, квартири яких були зруйновані через обстріл. Компенсація з міського бюджету передбачена і за вибиті вікна та двері у житлових будинках. Зокрема, 12 тис. грн – за вибиті вибуховою хвилею вікна (розрахунок за одне вікно), 8 тис. грн – за вибиті вхідні двері.

Вересень

19 вересня надранок росія атакувала Львів дронами-камікадзе. Повітряна тривога тривала близько двох з половиною годин. 15 дронів вдалося збити, однак 3 впали на складські приміщення благодійної організації та виробника вікон на вул. Городоцькій. Внаслідок атаки загинув 32-річний працівник складу. Ще двоє отримали травми.

Грудень

29 грудня Львів зазнав масової атаки російськими дронами і ракетами. Окрім критичної інфраструктури, у місті було кілька влучань по цивільних об'єктах. Найбільше постраждав один з дворів Сихівського району, загалом – понад 20 будинків та 4 навчальні заклади (три школи і дитсадок).

Одна людина загинула, 19 отримали травми різного ступеня важкості.

Для допомоги мешканцям постраждалих будинків з резервного фонду бюджету виділили 35 млн грн.

   

Відтак 2023 року через ракетні обстріли росії у Львові загинуло 12 осіб, поранення отримало 78 людей, серед них - 4 дитини.

МЕДИЦИНА

Сучасний корпус реабілітації на сім поверхів у центрі UNBROKEN

На вул. Мазепи, 25 відкрили сучасний корпус реабілітації Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN). Тут лікують, реабілітують та протезують українських військових і цивільних, які постраждали від війни. Це 7 поверхів із найсучаснішим обладнанням для відновлення: реабілітаційні зали, кімната ерготерапії, що відтворює квартиру, кухня, стельові підйомники для пересування та тренувань, роботизована система ходьби.

Будівлю відремонтували за 3 місяці, і її з’єднали із головним корпусом лікарні новим скляним мостом.

Велика протезна майстерня

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) відкрив майстерню протезування на 10 робочих місць. До команди протезистів уже приєдналися військові, які втратили кінцівки на війні.

Майстерня діє в головному корпусі лікарні святого Пантелеймона, її площа – 250 м². Тут є гіпсова, де виготовляють гіпсові негативи, кімнати з пічками та верстатами, де роблять куксоприймачі, а також примірочна і тренувальна кімнати. За перший рік роботи майстерня у співпраці з Мальтійською службою виготовила понад 200 протезів для людей, які втратили кінцівки через війну.

Дитяча реабілітація UNBROKEN KIDS

На базі дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова створили дитяче реабілітаційне відділення UNBROKEN KIDS. Тут лікують і допомагають відновлюватися дітям з усієї України, які отримали поранення через війну. Сюди після року лікування і реабілітації у США повернулася Яна Степаненко – дівчинка, яка втратила обидві ноги внаслідок ракетного удару росіян по вокзалу у Краматорську. Їй замінюють протез, надають реабілітацію. У  відділенні є 20 ліжок. Кошти на обладнання для центру – а це 36 млн грн, зібрали за півроку на платформі dobro.ua.  

Вперше в Україні протез вживили прямо в кістку

Український захисник Ігор Крупнов став першим пацієнтом в Україні, якому медики у Львові вживили протез прямо у кістку. Це дозволяє не просто ходити – а відчувати під штучними стопами поверхню. Таке остеоінтеграційне протезування стало можливим завдяки співпраці лікарів центру НЕЗЛАМНІ з провідним австралійським ортопед-травматологом Муньєдом Аль Мудерісом. Пізніше такий протез успішно вживили в кістку і другому пацієнту – захиснику Олександру Журавлю.

Лідерство у трансплантаціях органів в Україні

Протягом року успішно пересадили 128 донорських органів. Це 12 сердець, 95 нирок, 17 печінок, 2 легень та вперше в Україні – 1 комплекс підшлункова залоза та нирка. Завдяки цьому люди отримали шанс на повноцінне життя. Значну частину трансплантацій спеціалісти Першого медоб’єднання виконали в різних центрах України, де ділились досвідом з колегами.

Провели першу в Україні спліт-трансплантацію печінки для дитини та дорослого: один орган під час операції розділили на дві частини і успішно пересадили двом пацієнтам. Загалом за три роки тут пересадили 301 орган.

Нове відділення трансплантації кісткового мозку

У дитячій лікарні святого Миколая, що на вул. Пилипа Орлика, відкрили відділення, де лікують діток з онкологією. Тепер тут є онкохірургія, хіміотерапія на навіть променева терапія. Збудували бункер із 1,5-метровими стінами і поставили сучасний лінійний прискорювач. За умовами і комфортом відділення є найкращим в Україні.

Новий Центр крові

У Першому медоб’єднанні Львова оновили Центр крові: тут виготовляють не лише компоненти крові – еритроцити, тромбоцити та свіжозаморожену плазму, а й цільну кров: її виготовлення організували за порадою військових медиків з-за кордону. Адже цільна кров дуже ефективна при кровотечах, зокрема, при мінно-вибухових травмах, в хірургії та при гінекологічних патологіях. У Львові це зробили вперше в Україні.

Мережа центрів психічного здоров’я

У 1-шій, 2-гій, 4-тій, 5-тій та 6-тій поліклініках, 5-тій міській лікарні, дитячій лікарні святого Миколая та на базі центру реабілітації НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) діють центри ментального здоров’я. Тут фахівці допомагають долати психологічні травми, страхи, депресії та тривожності. За час роботи центрів психічного здоров’я, допомогу отримали майже 14 тисяч пацієнтів, з них майже 2 тисячі – діти. Отримати допомогу можна за скеруванням сімейного лікаря чи самостійно, звернувшись до закладу.

Модульний діагностичний центр

На території лікарні святого Луки Першого медоб’єднання Львова, що на вул. Навроцького, облаштовують модульний центр, де надаватимуть усі види невідкладної діагностики одразу на місці. Це МРТ, УЗД, рентген-діагностика, ендоскопічна, офтальмологічна, терапевтична, кардіологічна, хірургічна діагностика та ін. Проєкт фінансує німецька компанія GIZ.

Блок інтенсивної терапії світового зразка

У лікарні святого Пантелеймона Першого медоб’єднання, що на вул. Миколайчука, облаштували сучасні палати з обладнанням для допомоги пацієнтам з опіками – військовим та цивільним. Тут роблять пересадки шкіри та співпрацюють з провідними медиками зі Швейцарії, США, Великої Британії та інших країн.

Найпотужніший осередок роботичної хірургії в Україні

Вперше у Східній Європі 1-річну дитину прооперували з допомогою робота Da Vinci. Унікальне втручання виконали хірурги лікарні святого Миколая. Також з допомогою робота спеціалісти вперше в Україні роботизовано виконали пієлопластику дитині (найсучасніший метод лікування гідронефрозу – захворювання нирок, що призводить до порушення відтоку сечі).

Нові види операцій

У Другому медичному об’єднанні Львова у 2023 році впровадили понад 30 нових видів оперативних втручань: травматологічних, пластичних, судинних та гінекологічних. Провели перші операції з протезування кульшового та колінного суглобів, впровадили методику гнучкої уретерореноскопії з лазерною літотрипсією та ендоскопічні втручання в поліклініках під седацією і анестезіологічним супроводом.

Пологи в час війни

Попри війну, у міських пологових будинках Львова українки народжують немовлят. За 2023 рік тут побачили світ майже 4 тисячі діток. А загалом за час повномасштабного вторгнення росіян у міських пологових Львова народилося понад 7 тисяч немовлят. До слова, міські пологові – це пологовий будинок №1, пологові відділення 3-ї лікарні та дитячої лікарні святого Миколая.

Освітній осередок для маленьких пацієнтів

У лікарні святого Миколая відкрили «Школу супергероїв» – освітній осередок Всеукраїнської мережі шкіл у дитячих медичних закладах. Тут безкоштовно навчаються діти, які перебувають на лікуванні. Пацієнтам викладають уроки української мови, літератури, історії, хімії, географії, історії, англійської та ін.

Міські програми для здоров’я

У Львові діє низка міських програм: програма скринінгу, профілактики та ранньої діагностики захворювань “Здоров’я львів’ян" на 2022-2024 роки»; програма забезпечення покращеного харчування військовослужбовців, які проходять лікування / реабілітацію у медичних закладах громади; програма забезпечення засобами для ендопротезування суглобів та програма зубопротезування для пільгових категорій; програма дефібриляції – придбання автоматичних дефібриляторів для ЦНАП і освітніх закладів та інші.

Паліативна допомога

У Другому медичному об’єднанні Львова додатково відкрили 15 ліжок для надання стаціонарної паліативної допомоги. Також активно розвивають мобільну паліативну допомогу. Медики виїжджають за місцем проживання важкохворих пацієнтів: обезболюють, доглядають та підтримують хворих. За рік вдома пролікували близько 500 пацієнтів.

  

ДОСТУПНІСТЬ – ВАЖЛИВА

Пандуси, підйомники, пониження тротуарів

На замовлення районних адміністрацій у житлових будинках встановили 20 пандусів та 11 підйомників до помешкань маломобільних мешканців. Ще 3 підйомники встановили у січні 2024 року.

Водночас для зручності пересування містом понизили 1237 тротуарів біля пішохідних переходів та заїздів-виїздів на магістральних вулицях. Найбільше таких понижень у 2023 році провели у Шевченківському районі міста.

Мапа доступності зупинок

У Львові створили мапу доступності зупинок електротранспорту. Оновлена карта-схема розміщена на сайті міської ради у розділі «Транспорт», а також планується - на зупинках і у салонах транспорту. Відтак, маломобільним людям буде зручніше планувати свої поїздки.

На сьогодні, у Львові 79 зупинок електротранспорту відповідають вимогам інклюзивності. Тут висота посадкової платформи є на одному рівні з підлогою низькопідлогового транспорту і пасажири на кріслах колісних можуть без сторонньої допомоги потрапити в салон.

Ще 56% зупинок є частково доступними, тобто маломобільні люди можуть потрапити в транспорт за допомогою пандуса, що є в салоні низькопідлогового транспорту. Це стосується переважно тролейбусних зупинок.

Доріжки доступності на пл. Ринок

На площі Ринок облаштовують доріжки доступності. Ними зможуть зручно пересуватися не лише люди, які постраждали внаслідок російської агресії (військові та цивільні, які пересуваються з допомогою протезів чи крісел колісних), а й батьки із дітьми у візочках та  туристи з валізами.

