Міський сад-город «Розсадник» отримав відзнаку The Edible Cities Network Awards 2023

  • 03.03.2023, 16:40
  • Пресслужба ЛМР
Простір міського садівництва та городництва «Розсадник» отримав високу оцінку міжнародної спільноти The Edible Cities Network. Серед кількох десятків претендентів «Розсадник» був відзначений в номінації Most Innovative Social Engagement Process та потрапив до п'ятірки найкращих міських ініціатив 2023 року.

Від початку повномасштабного російського вторгнення, окрім просвітницьких заходів і вирощування рослин, у «Розсаднику» проводять заняття з гарденотерапії, зокрема, для вимушено переміщених осіб. Впродовж 2022 року в просторі відбулося понад 40 відкритих заходів, до яких долучилося понад 1300 осіб.

«На власному досвіді ми демонструємо, що садівництво може бути цікавим, креативним, корисним у широкому розумінні. Адже міський сад-город – це не тільки про продовольчу безпеку, але й про адаптацію громади до наслідків кліматичної зміни, а також про соціальну взаємодію та партисипацію. “Розсадник” відволікає, заземлює, надихає, стає магнітом незабутніх зустрічей. Ми раді тому, що про цей досвід тепер знають далеко за межами Львова та України», – коментує ініціаторка та співкоординаторка «Розсадника» Анжеліка Зозуля.

До слова, серед найкращих практик також відзначено ініціативи з міст Софія (Болгарія), Дублін (Ірландія), Салоніки (Греція), а переможцем у номінації стала ферма «Центр Землі», яка 10 років функціонує в місті Афіни (Греція), та за цей час залучила до вирощування їжі в міських умовах понад 70 000 дорослих та 50 000 дітей з акцентом на залучення вразливих груп населення.

Довідка

«Розсадник» – багатофункціональний публічний простір популяризації міського садівництва та городництва, який розбудовується громадськими об’єднаннями «Плато», «Екотерра», «Пермакультура в Україні» за підтримки управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради, ЛКП «Зелений Львів» і небайдужих мешканців. Розпочав свою діяльність у квітні 2021 року. Головна мета простору – здружити людину та природу в урбанізованому середовищі.

The Edible Cities Network (Мережа їстівних міст) – об’єднання, яке поширює знання та сприяє інституційній інтеграції їстівних рішень для міст: традиційного садівництва та городництва, вертикального вирощування, високотехнологічного землеробства в приміщеннях, бджільництва, вівчарства тощо. Наразі до мережі входять 32 партнерські організації, підприємства, міські адміністрації, університети та дослідницькі установи, які працюють в Європі, Африці, Латинській Америці та Східній Азії.

The Edible Cities Network другий рік поспіль обирає найкращі міські ініціативи зі всього світу, які впроваджують їстівні рішення з активним залученням спільноти.