До Львова завітали народні депутати, що займаються екологією: місто просить внести зміни до законодавства

  • 26.02.2024, 14:05
  • Пресслужба ЛМР
Сьогодні, 26 лютого, міський голова Львова зустрівся з учасниками виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Обговорили зведення сміттєпереробного комплексу, проблемні питання щодо стічних вод та поводження з побутовими відходами Львова. Міські урядники ініціювали ряд законодавчих пропозицій, впровадження яких може полегшити ситуацію з найболючішими екологічними проблемами Львова та інших регіонів.

фото Романа Балука для Львівської міської ради
фото Романа Балука для Львівської міської ради

Міський голова Львова Андрій Садовий під час зустрічі презентував учасникам Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування екосистему людяності UNBROKEN (НЕЗЛАМНІ). А також ознайомив з будівництвом сміттєпереробного комплексу, зведення якого триває на вул. Пластовій.

«Зведення сміттєпереробного комплексу у місті складається з 3 частин. Перша – рекультивація Грибовицького полігону, вона зараз на фінальній стадії. Щодо самого заводу – завершується етап будівництва конструкцій.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

Окрім цього, практично всі капітальні великі проєкти в місті зараз зупинили. Ми передали на Збройні сили України близько 10% нашого бюджету, віддали ПДФО. Зараз передаємо дрони, антидронові системи, все, що з цим пов’язано – це приблизно мільярд гривень.Тому капітальні ремонти доріг, інфраструктурні проєкти – все повністю зупинено», – розповів Андрій Садовий.

Заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач наголосив на проблемних питаннях, які стосуються водойм та стічних вод у приєднаних громадах. А також поділився з учасниками Комітету законодавчими пропозиціями.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Ми зараз займаємося водоймами, які є в межах громади, і малими річками. Тут ситуація є дуже складна і пов’язана вона в тому числі з недосконалістю чинного законодавства. Дуже багато населених пунктів фізично скидають стоки в річки і озера. Цей процес є абсолютно неконтрольований. Тож ми напрацювали від себе зміни, які можна було б прийняти на законодавчому рівні для того, щоб просто почати наводити порядок у тій сфері. Вони є комплексними починаючи від постанови Кабміну, закінчуючи Кодексом України про адміністративні правопорушення», – зазначив Любомир Зубач.

За словами директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Ореста Тимчишина, зараз у Львові впроваджують реформу у сфері побутових відходів. У місті створюють підприємство, яке буде єдиним адміністратором: укладатиме угоди з усіма мешканцями і розраховуватиметься з перевізниками.  

«Ми потребуємо допомоги щодо прийняття закону про упаковку. Це важливо для нас, адже мешканці вже не платили б за ці відходи, а вони поверталися б до продавців чи виробників.

Друге – це необхідність затвердження правил та визначення норм надання послуг з управління відходами, бо ті, які є зараз, вже втратили чинність і вони не враховують роздільного збору. Нам необхідна така законодавча допомога на рівні Комітету, ми теж маємо розроблені пропозиції», – розповів Орест Тимчишин.

Як зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, законопроєкт про упаковку зараз повністю перепрацьовують.

До цього законопроєкту є багато зауважень від органів місцевого самоврядування, виробників упаковки і переробників. Я думаю, вже найближчим часом ми подамо нову версію і будемо рухати його. Я дуже сподіваюся, що ми його приймемо чи на цій сесії ще, чи на початку наступної. Нам всім він дуже потрібен.

Ми розуміємо, як має працювати система, і які мають бути її складові. Також бачимо певний супротив. Приклад Львова – це, повірте, унікальний приклад. Місто, яке саме розуміючи свою відповідальність перед мешканцями і перед довкіллям, робить такі величезні кроки в напрямку екологічної свідомості, це доволі унікальний випадок. Таких прикладів по всій країні досить небагато», – зазначив Олег Бондаренко.