На першому етапі робіт заплановано облаштувати доріжки з фасадної сторони площі Ринок. Усі роботи проводять за кошти українських та іноземних благодійників.

Гостинність без бар’єрів

У серпні було започатковано навчальний проєкт для представників закладів харчування і розміщення “Гостинність без бар’єрів”. До кінця року було проведено 10 навчань з коректної комунікації і забезпечення доступності у закладах. Навчання пройшло 167 осіб з 67 закладів (ресторани та готелі).

В період проведення навчань за підтримки управління туризму фахівці з безбар’єрності розробили детальний довідник “Гостинність без бар’єрів”, який містить всі рекомендації для закладів гостинності.

Завдяки підтримці ПРООН також провели Тиждень безбар’єрності: 400 представників сфери публічних послуг Львова та області пройшли навчання з безбар’єрності. Водії громадського транспорту, працівники освітніх і культурних закладів, центрів сервісних і адміністративних послуг, учасники моніторингових груп, посадовці.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ У ЛЬВІВСЬКІЙ ГРОМАДІ

Виплати мешканцям

На різні міські допомоги мешканцям громади – до річниць і пам’ятних дат, підтримку багатодітних родин, людей з інвалідністю, різні одноразові допомоги тощо, місто скерувало з бюджету майже 130 млн грн.

Серед них, зокрема:

  • Привітання довгожителів: у 2023 році 45 довгожителям виповнилось 100 і більше років, і кожен з них на день народження отримав від міста по 5 тис. грн. Цього року довгожителі вже отримуватимуть від міста по 10 тисяч гривень.
  • Допомога багатодітним: 2023 року на грошові допомоги сім’ям, в яких на утриманні 4 і більше дітей, та сім’ям, в яких одночасно народилось 3 і більше дітей, надали допомог на загальну суму 2,6 млн грн.
  • Допомога на спеціальне харчування важкохворим дітям: на харчування дітей із орфанними захворюваннями місто надало понад 6 млн грн.
  • Допомога на ліквідацію наслідків ракетних ударів росіян: місто скерувало понад 23 млн грн на допомогу щодо ліквідації наслідків ракетних ударів по будинках Львова – допомогу отримали 336 мешканців міста.

Також прийняли програму підтримки сімей загиблих внаслідок ворожих ракетних ударів: діти, які втратили одного з батьків, щорічно до свого повноліття отримуватимуть від міста допомогу 30 тисяч гривень.

Новий центр соціальних послуг «Джерело»

Аби ще ефективніше допомагати тим, хто в скруті і потребує соціальної, психологічної, інформаційної та юридичної підтримки, у Львові об’єднали п’ять соціальних закладів у один. Тепер це Львівський міський центр соціальних послуг та реабілітації «Джерело», який  об'єднали на базі центру “Джерело” із чотирма комунальними установами Львова – міським центром соціальних служб, соціальним готелем, міським територіальним центром соціального обслуговування й центром обліку та нічного перебування бездомних осіб. Філії та відділення центру діють у 22 локаціях Львівської громади.

Контакт-центр для людей у складних життєвих обставинах

Центр соціальних послуг «Джерело» відкрив контакт-центр, куди може звернутися кожен, хто опинився у складних життєвих обставинах. Адміністратори консультують і надають супровід у вирішенні проблем, скеровують до закладів, допомагають в отриманні соціальних послуг.

Контакт-центр працює в робочі дні з 08:00 до 17:00 у будівлі Сихівської районної адміністрації (просп. Червоної Калини, 66). Телефони: 0974002288, 0322362288 (система гарантує анонімність для кожного звернення).

Соціальний автобус для бездомних

У Львові запустили кампанію «Даруємо тепло разом», у межах якої запровадили соціальний автобус, який щоп'ятниці упродовж зими безоплатно возить бездомних людей до закладів, де вони отримують весь комплекс соціальних послуг: харчування, медичний огляд, санітарно-гігієнічні послуги та можливість отримати одяг чи взуття. У межах кампанії планують ще низку заходів.

   

Максимальна підтримка сімейного виховання

У Львові створили 3 нові прийомні сім’ї, в які влаштували 6 дітей. У дитячі будинки сімейного типу громади влаштували на виховання 4 дитини. Ще 21 дитину усиновили, давши їм сімейний затишок.

Аби акцентувати на важливості сімейних форм виховання, провели фотопроект «Серцем народжені». Героями стали усі прийомні cім’ї та дитячі будинки сімейного типу громади, які через фото розповіли свої історії прийняття дітей у свої родини.

Організували перший масштабний форум «Дитина.Мрія.Родина». Подія зібрала учасників зі всієї України, які самі є батьками та усиновителями, а також учасників, які мали досвід життя в інтернатних закладах.

Унікальний простір для підлітків – будинок «Спільнота-Рідні»

У Львові відкрили унікальний простір для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли 16-ліття. Це груповий будинок «Спільнота-Рідні». Він дає змогу молоді проживати у комфортних умовах та проводити час за спеціальною навчальною програмою. Саме тут дітям допомагають розкрити свій потенціал та підготуватися до самостійного життя.

Одночасно тут можуть проживати 20 підлітків (10 юнаків та 10 дівчат), віком від 16 до 23 років, з інституційних закладів та сімейних форм виховання, в тому числі переселенці та ті, які вступили у виші Львова.

Можливості для активного життя дітей з інвалідністю

У «Джерелі» відкрили Центр допоміжних технологій. Тут обстежують потреби дітей з інвалідністю, підбирають для них те обладнання, яке допоможе бути більш самостійними. Його збудували завдяки підтримці Канадсько-української фундації та американської краудфандингової платформи Global Giving.

Також 2023 року відкрили уже шостий Осередок денного догляду для дітей з інвалідністю. Розташований він у Винниках. Тут приймають дітей з Винник, Тракту Глинянського та Лисинич, зокрема і внутрішньо переміщених дітей. Осередок розрахований для щоденного перебування 20 дітей. Загалом у шістьох осередках послуги денного догляду отримують понад 100 вихованців.

Розвиток послуг підтриманого проживання для осіб з інвалідністю

Центр «Джерело» створює у Львові на вулиці Пасічній міський будинок підтриманого проживання для дорослих людей з інвалідністю, які втратили батьків чи опікунів. Це гідна альтернатива психоневрологічним диспансерам і геріатричним центрам. Для цього реконструюють та облаштовують будинок, площею понад 600 кв.м. Уже виконали більшу частину робіт. Більшість робіт виконують за кошти грантів та благодійників.

Дім для бездомних жінок та самотніх матерів

Сестри альбертинки за підтримки Папи Римського та інших благодійників, збудували у Львові Дім, де надають підтримку одиноким матерям з дітьми та бездомним жінками, які, рятуючись від війни, не захотіли виїжджати за кордон і зупинилися у Львові. Також тут передбачили їдальню для бідних, щоб мати можливість запропонувати їм гарячу їжу та гостинне місце.

   

ДОПОМОГА ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ

Прийом та координація

Львів з перших днів повномасштабної війни приймає переселенців. Зараз на обліку в соцзахисті міста – понад 105 тисяч вимушено переміщених українців, проте загалом у Львівській громаді проживає 150 тисяч українців (не всі офіційно реєструвалися). Місто забезпечувало: поселення і харчування, сприяння у відновленні документів, медичну, соціальну та освітню допомогу, підтримку в пошуку роботи, дозвілля тощо.

Медична допомога

За час повномасштабної війни понад 260 тисяч переселенців отримали медичну допомогу у Львові. Це невідкладна і планова допомога, профілактика, вакцинація тощо.

   

Міський центр підтримки ВПО

У Міському центрі підтримки внутрішньо переміщених осіб на вул. К. Левицького, 67 допомагають та консультують щодо помешкання, соціальних і юридичних питань, пошуку роботи, освіти і дозвілля, медицини, відновлення документів тощо. За цей час тут надали понад 20 тисяч консультацій: телефоном і наживо.

   

Модульне житло і прихистки

У місті діють чотири основні прихистки. Це модульне містечко на Сихові, гуртожиток на вул. Тернопільській, хостел на вул. Кривоноса та Народний дім у Великих Грибовичах. У цих прихистках загалом зараз мешкають понад 1300 українців з різних куточків нашої країни: найбільше з Донецької, Луганської, Запорізької, Харківської та Херсонської областей.

У містечку на Сихові, за підтримки благодійників, адаптували під потреби людей з інвалідністю усі душові та туалетні кабінки на перших поверхах. Також облаштували 10 дитячих кімнат і кінотеатр. Запровадили безкоштовні заняття з англійської та дитячий садок. Загалом для мешканців містечка за рік провели близько 150 різних заходів.

Навчальний 2023-2024 рр. у львівських школах розпочали 126 школярів з містечка, з них 17 дітей пішли у 1 клас.

Прихисток на базі Народного дому в с. Великі Грибовичі

Тут облаштували 15 житлових кімнат, 2 кухні, пральню, душові кабіни, вбиральні, мультифункційні простори, простори для дітей та технічні приміщення.  Загалом для реалізації проєкту залучено близько 12 млн грн грантових коштів.  Це дало можливість провести ремонтні роботи та створити гідні умови для проживання українців, що потребували прихистку, втікаючи від війни. Після перемоги приміщення стане повноцінним Народним домом.

Переселенці допомагають захисникам

Мешканці модульного містечка на Сихові на постійній основі плетуть для воїнів ЗСУ маскувальні сітки та виготовляють окопні свічки. Також передають продукти для Львівської волонтерської кухні.  

   

ОСВІТА

Безпека під час уроків - пріоритет

У закладах освіти Львівської громади облаштовано якісні укриття. На ці роботи у 2023 році скерували 32 млн грн. Також втілили проєкт «Безпечна школа» на 1,8 млн грн у 5 школах – учні пропонувати ідеї вдосконалення укриттів, які одночасно стали креативними просторами.

  

Попри навчання -  благодійність та волонтерство

Освітянська спільнота міста, учні та батьки активно допомагали ЗСУ та реабілітаційному центру НЕЗЛАМНІ: проводили ярмарки, концерти, загальноміську акцію «Замість квітів – донат на UNBROKEN KIDS». За рік для військових зібрали близько 50 млн грн, а для реабілітаційного центру – 10 млн грн.

Преміями нагородили дітей-волонтерів, учнів, які придумали найкреативніші енергозберігаючі ідеї, переможців різних олімпіад тощо.

