Збереження та охорона унікальних природно-історичних комплексів парку «Знесіння»: наукова конференція до 30-річчя парку

  • 04.12.2023, 11:33
  • 695
  • Пресслужба ЛМР
30 років тому у Львові створили Регіональний ландшафтний парк «Знесіння». З нагоди ювілею працівники парку та науковці провели науково-практичну конференцію на тему збереження та охорони унікальних природно-історичних комплексів регіонального ландшафтного парку «Знесіння». За результатами конференції опублікували збірник, який допоможе у розвитку парку.

Конференцію відвідали близько сімдесяти учасників: геологи, географи, екологи, ботаніки, зоологи, ґрунтознавці, представники міської, обласної влади та громадських організацій. З доповідями на конференції виступили двадцять учасників з 15 установ як з України, так і з-за кордону.

«Приємно було почути історію заснування парку від його безпосередніх ініціаторів – першого директора парку Олеся Мироновича Завадовича, співробітника Інституту регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України Петра Жука, професора Національного лісотехнічного університету України Володимира Кучерявого.

Дуже корисною і нагальною для безпосередньої роботи з благоустрою була інформація, наприклад, про місця оселищ червонокнижних видів рослин і тварин, детальні картосхеми осувів та ерозійних процесів з прогнозом тенденцій та рекомендаціями щодо запобігання їхньому негативному впливу. Неймовірно цікавою для обговорення стала доповідь пані Антоніни Іваніної щодо палеонтологічних досліджень території парку “Знесіння” (всі чули про дно міоценового моря).

Приємно здивувала й доповідь наймолодшої учасниці конференції, другокурсниці біологічного факультету ЛНУ Франка, Олени Лопатки. У нас, у парку “Знесіння” живуть декілька видів павуків-птахоїдів. Доповідь Олени була структуризованою, лаконічною та інформативною», – розповів Тарас Микітчак, директор парку «Знесіння».

Під час конференції працівники парку отримали надзвичайно цінну наукову інформацію різних напрямів. Поєднання геологічних, гідрологічних, екологічних, географічних, ботанічних, фауністичних, історичних, краєзнавчих, туристичних, соціальних та інших досліджень дозволить фахівцям сформувати комплексний підхід для управлінських рішень.

«Для формування стратегії подальшого розвитку парку ми вирішили проводити відкриті наукові семінари за вузькопрофільними напрямками, до яких можуть приєднатись усі охочі. Про час і місце проведення таких семінарів – інформуватимемо додатково в соцмережах», – додає Тарас Микітчак.

За матеріалами конференції опубліковано збірник, який допоможе працівникам парку у прийнятті конкретних управлінських рішень, спрямованих на благоустрій, природоохоронну, еколого-освітню та рекреаційну діяльність.

Співорганізаторами конференції є Інститут екології Карпат НАН України, Львівський національний університет імені Івана Франка, управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради, департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА.