При лікарні швидкої медичної допомоги відкрили сучасний кабінет комп’ютерної томографії

  • 28.04.2017, 17:07
  • Марія Демчина
У приміщенні міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги у Львові, що на вул. Миколайчука, 9, відкрили сучасний кабінет мультиспіральної комп’ютерної томографії приватного медичного центру «Євроклінік». Центр є успішним прикладом соціально-відповідального бізнесу, тому окрім якісної платної діагностики на МРТ та КТ для мешканців міста, планують реалізувати і благодійну допомогу, зокрема передбачити квоти на обстеження для соціально незахищених та пацієнтів лікарні, які перебувають у важкому стані.

фото: Олександр Мазуренко

Високоточні діагностичні медичні послуги дадуть змогу швидше і якісніше виявляти захворювання, що допоможе правильно поставити діагноз, зекономити час і, таким чином, врятувати багато життів, переконані у медичному центрі «Євроклінік». Зокрема, цей апарат дозволяє побачити будь-яку частину організму з точністю до пів-міліметра, вивести зображення на екран і подивитися, оцінити її на патологічність з будь-якої сторони: чи бляшка або тромб в судині, чи зона інфаркту або інсульту, чи пухлинний процес, що їх інше обстеження виявити не може. 

«Звернувши увагу на ті потреби, які є у відділеннях лікарні, зокрема загальної хірургії, нейрохірургії, неврології, ортопедії, травматології, ми дуже детально підійшли до вибору обладнання, щоб воно було високої якості і було доступним для пацієнтів. Кабінет комп’ютерної томографії обладнаний мультиспіральним комп’ютерним томографом американського виробництва, що дозволяє виконувати складні обстеження експерт-класу пацієнтам із захворюваннями та травматичними пошкодженнями грудної клітки, черевної порожнини, центральної нервової системи, проводити складні обстеження з 3D-реконструкціями судин, скелету та внутрішніх органів. Комп’ютерна томографія більш детально дозволяє оцінити зміни в тканинах, які є більш щільні. Вона дозволяє проводити дуже детальні, дрібні реконструкції, отримувати точність до 0,5 мм, яку ми можемо зафіксувати на наших реконструйованих зображеннях. Особливий акцент ми робили на тому, щоб обладнання було з низькою дозою опромінення», - пояснює  Ігор Дутка, головний лікар медичного центру «Євроклінік».

Центр «Євроклінік» – один із приватних закладів охорони здоров’я Львова, який надає медичні послуги кращих європейських стандартів пацієнтам міста та області, зокрема, частково надає і безоплатні діагностичні послуги МРТ та КТ. Лікарі, які працюють у центрі, це лікарі лікарні швидкої медичної допомоги. За словами начальника управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимира Зуба, за час співпраці лікарні швидкої допомоги з медичним центром «Євроклінік» на безоплатній основі було проведено понад 400 обстежень на високопольному магнітно-резонансному томографі соціально незахищеним пацієнтам лікарні і пацієнтам, які перебували у важкому стані. Також медичний центр облаштував низку приміщень лікарні та частково здійснив облагородження інтер’єру та прилеглої території закладу.

«Бюджет галузі охорони здоров’я є недостатнім. І міська влада, депутатський корпус, управління охорони здоров’я роблять все для того, щоб покращувати матеріально-технічну базу. Але фінансового ресурсу на такі великі проекти, які коштують десятки мільйонів, в бюджеті немає. Тому ми вже багато років шляхом налагодження співпраці з соціально-відповідальним бізнесом, який працює в галузі медицини, і за принципом державно-приватного партнерства намагаємося реалізовувати схожі проекти. Ми надаємо приміщення і завжди домовляємося з нашими партнерами про те, щоб була соціальна квота, тобто безкоштовне обстеження  для тих пацієнтів, яких треба в гострому випадку обстежити, коли наші наявні методи не дозволяють це зробити, а також  квота для соціально-незахищених або учасників АТО, інвалідів війни. Так ми забезпечуємо високий рівень діагностики, і лікуючим лікарям це суттєво допомагає в тому, щоб лікування було високої якості», - розповідає начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

«Ця апаратура дає нам можливість діагностувати і в динаміці спостерігати захворювання. Якщо розділити обстеження і лікування хворого, то для хірурга найважче поставити показання або протипоказання для оперування. І ця апаратура дає нам можливість це робити. Вона дає те, що в абсолютному числі зменшується кількість хворих, які померли після операцій. Тому що помилки є у всіх лікарів, і це обладнання дозволяє нам зменшити помилки до мінімуму», - підсумовує завідувач нейрохірургічного відділення ЛШМД Андрій Токарський.

Додамо, що медичний центр «Євроклінік» орендує приміщення у міській лікарні швидкої медичної допомоги з 2013 року. Тут працюють лікарі-спеціалісти та консультанти з багаторічним клінічним досвідом та науковим доробком.