Премії для найрозумніших

6 випускників за найвищі бали на НМТ  та 30 дітей, які досягли високих результатів у навчанні, отримали по 30 тис. грн.

  

Школи Львівської громади: нова інфраструктура

Минулоріч для школярів запрацювали нові чи відремонтовані: спортивний комплекс «Мандаринка», мультифунціональний спортивний зал СЗШ № 7 та басейни у СЗШ № 86 та СЗШ № 29.

Також у місті стартувало будівництво першого в Україні корпусу школи за допомогою технології 3D-друку.

За кошти Європейського інвестиційного банку та міського бюджету ведуться будівельні роботи у школі №41 в Брюховичах.

На вулиці Героїв Крут попри війну активно будується новий корпус ліцею №80 для 500-600 учнів. Тут буде басейн на 25 метрів. Роботи фінансує приватна будівельна компанія Resident Development, а школа буде комунальною.

Учнів навчають стрільбі та керуванню дронами

У Львові створили 7 нових якісно обладнаних центрів національно-патріотичного виховання для вивчення предмету «Захист України»: домедична і тактична підготовки, вміння поводитись зі зброєю, стрільба, правила поводження з вибуховими пристроями, навчання пілотування дронів. На базі цих центрів почали проводити шкільні спортивні ліги зі стрільби.

   

Новації в освіті

Вперше провели інтернет-олімпіади КІТ, інтелектуальні квізи, фестиваль шкільної реклами, фестиваль робототехніки, кібертурнір тощо. Також обмежили користування мобільними телефонами під час навчального процесу, відмінили оцінювання творчих предметів та запустили можливість оплати карткою у шкільних їдальнях.

Окремий акцент - на здоров’ї дітей, тому запровадили кілька проєктів, щоб діти більше рухались: стоячі парти і офтальмологічні кола в класах, шведські стінки та тенісні столи на коридорах, щоденні прогулянки між уроками для учнів молодших класів.

Також минулого року замість одноманітних пришкільних таборів у школах Львова організовували Школи дозвілля. Це повністю новий формат літніх таборів, який добре оцінили батьки, відтак їх планують проводити щороку.

Нове обладнання в училищах для якісного навчання

Мерія затвердила програму, в межах якої 10 закладів профтехосвіти отримали мультиборди для навчання, також обладнали навчально-практичний центр за спеціальністю «Кравець».

   

Львівські училища - для ЗСУ

Також львівські училища продовжують активно допомагати армії та створювали унікальні вироби для військових: баггі, електричні трицикли, турелі для кулеметів, довготривалі польові ліхтарики тощо.

   

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО МІСТА В УМОВАХ ВІЙНИ

Критична інфраструктура міста в умовах війни

У зв’язку з війною та можливими загрозами для роботи великих комунальних підприємств було впроваджено альтернативні джерела живлення і напрацьовано сценарії роботи за різних варіантів розвитку подій. Паралельно кожне з підприємств займається волонтерською роботою, багато працівників перебувають на фронті.

  

Наглядові ради великих комунальних підприємств

Вперше в Україні, задля забезпечення прозорого та ефективного контролю за фінансово-господарською діяльністю, вдосконаленням управління та ефективності роботи, на двох комунальних підприємствах міста – Львівводоканал і Львівсвітло, утворюють Наглядові ради. Вже проведено конкурсний відбір кандидатів незалежних членів Наглядових рад. Процес формування рад буде завершено в 2024 році.

Допомога комунальникам з інших міст

ЛМКП «Львівтеплоенерго» передало у власність Куп’янської громади, що на Харківщині, автомобільний кран, екскаватор JCB і вантажний автомобіль МАЗ.

Працівники та техніка «Львівводоканалу» доставляли воду мешканцям міста Марганець, що залишилось без централізованого водопостачання унаслідок підриву Каховської ГЕС.

Спільно із німецькими колегами продовжилась благодійна ініціатива «Water4Ukraine». Окрім автомобілів і технічної допомоги безпосередньо «Львівводоканалу», донати від «Water4Ukraine» поїхали до Херсону, Балаклії, Снігурівки, Нововоронцовки, Ірпеня, Чорнобаївки, Охтирки, Бородянки, Краматорська, Баштанки, Миколаєва, Запоріжжя, Дніпра, Сум. Усього за час існування німецької ініціативи акумульовано допомоги на близько 4 млн євро.

Ремонт труб та котелень

Теплопостачальні підприємства Львова за 2023 рік замінили 9 км теплових мереж на ізольовані труби, а також відновили теплову ізоляцію на 2,5 км трубопроводів. Провели реконструкцію котельні на вул. Курмановича. Замінили 5 та капітально відремонтували 4 котли в котельнях. Проклали нову теплову мережу від котельні на вул. Князя Романа до котельні на вул. Галицькій. Встановили 81 генератор у котельнях і центральних теплових пунктах.  Капітально відремонтували паровий котел №7 на ТЕЦ-1 та розпочали ремонт на водогрійному котлі №2 і турбогенераторах №6 і №2. Ці роботи триватимуть і в 2024 році.

Альтернативні джерела тепла

Модульні котельні з твердопаливними котлами – це важливе альтернативне джерело опалення, якщо немає ні газу, ні електрики. Перевага такого модульного об’єкту в тому, що його можна перенести з однієї точки в іншу і він працює на деревині. Вже встановлено 2 такі модульні котельні з твердопаливними котлами на території шкіл у різних районах міста. Ще 4 встановлять цього року.

Також встановили теплові насоси у двох котельнях, триває монтаж теплового насоса у ще одній.

Волонтерська діяльність Львівтеплоенерго

З перших днів війни і дотепер працівники ЛМКП «Львівтеплоенерго» долучилися до Львівської волонтерської кухні для приготування сухих виробів швидкого приготування. За весь час переробили та висушили орієнтовно 100 тонн овочів і фруктів для приготування сухих пайків для воїнів.

  

Нові та відремонтовані мережі водопостачання

Протягом 2023 року працівники Львівводоканалу замінили 41,1 км водопровідних мереж, що вдвічі більше, ніж в 2022 році. Також замінили 5,5 км каналізаційних мереж.

Завдяки інтенсивній заміні мереж загальний рівень втрат води знизився на 13% (у порівнянні з 2022 роком). Це дозволило заощадити 5 млн м3 води або 75 млн грн.

Енергозбереження та економія бюджетних коштів

Львівводоканал замінив насосні агрегати на сучасні та оптимізував роботу старих, а також встановив на водозаборах і насосних станціях електротехнічне обладнання для регулювання частоти струму. Такі заходи дозволили підприємству за 2023 рік зекономити 7,6 млн кВт год електроенергії або 16,3 млн грн.

  

Водопостачання міста в умовах надзвичайних ситуацій

Львівводоканал готовий забезпечити водою містян навіть в умовах надзвичайних ситуацій чи вимкнення електропостачання. Для цього об’єкти водопостачання забезпечено резервним джерелом живлення. А за фінансової допомоги USAID тривають роботи із забезпечення резервними джерелами живлення об’єктів системи каналізування міста.

Також комунальні служби міста розробили план, як забезпечити питною водою мешканців у випадку повної зупинки централізованого водопостачання.  Є чіткий план розвезення води водовозами з накопичувальних ємностей, розташованих у місті.

“Центр води” на Сихові

Попри воєнний стан Львівводоканал продовжив роботу над соціальними проєктами. Зокрема, започатковано пізнавальні екологічні екскурсії для школярів та вихованців дитсадочків у «Центр води» на Сихові. Тут діти більше дізнаються, як організована система водопостачання та каналізації у місті Лева, та чому потрібно бережно використовувати водні ресурси. Протягом року було проведено 80 екскурсій для понад 1700 дітей.

Економні Led-світильники для освітлення вулиць

Львівсвітло запустило пілотний проект заміни старих вуличних світильників на нові економні Led-світильники. Це зменшує споживання електроенергії в 4-5 разів, відтак впродовж кількох років проєкт самоокупиться. Зменшення споживання електроенергії зменшить навантаження загалом на всю електромережу, що є вкрай важливо в час можливих атак на енергооб’єкти.

Коштом ЛКП «Львівсвітла» вже вдалося встановити 60 нових Led-світильників на вул. Коновальця. Тому вже на реальному прикладі можна побачити, що споживання електроенергії зменшилося в 5 разів, а світла на вулиці стало у 2 рази більше.  Сам пілотний проект запускатимуть цього року на Сихові.

Капітальний ремонт доріг

Минулоріч повністю завершили ремонт вул. Шевченка (відрізок від вул. Я. Мудрого до вул. Залізнична), завершили роботи на вул. П. Орлика (благоустрій та озеленення), вул. Яворницького, вул. Янева (у співфінансуванні із забудовником).

Також відремонтували аварійну підпірну стінку і облаштували простір біля Органного залу та облаштували транспортний хаб на розі вул. С. Бандери-Чупринки. Біля лікарні святого Луки відремонтували вул. Сливову.

Аварійний міст на вул. Ковча

Міст на вул. Шевченка-Ковча визнано аварійним і таким, що потребує ремонту. Вже розроблений проєкт будівництва нового моста поруч з існуючим. Зведення нового моста дасть можливість закрити існуючий на ремонт з подальшою можливістю організації кільцевого руху.

   

Сміттєпереробний завод - готовність 40%

Попри повномасштабну війну у Львові зводять механіко-біологічний комплекс перевантаження та переробки ТПВ. Наразі завершено 60% будівельних робіт та досягнуто 40% загального відсотка завдання.

Компостування  та сортування відходів

Львів сортує відходи. На сміттєвих майданчиках міста активно встановлюють контейнери для різних видів непотребу. Зокрема, 98% мешканців можуть відсортовувати органіку, 93% - також  пластик. На 75% контейнерних майданчиках є окремі баки для скла. Минулого року вперше на 25 майданчиках встановили баки для паперу.

Органічні відходи потрапляють на міську станцію компостування. У 2023 році сюди надійшло 8525,1 тонн органічних відходів (з них харчові - 4 тонни, що на 25% більше, ніж 2022 року). Для потреб агробізнесу та мешканців продали 1021,17 тонн готової органічної підживки.

Ремонт балконів: співфінансування міста та мешканців

2023 року у Львові обстежили практично усі балкони у житлових будинках міста. Комісія оглянула 5448 будинків, а це – 58535 індивідуальних балконів та 7148 балконів загального користування. У незадовільному стані виявили 9270 індивідуальних балконів і 4201 балконів загального користування.

Відтак місто запровадило унікальну для України Програму співфінансування ремонту балконів  у багатоквартирних будинках не пам’ятках архітектури, відповідно до якої 80% вартості ремонту оплачує місто, а 20% – мешканець.

Завдяки Програмі вже відремонтовано 43 балкони – 34 індивідуальних і 9 балконів загального користування. Кошти мешканців – 1 млн 178 тис. 356 грн, кошти міста – 4 млн 162 тис. 964 грн. На завершенні ремонт ще 21 балкону: 19 - індивідуальних, 1 - загального користування.

Ремонт у квартирах дітей-сиріт

Місто продовжує виконувати соціальну функцію. Торік у Львові відремонтовано 6 квартир дітей-сиріт на суму 1,8 млн грн. Ще в одній квартирі триває ремонт на суму 492 тис. грн.

Нові можливості підтримки ОСББ

Львів першим з великих обласних міст долучився до програми Револьверного Фонду Міст Асоціації "Енергоефективні міста України". Це дасть можливість ОСББ отримувати безвідсоткову поворотну фінансову допомогу терміном на 12 місяців на заходи з енергоефективності, а в перспективі - на заходи з безбар’єрності та доступності.

Компенсація ОСББ за придбання генераторів

У Львові продовжує діяти «Програма часткової компенсації вартості закупівлі електрогенераторів для забезпечення потреб співвласників багатоквартирних будинків Львівської міської територіальної громади під час підготовки опалювального сезону». Місто відшкодовує 50% вартості, але не більше 80 тис. грн.

Вже надійшло 147 заявок від мешканців. З них 131 - погоджена і профінансована. Сума фінансування - 2,7 млн грн.

Пункти незламності Львівської громади

Цієї зими у Львові працює 17 міських пунктів незламності. У пунктах можна погрітися, попити гарячого чаю чи кави, зарядити гаджети. За необхідності у місті відкриють ще 150 пунктів.

Пункти працюють у режимі функціонування за визначеним графіком з 08:00 і до 18:00 год. За потреби вони зможуть працювати цілодобово.

АКЦЕНТ НА БЕЗПЕКУ

Ремонт захисних споруд

У межах програми ремонту захисних споруд на 2022-2024 роки, у Львові відремонтували укриття на вулиці Городоцькій, що поблизу цирку, яке може помістити 300 людей. Воно не діяло понад 60 років. Також відновили укриття на вулиці Похилій, і воно розраховане на 200 людей. В укриттях провели надсучасні комунікації та встановили спеціальну систему автоматичного відкриття дверей, облаштували різні зони, зокрема для дітей та комфортного відпочинку. Зараз ремонти тривають в укритті на вулиці Теліги.

Загалом на балансі Львівської громади є 19 захисних споруд цивільного захисту. Всього по місту є 4793 найпростіші укриття.

Вдосконалення системи оповіщення

Від початку повномасштабної війни придбали 11 автомобільних комплектів гучномовного оповіщення, що працюють за відсутності електрики. Зараз їх у Львові є 18. Встановили 12 електромеханічних сирен, і зараз їх є 78. Також встановили 4 комплекти універсальних блоків оповіщення (відтворюють звук сирени і повідомляють про небезпеку), і зараз їх є 8. Капітально відремонтували 6 електромеханічних сирен старого зразка. Для сіл Львівської громади придбали 21 блок керування інформацією, що оповіщує автоматично. Встановили 6 блоків безперебійного живлення, які працюватимуть за відсутності електрики.

Навчання про безпеку в умовах війни

Львівська мерія спільно з батальйоном територіальної оборони «Лев» та 125 окремою бригадою тероборони ЗСУ проводили 3-денні безкоштовні вишколи з військової підготовки для охочих мешканців громади. Це вогнева підготовка, правила застосування зброї, домедична допомога. Також заняття з воєнних дисциплін провели для львівських освітян.

Організували та провели масштабне командно-штабне тренування у місті щодо готовності та дій до евакуації людей при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного характеру.

Безпечне місто

Щоб підвищити рівень громадської безпеки та швидко реагувати на реальні чи потенційні загрози, у Львівській громаді облаштовують системи відеонагляду. Торік на території громади встановили 242 нові відеокамери. Відтак, зараз загальноміська система відеоспостереження об’єднує близько 2 тис. камер. Ця система може аналізувати також і дані у сфері транспорту.

Також у межах міської програми «Безпека житлових кварталів» на прибудинкових територіях облаштували 37 камер відеоспостереження. Участь у проєкті передбачає співфінансування мешканців.

СФЕРА МІСТОБУДУВАННЯ

Містобудівна блокада

Місто пережило містобудівну блокаду, яка на три місяці паралізувала роботу забудовників у Львові. Після неоднозначного судового рішення виконавчий комітет позбавили повноважень видавати містобудівні умови та обмеження. Лише наприкінці листопада місто повернуло собі повноваження з видачі містобудівної документації, уповноважений орган – управління архітектури та урбаністики.

Тепер про містобудівні наміри забудовників головний архітектор публічно інформує під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради.

Стягнення боргів за оренду чи самовільне користування

За результатами роботи юристів департаменту містобудування у 2023 році залучили до бюджету 27, 5 млн грн. Більшість судових справ – стягнення боргів за оренду комунальної землі або за користування ділянками комунальної власності без правових підстав.

На земельних торгах через електронний аукціон, систему «Prozorro.Продажі», реалізовано 9 земельних ділянок площею 2,4 га на 44,1 млн грн., з них 4 земельні ділянки в межах громади.

Загалом 2023 року від продажу земельних ділянок місто отримало 129 млн 122 тис. грн.

Соціальне житло на вул. Миколайчука

На вул. Миколайчука будують соціальне житло для поранених переселенців. Тут будують 8 будинків для 700 осіб, у яких зможуть мешкати люди, що потребують реабілітації. У будинках передбачено одно-, дво- та трикімнатні кампуси, аби люди мали змогу мешкати разом зі своєю сім’єю. На спорудження соціального житла Європейська комісія виділила 19,5 мільйонів євро грантових коштів. Місто за власний кошт прокладає комунікації.

Новий дитячий майданчик у парку Франка

У парку Франка з'явився сучасний дитячий майданчик «Лис Микита», побудований за кошти приватного інвестора. Це перший майданчик у Львові, який має сертифікат про безпечність від міжнародної компанії. Також у парку у 2023 році завершили реставрацію ротонди.

Замість полігону захоронення відходів - сквер

Рекультивація полігону ТПВ у Грибовичах: процес розділений на два етапи. Зараз проводять технічну рекультивацію. Наступним етапом буде біологічна рекультивація, яка включатиме висадження рослин. Як результат, сміттєзвалище в Грибовичах перетвориться в привабливий сквер. Зараз виконано приблизно 95% усіх робіт відповідно до умов контракту.

ТРАНСПОРТ

Безготівкова оплата проїзду в усьому громадському транспорті

У Львові, в межах реалізації проєкту е-квитка, в усьому громадському транспорті запровадили можливість безготівкової оплати проїзду. Тепер в автобусах, трамваях та тролейбусах діють єдині тарифи, а пасажири мають можливість розрахуватися безготівково не тільки банківською картою чи пристроєм з NFC, а й  новою транспортною карткою ЛеоКарт. Для пасажира найдешевшою є поїздка саме з карткою ЛеоКарт.

Також залишається можливість оплати готівкою у водія, однак, цей спосіб оплати є найдорожчим, адже завдання е-квитка – вивести готівку з міських перевезень.

Проєкт е-квитка планують фіналізувати в 2024 році – у першому півріччі мають запустити транспортні абонементи та можливість пересадок. Після цього — запусять і мобільний додаток.

50% знижки зі студентською ЛеоКарт

Студенти усіх вишів у Львові вперше у місті мають 50% знижки на проїзд не лише в трамваях та тролейбусах, але й в міських автобусах, за наявності пільгової студентської ЛеоКарт. Проїзд для них із ЛеоКарт коштує 6.5 грн.

Для зручного добирання - нові маршрути

Для покращення транспортного сполучення у Львові відкрили нові автобусні маршрути: №92, №39а та №84.

А для того, щоб покращити доїзд до дитячої лікарні святого Миколая та до Сервісного центру МВС, змінили схеми руху маршрутів №17 та №19.

Також  продовжили рух автобусів №9 до с. Муроване.

Навчання для водіїв

У мерії започаткували зустрічі та навчання, зокрема практичні, для усіх водіїв громадського транспорту Львова. Основний акцент — запровадження безготівкової оплати та як правильно комунікувати з маломобільними пасажирами. Окремий акцент тренінгів - культура спілкування з пасажирами, дотримання правил надання послуг з перевезення та роз’яснення про особливості роботи із системою електронного квитка.

Велоконцепція на наступні 10 років

У Львові затвердили Програму розвитку велосипедного транспорту. Документ визначає поетапний розвиток велосипедної мережі у Львівській громаді на наступні 10 років. Відповідно до перспективної схеми велосипедної мережі, протяжність смуг та доріжок у Львівській громаді має складати загалом 584 км.

Нові правила користування електросамокатами

Місто та оператори прокату електросамокатів підписали Меморандум про співпрацю, який регулює безпечне використання цього виду транспорту у місті. Зокрема, йдеться про встановлення швидкісних обмежень та визначення окремих місць для ранкового старту електросамокатів.

Паркувальні майданчики

Станом на зараз у Львові є 5902 місця для паркування транспортних засобів, з них 632 – для осіб з інвалідністю. Їх обслуговують приватні та один комунальний оператори паркування. За 2023 рік у місті облаштували 57 нових майданчиків. Від операторів паркування надійшло понад 33,5 млн грн, що складає 120% до річного плану.

Мережа майданчиків для платного паркування, які обслуговує ЛКП «Львівавтодор», має назву ЛеоПарковка. Тут є можливість придбати не тільки місячні, квартальні чи піврічні, але й одноденні абонементи на паркування.

За неналежне паркування – штраф

2023 року за порушення правил паркування у Львові виписали понад 226 тис. штрафів за неналежне паркування. На арешт-майданчик евакуювали понад 8,7 тис. транспортних засобів. Від оплати штрафів до міської казни надійшло понад 80 млн грн. Частину з цих коштів місто скеровує на підтримку Збройних Сил України.

Автофіксація порушень ПДР

У Львові, за погодженням з управлінням патрульної поліції, у місцях концентрації ДТП встановили 4 нові камери автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху.

Оновлення світлофорних опор у місті

У Львові замінили 100 аварійних та критичних опор та консолей, які не оновлювалися останні 30-40 років. Збільшили керованість світлофорних об’єктів з 45 до 70 світлофорних об’єктів.

Забезпечено альтернативними джерелами живлення 24 світлофорні об’єкти на критично важливих перехрестях міста.

Загалом, на балансі ЛКП «Львівавтодор» є 164 світлофорні об’єкти, а це - понад 2 тис. світлофорів.

ЕКОЛОГІЯ

Більше дерев, кущів та різнотрав’я

На вулицях і у парках міста у 2023 році загалом висадили понад 1100 дерев та більше 1 тис. кущів. Значну частину рослин придбали за кошти меценатів та спонсорів у межах акції «Хочу посадити дерево».

Також експериментально у місті облаштували кілька ділянок з різнотрав’ям. А ще зменшили кількість покосів газонів з метою економії коштів і для покращення стану довкілля там, де це можливо.

Тюльпани від Нідерландів

100 тисяч цибулин тюльпанів різних сортів та ще 8 тисяч мускарів – черговий подарунок Львову від Королівства Нідерландів. Їх дарують місту вже другий рік поспіль на знак підтримки.

Озеро на вул. Панча - 70% готовності

Озеро та громадський простір на вул. Панча законсервували. Роботи, виконані на 70%, на об'єкті зупинили з початком повномасштабного вторгнення. Торік у листопаді простір та водойму законсервували, щоб зберегти виконані роботи. До робіт повернуться після перемоги.

Більше комфорту у міських парках

У парках міста покращили благоустрій: встановили нові паркові меблі, очистили водойму у парку «Знесіння», а на ділянці парку Архангела Михаїла, яку затоплювало, облаштували дренажні системи.

Навчаємо як сортувати відходи

У Львові працює новостворений Навчальний центр поводження з відходами. Торік тут навчальні екскурсії відвідало понад 1300 школярів.

А в межах навчального проєкту для учнів “Роздільний збір побутових відходів у школах” вже 14 освітніх закладів Львівської громади сортують усі свої відходи.

Великогабаритний непотріб - не в сміттєві баки

На спеціальний майданчик для збору великогабаритних і побутових відходів, що на вул. Жовківська, 18, торік свідомі мешканці привезли понад 44,6 т будівельних відходів, 3,8 т побутової техніки та 19,2 т меблів.

Далі несправна побутова техніка передається на спеціалізовані підприємства для подальшої переробки, будівельні відходи використовують для підготовчих будівельних робіт, а меблі передають на дроблення і використання у господарських потребах.

ПРИЛАШТУВАННЯ БЕЗПРИТУЛЬНИХ ТВАРИН

Міське комунальне підприємство “Лев”

У 2023 році підприємство прилаштувало 324 собаки та 53 коти/кішки, стерилізувало 346 собак та 448 котів  (разом стерилізовано 794 тварини). Загалом через підприємство пройшло 954 тварини ( 490 собак та 464 коти/кішки).  Після прикрого інциденту на підприємстві повністю змінили керівний склад  - було проведено відкритий конкурс на керівні посади, співбесіди транслювались у прямому ефірі на офіційній сторінці у фейсбук Львівської міської ради.

Домівка врятованих тварин

Це притулок, який місто підтримує фінансово. Домівка опікується не лише котами та собаками, а й гризунами, кроликами, морськими свинками тощо. За рік домівка прийняла 864 тварини, з яких було прилаштовано 449 котів\собак та 63 тварини інших видів: кролики, щурі, морські свинки, хом'яки, папуги, червоновухі черепахи, шиншили.

Працівники домівки організовували евакуаційні місії із наданням гуманітарної допомоги в прифронтові зони та зони бойових дій. Зокрема, це поїздка на місце підриву Каховської ГЕС, звідки було евакуйовано 96 котів та 72 собаки.

Також спільно з іноземними партнерами організовували акції з безкоштовної стерилізації\вакцинації\чіпування та протипаразитарної обробки тварин, за результатами яких прийняли 1414 тварин.

ЕКОНОМІКА ТА ФІНАНСИ

Фінансова підтримка від міста для малого та середнього бізнесу

Місто має 12 видів ваучерної підтримки для малих та середніх підприємців. У 2023 році Львівська міська рада надала підприємцям  488 ваучери на загальну суму 45,7 млн грн. Найбільше – 378 ваучерів - отримали підприємці на компенсацію купівлі генераторів на загальну суму майже 13 млн грн.

Місто допомагає бізнесу відновитись після ракетних ударів

19 суб’єктів господарювання отримали від міста компенсації на відновлення знищеного, зруйнованого майна внаслідок ворожих ракетних обстрілів на загальну суму 7,7 млн грн.

Львівський бізнес об'єднується задля розвитку

У 2023 році створено Львівський меблевий кластер, який об’єднав 18 представників меблевої галузі. Загалом, у Львові також успішно діють такі кластери: ІТ, туризму, медичного туризму, розвитку освіти та креативності, оборонний кластер, індустрії моди, біотехнологічний кластер, реставраційних проєктів, соціальних підприємств, крафтової кераміки.

Пріоритет - ЗСУ, решта - лише після ретельного  внутрішнього аналізу

У Львівській мерії проаналізували 12 781 потенційну закупівлю в межах запроваджених міським головою обмежень щодо некритичних закупівель міста. Йдеться про додаткову внутрішню систему контролю перед публікацією на Prozorro. Завдяки запровадженню додаткових обмежень, у місті скасували чи переглянули 8% потенційних закупівель, що стосуються некритичних інфраструктурних робіт, закупівлі товарів чи послуг.  Це дало змогу зекономити десятки мільйонів гривень.

До слова, за цю ініціативу Львівська громада отримала відзнаку від системи Prozorro «За рух до максимально обґрунтованих закупівель».

Навчання та консультації: допомога бізнесу Львівської громади

Центр підтримки підприємництва, що діє у Львівській міській раді з 2019 року, щоденно допомогає підприємцям розібратися в законодавчих тонкощах та інших питаннях, з якими стикаються бізнесмени. У 2023 році фахівці центру надали понад 1200 консультацій на «гарячій ліній» для підприємців.

Водночас для малого та середнього бізнесу традиційно проводили безкоштовні навчання, тренінги, бізнес-ігри, зустрічі тощо. Загалом торік провели - майже 450 заходів.

ІНВЕСТИЦІЇ – ВКЛАД У РОЗВИТОК ГРОМАДИ

Індустріальний парк «Формація Львів» у промзоні Сигнівка

У Львові створили новий муніципальний індустріальний парк «Формація Львів» у промзоні Сигнівка. Це один з найбільших промислових проєктів міста, що передбачає будівництво понад 150 тис. кв. м. промислових площ на території 30 га. Тут буде громадський центр з науково-технологічним осередком, стартап-інкубатор, конференц-зал, лабораторії та коворкінги. Тут планують створити тисячі робочих місць. Це вже третій індустріальний парк у Львівській громаді.

Львів виграв 100 тисяч євро на конкурсі Європейська столиця інновацій

Наприкінці 2023 року Львів виграв 100 тисяч євро в конкурсі The European Capital of Innovation (Європейська столиця інновацій). Ці кошти скерують на центр, який допомагатиме зі створенням різних винаходів у сфері медичних технологій.

У Львові створять Дослідний центр для студентів

На вулиці Каліча Гора, 5 у Львові для студентів інженерних спеціальностей створять Дослідний центр. Інвестор цього проєкту – Львівський ІТ кластер, якого місто залучило на відкритому інвестиційному конкурсі.

У комунальній будівлі площею 1 356 м. кв. буде створено 11 лабораторій з найбільш актуальних інженерних напрямів, а також опенспейси, лекторії, мітинг-руми. Доступ до лабораторій та розхідних матеріалів центру буде безкоштовний для студентів.

На великі інфраструктурні проєкти - 276 млн грн від держави

Три проєкти Львова відібрані для реалізації в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України та отримали у минулому році фінансову субвенцію від уряду України на суму 127 млн грн.

Це проєкти у сфері освіти та медицини: проєкт реконструкції та добудови школи №41 на вул. Макаренка, 19 у смт Брюховичах, та два проєкти термомодернізації міських лікарень Першого ТМО Львова:  дитячої лікарні святого Миколая на вул. Пилипа Орлика, 4 та лікарні святого Луки на вул. Навроцького, 23.

127 млн грн - це лише частина суми гранту для реалізації трьох проєктів, які місто отримало торік. Загальна вартість проєктів та урядової безповоротної субвенції становитиме близько 276 млн грн.

Замість залізничних кас - книгарня

На відкритому інвестиційному конкурсі було обрано інвестора для реалізації проекту зі створення книгарні на вул. Гнатюка, 20-22 (колишнє приміщення залізничних кас). Ним стало видавництво «Човен» (Видавництво Львівського медіафоруму).

Цей проєкт передбачає створення сучасної креативної книгарні культурного спрямування, яка поєднуватиме в собі читацький зал та мистецькі елементи, а також відновлення комунального приміщення.

Унікальний Центр для релокованого бізнесу медичного спрямування

Відкрито Центр для релокованого бізнесу на території лікарні св. Пантелеймона. У рамках грантової допомоги було збудовано споруду Центру площею 450 м.кв., де облаштували лабораторію зі сканування та 3D-друку для центру UNBROKEN, а також буде розміщено релоковане підприємство з виробництва протезів – Esper Bionics. Загальна вартість залученої грантової допомоги для реалізації цього проекту становить 38,5 млн грн.

Кошти для якісної роботи критичної інфраструктури

  • У рамках «Програми забезпечення стійкості» Європейського банку реконструкції та розвитку Львів залучив 25 млн євро для підтримки ліквідності комунальних підприємств. З цих коштів місто використало 15 млн євро.
  • Ще 10 млн євро грантових коштів від уряду Словенії та міжнародних партнерів отримало місто для дофінансування кредитного проекту з реконструкції очисних споруд та будівництва станції переробки мулу.
  • Додаткових 5,4 млн євро від Європейського інвестиційного банку скерують для дофінансування проекту «Міський громадський транспорт України» для дофінансування закупівлі 10 низькопідлогових трамваїв.
  • Приватні компанії, які залучила Львівська мерія для реалізації міських інвестиційних проектів, інвестують у місто понад 5 млрд грн.
  • Управлінням інвестицій та проектів залучено щонайменше 340 млн грн прямих коштів у межах співпраці з міжнародними донорами, громадськими та благодійними організаціями, урядовими фінансовими програмами. Це допомога в межах 11 грантових проектів (йдеться про такі організації як Giz, USAID, ПРООН, IKEA та ін.).

ІНТЕРЕСИ ГРОМАДИ ВІДСТОЮЮТЬ В СУДАХ

Земля геріатричного пансіонату

Мерія звернулася до суду через захоплення землі Львівського геріатричного пансіонату. Місто вимагає припинити право власності на неіснуючу будівлю та скасувати державну реєстрацію. Позиція міста – 14 га землі має використовуватись лише для потреб мешканців геріатричного пансіонату.

Заказник Білогорща

Львівська міська рада допомогла відстояти в суді збереження заказника «Торфовище Білогорща». Гаражні кооперативи через суд намагалися скасувати рішення про створення заказника, з метою, ймовірно, забудови землі.

Незаконно відчужена земля

Через суд місто повернуло понад 21 га землі у селі Рясне-Руське. Раніше Рясне-Руська сільрада незаконно передала цю ділянку у власність автомобільно-гаражного кооперативу «Індустріал». Львівська міськрада домоглася її повернення у власність громади.

Зберегти озеленення на просп. Свободи

Фахівці юридичного департаменту відстоюють у суді важливість озеленення проспекту Свободи. Йдеться про позов рекламної фірми «ЕОН», яка хоче прибрати дерева на проспекті Свободи та відновити натомість свої рекламні конструкції.  Тоді як дерева на цій локації за кошти благодійників висадили, щоб зменшити загазованість та перегрівання жвавого проспекту у центральній частині міста.

Проти забудови на землях рекреації

Міська Інспекція держархбудконтролю звернулася у прокуратуру, щоб скасувати незаконно видані містобудівні умови й обмеження у 2020 році Брюховицькою селищною радою для ТзОВ «Еф-Лінг» - ЖК «Свої». Вони планували звести на рекреаційній землі житловий будинок на 5 поверхів і 80 квартир.

Зупинили забудовника в Брюховичах

Громаді повернули 4,5 га у Брюховичах на вул. Курортній поруч з озером, які кілька років тому незаконно передала в оренду Брюховицька селищна рада, а згодом тут незаконно звели нерухомість без відповідних дозволів. Позицію Львівської громади довелося відстоювати в апеляційній інстанції. Далі - демонтують паркан, щоб відкрити доступ до озера. Львівська міська рада також звернулась до суду з позовом про знесення самочинно збудованих об’єктів.

СПОРТ

Спорт не може бути поза політикою

Управління спорту Львова ініціювало декілька акцій та подій для привернення уваги світу до участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських та Паралімпійських іграх 2024: зокрема, перформанс «Вбивцям не місце на Олімпійських іграх» і звернення керівника управління Антона Нікуліна про підтримку такого рішення до міст-партнерів.

Нацвідбір на Ігри Нескорених - у Львові

Минулого року у Львові відбувся відбір до національної збірної Ігор Нескорених-2023. Цей відбір до збірної став наймасовішим за всі роки: 2 змагальні дні, 4 локації, 9 видів спорту та 223 військовослужбовці і ветерани.

Новий муніципальний стрілецький тир

За кошти меценатів на вул. Лисенка будують муніципальний стрілецький тир: триповерховий сучасний спортивний об’єкт закритого типу, що буде повністю інклюзивний та доступний для всіх мешканців. Відкриття тиру планується 2024 року.

Мапа спортивної інфраструктури Львова

Створено унікальну мапу спортивної інфраструктури Львова. На одній платформі зібрали всі спортивні об’єкти в місті, тож кожен може відкрити карту і ознайомитись з усіма місцями, де можна займатись спортом.

Street Strong Workout - спортивний зал під відкритим небом

На вул. Виговського відкрили перший вуличний майданчик Street Strong Workout - повноцінний спортивний зал під відкритим небом, де можна займатись усім охочим безкоштовно.

Спортивні ліги в школах

Львівські спортивні шкільні ліги масштабувались до 7 тисяч учасників та розширились на 7 видів спорту: тепер футзал, баскетбол, волейбол, кіберспорт, легка атлетика, черлідинг та флорбол. Амбітна мета цих змагань – зацікавлення спортом усіх дітей шкільного віку.

Спортивна спільнота міста - для ЗСУ

Допомога ЗСУ: у місті провели десятки спортивних благодійних заходів, на яких зібрали майже 700 тис. грн на підтримку українських воїнів.

МОЛОДІЖНА ПОЛІТИКА

5 тисяч м.кв креативного простору в Urban Camp Lviv

Відкрили Urban Camp Lviv: 5 тис. м.кв. для внутрішньо переміщених українців та львів’ян, де водночас займаються розвитком та популяризацією вуличних культур.

Масштабні молодіжні форуми

У МолоДвіжЦентр. Львів  - вшосте відбувся Молодвіж, у Lviv Open Lab – другий науковий фестиваль OL, у Pixlab - некомерційна дизайн-конференція Дизаріум, в Urban Camp Lviv  - Фестиваль вуличний культур.

Нові можливості для дозвілля дітей та молоді

У 2023 році у місті створили три нові дитячі клуби за кошти інвесторів: 2 простори "Mriya.Ти" та "UNIТЕКА", а також Центр розвитку дітей та молоді й музична студія "Brio”, які можуть відвідувати понад 800 дітей.

Для підлітків та молоді з особливими освітніми потребами, у тому числі з інвалідністю, створили «Простір можливостей святого Антонія».

Загалом майже 15 млн грн залучили від міжнародних благодійників на розвиток дитячого дозвілля у місті.

Місто надає фінансову підтримку Українській академії лідерства та Пласту: 6,5 млн грн та 3 млн грн  відповідно.

ОХОРОНА КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ

Захист пам’яток під час війни

Фахівці постійно моніторили стан пам’яток культурної спадщини, які місто захистило від ймовірних руйнувань під час війни: це вітражі, скульптури, пам’ятники, вівтарі, каплиці. Загалом захистили понад 40 великих об’єктів, десятки менших цінних експонатів демонтували та перенесли до сховищ. Усі роботи виконували під керівництвом львівських реставраторів, долучались волонтери.

Співпраця з європейськими партнерами

До захисту і збереження історичної спадщини Львова долучилися і європейські фонди та установи: «Eberhard-Schöck-Stiftung», «Aliph», Інститут «Полоніка», Міністерство культури та національної спадщини і Фонд збереження культурної спадщини Польщі, Офіс міського консерватора Варшави.

Оновили 400-літню скульптуру Скорботного Христа з каплиці Боїмів

Реставрували та повернули до Львова 400-літню скульптуру Скорботного Христа з каплиці Боїмів. У січні 2024 року скульптуру розмістили в одному з музеїв міста. На верхівку каплиці її повернуть після перемоги.

У Вірменському соборі реставрували стінопис

В найстарішій частині Вірменського собору реставрували стінопис. Реставраційні роботи тривали в Домініканському монастирі, у Латинській катедрі, у костелі св.Антонія, у монастирі Бенедиктинок, у костелі Кларисок. Відновлено фрагмент фасаду кам’яниці Шольц-Вольфовичів зі скульптурою «Хрещення Ісуса». Також у Гарнізонному храмі проводили консерваційні роботи.

Збереження костелу св. Антонія

Завершено комплексний ремонт i консервацію муру біля костелу св. Антонія, що на вул. Личаківській. Також продовжено консерваційні роботи криниці св. Яна з Дуклі на площі Соборній. Реставровано фасад кам’яниці на пл. Ринок, 6.

Реставрація гробниць та 3D-сканування пам’яток

На Личаківському цвинтарі реставровано 11 родинних гробниць та надгробків, на ще 8-ми об’єктах роботи тривають.

За сприяння міжнародних партнерів продовжено 3D-сканування пам’яток, оцифрування архівної документації.

Минулоріч розпочали реставрацію дерев’яної церкви в селі Воля Гомулецька.

Реставрація об'єктів під час війни

У 2023 році виконували лише ті реставраційні роботи, що були розпочаті до повномасштабної війни. Зокрема, у будинку - пам’ятці архітектури національного значення на вул. Вірменській, 21 (вул. Друкарській, 6) реставрували фасади в рівні 2-3 поверхів та відновили скульптурний декор. Роботи планують завершити в 2024 році.

Завершено реставрацію та консервацію руїн Високого Замку, а також реставрацію огорожі південної тераси пам'ятки архітектури національного значення - палацу на вул. Коперника, 15.

Продовжено капітальний ремонт громадського простору між вул. Винниченка і оборонним муром ансамблю Бернардинів.

Відновлення брам та вікон

В історичній частині міста, у співпраці з мешканцями, відреставрували 24 брами та 9 вікон. Крім того, з пластикових на дерев’яні замінили ще 11 вікон.

Реставрація балконів у будинках-пам’ятках

У Львові в співфінансуванні міста та мешканців житлових будинків – пам’яток культурної спадщини торік реставрували 2 балкони на вул. Гоголя, 10. Роботи заплановано завершити цього року. Також підготували документи на реставрацію балконів на вул. Огієнка, 6 та вул. Кирила і Мефодія, 29. Самі роботи розпочнуть 2024 року.

Ознакування пам’яток

Пам’ятки культурної спадщини продовжили маркувати міжнародною емблемою «Блакитний щит». Загалом на історичних будівлях  у центрі та середмісті розміщено 794 таких пам’яткоохоронних знаки. До слова, Львів став першим містом в Україні, де пам’ятки розпочали позначати такою емблемою.

Цінні мозаїки – під захистом

У Львові оновили перелік цінних мозаїчних творів, що розташовані на малих архітектурних формах, на фасадах та в інтер’єрах будинків. Для підсилення інформування власників будівель з панно та громадськості загалом, ці твори почали маркувати додатковою емблемою «Блакитний щит». На сьогодні ознаковано понад 30 об’єктів.  Решту мозаїк позначать вже 2024 року.

Всеукраїнська платформа операторів спадщини

У Львові, у співпраці з Фундацією змін, створено онлайн-каталог організацій і дієвців, які працюють або дотичні до роботи з культурною спадщиною в Україні. Така онлайн-база полегшить пошуки потрібних організацій і людей, які працюють у сфері культурної спадщини. Каталог – у вільному доступі та постійно оновлюється.

Популяризація спадщини Львова

Львів з’явився на міжнародній платформі з популяризації спадщини Арт-Нуво – Réseau Art Nouveau Network. На сайті представлено 16 об’єктів львівської сецесії.

Перед Гарнізонним храмом - площа Ангелів

Площа Степана Яворського, митрополита, який свого часу служив у росії, отримала нову назву, – площа Ангелів. Вона межує з Гарнізонним храмом і саме тут місто кожного дня прощається з нашими захисниками, які віддали життя за Україну. Нова назва – символічна, та уособлює і небесне воїнство, і захисників української землі.

Позбавляємося від імперського спадку

Торік, у межах деколонізації, у Львівській громаді демонтували 10 об’єктів радянської епохи. Йдеться про скульптури, пам’ятний знак, інформаційну таблицю  та монумент, що були розташовані у Брюховичах, Винниках, Ситихові та у Львові.  Практично всі демонтовані об’єкти  перенесли у Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору».

Ексгумація давніх поховань на Личаківському військовому кладовищі

На Личаківському військовому цвинтарі ексгумують давні останки.

Під час І етапу робіт встановлено, що із 653 ексгумованих останків 625 належать військовим, загиблим та померлим в часи Другої світової війни та в післявоєнний період. Останні – це переважно енкаведисти та представники радянських репресивних органів. Ще двоє похованих були німецькими військовополоненими. Окрім того, ексгумовано 26 останків періоду Першої світової війни.

Під час ІІ етапу робіт – на центральній алеї цвинтаря ексгумовано ще 479 останків. 2023 року заплановано провести ІІІ, завершальний, етап робіт.

Знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені на поля № 84 та № 85 Личаківського кладовища. А рештки з радянських часів перепоховають на одному з міських кладовищ.

ЯКІСНІ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ ДЛЯ МЕШКАНЦІВ ГРОМАДИ

3,5 мільйони людей звернулися до львівських ЦНАП

За час існування ЦНАП Львівської громади прийняли 3,5 мільйони відвідувачів.

Нові послуги у ЦНАП

За рік стали доступними 180 нових послуг, а загалом львівські ЦНАП надають понад 550 послуг. У ЦНАП з’явились нові послуги для іноземців, нові послуги з перевезення, нові послуги з реєстрації актів цивільного стану, можна перереєструвати вживаний автомобіль (а не лише новий) та обміняти посвідчення водія. Також тут почали консультувати архітектори та землевпорядники, а для захисників і захисниць запрацював віртуальний адміністратор та простір ветерана.

Віртуальний адміністратор

Адміністратор ЦНАП м. Львова запрацював на території інших країн. У м. Гданськ (Польща) за пів року сервіс надав понад 200 консультацій і послуг щодо відновлення втрачених документів, вирішення майнових питань на території України або замовлення різних довідок. Нещодавно цей сервіс запрацював також у м. Брно (Чехія). Цю ініціативу відзначило Міністерство цифрової трансформації: отримали нагороду «Драйвер цифрових рішень у ЦНАП. Державний сервіс «без кордонів».

Безконтактна видача документів у ЦНАП

У ЦНАП на площі Ринок, 1 запрацювала електронна шафа видачі готових документів. Скористатися опцією може кожен охочий без попереднього запису та комунікацій з працівниками.

Новий чат-бот «Lviv1580bot»

«Гаряча лінія» Львова оновила чат-бот «Lviv1580bot», і тут з’явились дві нові функції для зручності і швидкого контакту з мешканцями. Достатньо знайти у пошуку – Lviv1580bot і зареєструватись, і після цього бот надсилатиме актуальні повідомлення про планові та аварійні роботи за вказаною адресою або ж неподалік. Також з’явилась функція подачі пропозицій щодо конкретного питання.

Клієнтоорієнтованість – основа роботи з мешканцями громади

Наприкінці 2023 році міські практики роботи з мешканцями були схвалені суддями і потрапили у фінал одразу в трьох категоріях Світової серії клієнтоорієнтованості 2024 – The Customer Centricity World Series 2024: культура, орієнтована на клієнта (Customer-Centric Culture); контакт-центр (Contact Centre); кризове управління (Crisis Strategy and Management). У цьому конкурсі змагалися понад 400 бізнес-історій і практик з 38 країн усього світу.

ЛЬВІВСЬКА ГРОМАДА ТА АГЛОМЕРАЦІЯ

Перша в Україні стратегія розвитку міської агломерації

У 2023 році розроблено Стратегію розвитку Львівської агломерації на період до 2027 року – це перший документ стратегічного планування для агломерацій в Україні на сучасному етапі розвитку. Для розроблення цього документу залучили експертів та фінансову допомогу Ради Європи. 

Відповідно до цього документу, Львівська агломерація охоплює місто Львів та приміські території у радіусі 30 км від зовнішньої межі міста. Вона включає 18 територіальних громад, в тому числі 5 міських, 5 селищних та 8 сільських. Загальна кількість населених пунктів – 351, з них 7 міст, 9 селищ, 335 сіл.

Завдяки розробленій Стратегії Львів отримав членство у європейській метрополійній асоціації “METREX – the Network of European Metropolitan Regions and Areas”, що збільшує можливості громади для залучення європейських грантових коштів.

Поліцейський офіцер громади та безпека

Це один із найуспішніших проєктів співпраці між поліцією на Львівською громадою: відкрито  5 поліцейських станцій, де несе службу 11 офіцерів. Місто забезпечило поліцейських  спеціальною та багатофункціональною технікою, яка допомагає у виконанні обов'язків та сприяє більшій результативності.

Також у межах програми розвитку системи відеоспостереження у  смт. Брюховичі, с.Рясне-Руське та смт. Рудне облаштували оновлені мережі відеонагляду. Їх встановлюють насамперед на центральних вулицях та у місцях, де найчастіше пересуваються діти.

Офіси Львівської громади: ще більше доступних послуг

Офіси громад розширили перелік послуг, які надають мешканцям. Тепер тут можна  укласти договори на вивезення ТПВ, зареєструвати шлюб за скороченим терміном, отримати дублікат заповіту, подати заяву про реєстрацію архівних заповітів, отримати довідку про членство в особистому селянському господарстві та виписку з погосподарського обліку. Також ветерани та члени їх сімей можуть тут отримати компетентну консультацію про міські програми підтримки для учасників бойових дій, їхніх родин та родин загиблих воїнів.

Перші земельні аукціони у громадах

У липні в громадах відбулися перші земельні аукціони. У Дублянах та Малих Підлісках продали земельні ділянки під СТО та торговий центр загальною вартістю близько 6,2 млн грн. Ще один земельний аукціон у с. Лисиничі додав до бюджету 1,4 млн грн. Водночас, у 2024 році частину коштів від продажу планують скерувати на розвиток громад, де розташовані ділянки.

Ще 10 земельних ділянок громад – на стадії підготовки до торгів.

До слова, у Львові практика земельних аукціонів існує вже кілька років  і має дві головні переваги - прозорість процесу і можливість отримати якнайвигіднішу пропозицію для міста.

Розвиток шкіл населених пунктів Львівської громади

Львів отримав грант від Європейського інвестиційного банку на добудову школи №41 у Брюховичах. Роботи завершать у 2024 році.

У м. Винники продовжено будівництво спортивного залу СЗШ №47, а у  СЗШ №29 облаштовано гідроізоляцію та запрацював басейн.

У Великогрибовицькому ліцеї відремонтували шкільні вбиральні. Тут облаштували чотири санвузли по три кабінки в кожному, бойлери для підігріву води. Не забули і про маломобільних дітей - встановили спеціально облаштовані дві кабінки.

Проведено реконструкцію теплової мережі та розпочато капітальний ремонт харчоблоку у  ліцеї ім. Марійки Підгірянки №74 у смт. Рудно.

Якісне водопостачання приєднаних громад

Щоб забезпечити водопостачання для мешканців Рудно, у селищі збудували додатковий водопровід. Крім того, реконструювали водопровідну мережу та продовжили будувати каналізаційно-насосну станцію на вул. Лесі Українки.

Також завершують будівництво каналізаційно-насосної станції у м.Винники та  працюють над запуском централізованого водопостачання на вул. І.Франка.

У м. Дубляни завершили прокладання водопроводу. Після того, як держава передасть мережі водопостачання із балансу аграрного університету у комунальну власність, мешканці міста матимуть чисту питну воду.

Облаштування вуличного освітлення задля покращення безпекової ситуації

На вул. Тракт Глинянський, яка пролягає через Лисиничі та Підбірці і веде до в'їзду у місто, облаштували вуличне освітлення. Тепер мешканці зможуть почувати себе більш безпечно, адже ця ділянка дороги, протяжністю близько 3,5 км, раніше ніколи не освітлювалася.

Також доставили опори та ліхтарі на вул. Винниківській та у житловому кварталі “За штрекою” у с. Підбірці.

У с. Рясне-Руське, у співфінансуванні з мешканцями, облаштували вуличне освітлення біля спортивного майданчика на вул. Березовій.

Ремонт та оновлення зелених зон громади

У Винниках заклали сквер пам'яті новітніх Героїв та висадили перші дерева. У перспективі там мають облаштувати громадський простір. Також завершили капітальний ремонт пішохідних алей у парку ім. Б. Хмельницького, що в смт. Брюховичі.  Дві локації під нові сквери відведено у місті Дубляни.

ТУРИЗМ

«Місто лікує» - унікальний проєкт для поранених захисників

Для військовослужбовців, що перебувають на  лікуванні чи реабілітації у Львові, запровадили безкоштовні екскурсії містом, відвідини музеїв, театрів, концертних залів, кінотеатрів та інших закладів культури, а також безкоштовне частування в ресторанах і кав’ярнях. За рік можливістю скористалися майже 500 військових та членів їх сімей.

Хто тепер турист у Львові?

Також вперше за час повномасштабної війни у співпраці з УКУ провели масштабне опитування серед відвідувачів Львова. Мета - сформувати актуальний портрет гостя Львова, дослідити профіль його подорожі та рівень задоволеності від перебування у місті.

Нові екскурсійні маршрути містом

Тепер у Львові можна пройтись екскурсійним маршрутом пам’яті легендарного львівського гіда Петра Радковця, а також переназваними, деколонізованими вулицями Львова.

Події для туристів і не тільки

Минулого року організатори підготували 68 унікальних подій на День європейської спадщини та Міжнародний день музеїв. Участь у Днях європейської спадщини взяли понад 2000 відвідувачів, які більше дізналися про локальну та національну спадщину.

Також управління туризму активно підтримувало українських представників малого та середнього бізнесу. Вдруге в рамках Lviv Art and Wine Festival провели Wine Forum – подію, що зібрала українських виноробів, представників влади різних рівнів для пошуку рішень для розвитку виноробної галузі України. Також до Дня міста організували ярмарок «Львів – місто міст».

КУЛЬТУРА

Рефлексії про війну: нова номінація Премії Львова – міста літератури ЮНЕСКО

Найбільша літературна премія, яка присуджується міською владою в Україні, Премія Львова – міста літератури ЮНЕСКО 2022-2023, минулого разу була профінансована естонським містом Тарту. Окрім традиційного переможця, що отримав 150 тис. грн, додатково обирали найкращий твір-рефлексію автора на тему війни (премія - 100 тис. грн). Переможців озвучили на початку січня 2024 року.

Капітально відремонтували кілька мистецьких закладів

Йдеться про Концептуальну Мистецьку бібліотеку та частину ревіталізованого простору бібліотеки ProFashion, філії художньої школи ім. О. Новаківського та школи мистецтв №5, науково-технологічно-мистецько-математичний заклад STEAM space.

Унікальні інституції для розвитку мистецтва

Минулоріч на базі ЛКП «Львівське радіо» відкрити дві нові інституції міждисциплінарної культури – Дім 42 та Дім Звуку.

37 млн грн позабюджетних коштів для розвитку культури міста

Упродовж року міські інституції культури залучили понад 37 млн грн позабюджетних коштів, з яких 20 млн грн – завдяки міжнародній співпраці. Ці кошти скерували на закупівлю обладнання, поточні ремонтні роботи, проведення подій, реставрацію експонатів, постановки нових вистав, репрезентацію української культури за кордоном тощо.

Безкоштовно навчатись у міських бібліотеках

Близько 90 безкоштовних освітніх курсів на базі міських бібліотек: англійська та польська мови, графічний дизайн, SMM, тайм-менеджмент та багато можливостей для ветеранів та ветеранок війни, військовослужбовців і військовослужбовиць та членів їхніх сімей. Також у бібліотеках працювали центри дозвілля, консультацій та допомоги для ВПО та львів’ян, які постраждали внаслідок війни.

Унікальна акція «Наповни банк крові – наповнюйся культурою!»

Заклади культури Львова дарували безкоштовні квитки на відвідування вистав, виставок, концертів і екскурсій у подяку за донорство крові для військових та цивільних.

Ювілейний BookForum

У Львові провели 30-й міжнародний літературний фестиваль BookForum. Окрім книжок, ювілейний форум – це 8 локацій, 300 годин дискусій і нетворкінгу, 20 000 гостей та 62 348 глядачів онлайн.

23-й фестиваль імпровізаційної музики Jazz Bez

Торік осмислювали духовну музику в імпровізаціях та через музично-поетичну симфонію «Незламні: вірю, надіюсь, люблю, живу», проходили джаз-реабілітацію просто неба у закапелку Маркіяна Іващишина, вчилися разом із Jazz Bez Kids.

Другий Львівський тиждень скульптури

Він тривав майже півтора місяці і охопив десятки подій. Найбільш знаковими стали: «Скульптурний маршрут» в Стрийському парку з культовою скульптурою «Впевнена», великий виставковий проєкт «Старе і нове» в Львівському палаці мистецтв та мистецька галерея під відкритим небом на нещодавно відремонтованій вулиці Шевченка.

Скульптура біля Оперного

Гігантську статую “Містер Арбітріум” привіз до Львова її автор - італійський скульптор Емануеле Джіаннеллі. 5.5-метровий Арбітріум простояв біля оперного театру чотири місяці. Це був безкоштовний подарунок місту від італійських митців.

2 млн грн на відновлення культурних об’єктів, зруйнованих війною

Культурний простір «Модуль тимчасовості» (MOT) на пл. Гасина - двоповерхова будівля, складена з 27 контейнерів-модулів, із виставкою робіт 28 світових та українських художників. За вхідні квитки MOT зібрав понад 2 млн грн на відновлення культурних об’єктів, які зруйнував ворог.

Jam Factory Art Center - 3500 м.кв сучасного мистецтва

У листопаді 2023 року на Підзамче після 8 років реставрації відкрився найбільший центр сучасного мистецтва Jam Factory Art Center, площею 3500 кв. м. Тепер тут проводять виставки, театральні і музичні перформанси, освітні події та дозвілля.

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ

Нові міста-партнери Львова

У 2023 році Львів підписав угоди про співпрацю із 6 новими містами-партнерами: Вюрцбургом (Німеччина), Орхусом (Данія), Пула-Пола (Хорватія), Рейк’явік (Ісландія), Кобе (Японія), Катовіце (Польща). Відтак тепер Львів має 23 міста-партнери у різних країнах світу.

Водночас активно ведеться робота щодо встановлення партнерства в найближчій перспективі з такими містами як Франкфурт (Німеччина), Турин (Італія), Грац (Австрія), Брно (Чехія), Оклахома (США).

Іноземні делегати - гості міста Лева

До Львова 2023 року приїздили високоповажні гості. Під час війни в країні такі візити є важливим виявом підтримки України. Так, Львів торік приймав парламентську делегацію з Латвії на чолі з головою Сейму Латвійської Республіки Едвардсом Смілтенсом, Президентку Європейського парламенту Роберту Мецолу, Генерального директора Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістоса Джакомопулоса, Міністра закордонних справ Великої Британії Джеймса Клеверлі, Державну секретарку Міністерства розвитку та регіональної політики Республіки Польща Ядвігу Емілевич, прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона (2019 – 2022рр.), Голову Національної Ради Республіки Австрії Вольфганга Соботка.

Загалом торік відбулось 280 офіційних зустрічей міського голови Львова та керівників виконавчих органів із представниками іноземних держав, урядів, міст, міжнародних державних та неурядових організацій тощо.

Офіс Львова у Брюсселі

В травні 2023 року у Брюсселі відкрили офіс Львова. Цей офіс став майданчиком для побудови муніципального партнерства українських міст із містами Європейського Союзу завдяки регулярним подіям та програмам, що діють в Європейському Комітеті Регіонів. Крім того, завдяки його роботі фінансові програми та проекти ЄС стають доступнішими для українських громад. Першими результатами роботи Офісу стало проведення у Львові засідання Робочої групи з питань України Комітету Регіонів ЄС.

РІЗНОМАНІТНІ ФОРУМИ

Залучення досвіду та обмін думками: попри війну від мерії організували тематичні форуми

  • В лютому у Львові провели Форум благодійних ініціатив Blahoforum, який став майданчиком для горизонтальної взаємодії понад 40 неприбуткових благодійних організацій.
  • У Львові вперше провели Lviv Urban forum. Впродовж 3 днів Форум залучив більше тисячі учасників із близько 300 громад з усієї України та понад 30 спікерів світового рівня.
  • В місті відбувся Х Форум місцевого самоврядування. До форуму долучились близько 400 учасників, представники 100 громад з різних куточків України. Представники 10 громад Львівщини підписали Меморандум про співпрацю та створення асоціації органів місцевого самоврядування «Львівська агломерація».
  • Вперше в місті провели Форум муніципального партнерства. До заходу долучились представники 45 українських громад та 11 європейських. Ключові теми: публічна дипломатія українських міст в умовах війни, участь громад в європейських програмах та проєктах, співпраця уряду, парламенту та громад у процесі європейської інтеграції.
  • У вересні у місті відбувся Lviv Eco Forum: Ієрархія відходів. Як Львів переймає європейський досвід поводження з відходами. Впродовж двох днів більше сотні учасників з різних кутків України дискутували щодо нового Закону «Про управління відходами», переймали європейські практики та знайомились з досвідом Львова, який першим в Україні налагодив систему поводження з відходами.
  • У Львові відбувся перший Форум волонтерства. Тут обговорили актуальні проблеми волонтерської спільноти та шукали необхідні інструменти для їх вирішення.
  • Вдев’яте у місті провели «Forum 451°E». Це щорічний форум електронного врядування, який організовує управління інформаційних технологій Львівської міської ради. Фокусна тема цього форуму у 2023 році  – «Штучний інтелект».
  • Організували перший масштабний форум «Дитина.Мрія.Родина» для розвитку та підтримки сімейних форм виховання. Подія зібрала учасників зі всієї України, які самі є батьками та усиновителями, а також учасників, які мали досвід життя в інтернатних закладах. Обговорили важливість і найактуальніші питання усиновлення і створення прийомних сімей.
  • Упродовж 11-13 квітня в новому сучасному 7-поверховому корпусі Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) провели Міжнародний форум реабілітації. Фахівці з усього світу – медики, експерти, представники міжнародних інституцій, фондів, європейських країн працювали разом, щоб обговорити, проаналізувати та розробити шляхи якісної реабілітації людей, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення росіян. Захід відвідали понад 800 учасників.
  • 30 листопада – 1 грудня 2023 р – відбувся XIV Всеукраїнський форум ОСББ. Впродовж двох днів учасники форуму говорили про виклики війни та енергоефективність. Розглядали питання реформи житлово-комунального господарства в Україні, питання безпеки і доступності, а також нові програми Державного Фонду Енергоефективності «ВідновиДІМ» та «ГрінДІМ».
  • Львівводоканал став співорганізатором VIII «Lviv Eco Forum», що зібрав 270 учасників, зокрема депутатів Верховної Ради України, представників профільних міністерств і відомств, представників органів місцевого самоврядування, міжнародних донорів, гостей з водоканалів Німеччини, Польщі, Литви, Данії, Швейцарії, експертів із України та з-за кордону.
  • 3 жовтня у ліцеї імені Івана Пулюя відбувся трансформаційний освітній Екофорум «Екошкола – від ідеї до реалізації». Екошкола покликана формувати покоління екосвідомих людей. Відтак вона починається в класі та поширюється на сім’ю і громаду загалом, залучаючи наступне покоління до навчання, заснованого на дії.
  • Наприкінці квітня у Львові відбувся Всеукраїнський форум міської мобільності. Впродовж трьох днів експерти, представники влади, бізнесу та громадських організацій з України та з-за кордону обмінювалися досвідом щодо розвитку і зміцнення сталої мобільності.