На Міжнародному форумі реабілітації у Львові український стартап Animа отримав 5 тис. євро на впровадження свого проєкту

  • 12.04.2023, 18:52
  • Пресслужба ЛМР
Виставка та пітчинг розробок «Innovation for rehabilitation. Startup alley» відбулись у Львові в межах Міжнародного форуму реабілітації. Учасниками стали 8 українських та 2 польських стартапи зі своїми розробками для полегшення фізичної та психологічної реабілітації військовослужбовців та цивільних, які постраждали внаслідок бойових дій.

фото: Роман Балук

Напередодні події управління інформаційних технологій Львівської міської ради отримало заявки охочих, і сьогодні вони представили свої напрацювання та позмагалися за грошову винагороду в розмірі 5 000 євро від німецького міста Вюрцбург на впровадження стартапу спільно з Національним реабілітаційним центром НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN). Переможцем стала платформа Anima. Це нейротехнологічна платформа для тестування ментального здоров'я онлайн з використанням технології айтрекінгу (стеження веб-камери за рухом ока). 

«Ми будуємо екосистему людяності НЕЗЛАМНІ, і тут дуже важливими є інновації. І я дуже радий, що нині маємо таку можливість оцінити сучасні розробки в галузі реабілітації, які покликані якомога спростити і полегшити цей, насправді, важкий процес. Інновації – це майбутнє нашої медицини», - сказав мер Львова Андрій Садовий, вітаючи переможця.

фото: Роман Балук

У складі журі, які обирали переможця, були: Клеменс Лонер , фінансовий директор Startup iNDTact; Віктор Волошин, ректор IT Step University; Назар Подольчак, керівник Tech Sturtup School; Олекса Возняк, депутат ЛМР; Олександр Кобзарев, голова фонду НЕЗЛАМНІ. 

Зокрема, на виставці були представлені такі українські стартапи та проєкти: 

  • Knopka

Це система, яка автоматизує догляд за пацієнтами в медичних закладах. Knopka приймає сигнали з різного обладнання та генерує повідомлення на додаток у смартфони медперсоналу та контролює, щоб медперсонал опинився біля ліжка пацієнта до 3 хвилин. 

  • Anima

Це нейротехнологічна платформа для тестування ментального здоров'я онлайн з використанням технології айтрекінгу (стеження веб-камери за рухом ока).

  • DoLadu

Це проєкт, що надає професійні послуги у сфері ментального здоров’я та заснований на принципах доказової медицини. Найперше завдання —  налагодити системну психологічну реабілітацію для військових, ветеранів та членів їх сімей. Методика проєкту передбачає комплексний підхід, скринінги та протоколи терапії за міжнародними стандартами. 

  • Allbionics у партнерстві з GlobalLogic

Проєкт є гуманітарним, що передбачає надання протезів для українців безоплатно, за рахунок власних та залучених коштів, в тому числі за допомогою благодійного фонду “Допомогатор”. Впродовж 2023 року компанія ставить перед собою мету допомогти щонайменше 150 українцям, які постраждали від війни. Зараз компанія працює над протезом ампутації руки нижче ліктя, але вже з травня 2023 планує запропонувати рішення і для ампутацій вище ліктя. У третьому кварталі 2023 року планується розробити низку рішень для випадків ампутації ніг.

  • ДонорUA

Автоматизована система рекрутингу та управління донорами крові, розроблена з метою популяризації донорського руху в Україні.

  • TEHNOTABLE

Проєкт спрямований на виробництво першої у світі динамічної платформи для реабілітації “ахіллів” та укріпленні м'язів спини зі зміненням навантаження з електронним управлінням та гейміфікацією, а також створення інклюзивних робочих та навчальних місць.

  • Aspichi

Це сервіс потокової передачі просторової реальності з камери FPV на шолом VR. Він працює як аудіовізуальна телепортація, яка ефективно розвиває технічні та соціальні навички. У проєкті застосовують інноваційні технології задля вирішення нагальних проблеми України під час повномасштабної війни.

  • «Здоров'я протягом Життя»

Проєкт створений для комплексного реабілітаційного супроводу із засобами моніторингу здоров'я та залучення медичних фахівців, міжнародних експертів, переміщених громадян України та світу.

До українських колег долучилися також партнери з польського міста Люблін, які запропонували такі проєкти: 

  • BioMinds XR

Проєкт надає нейрореабілітаційну платформу на основі віртуальної реальності для лікарень, приватних клінік, центрів денного догляду та їхніх пацієнтів. Завдяки телемедичному рішенню, демократизується доступ до медичних послуг для людей, які живуть у світі, де в середньому на 1000 хворих припадає 1 терапевт.

  • Lublin Medicine – Medical & Wellness Cluster

Це платформа співпраці між вишами, дослідницькими центрами, установами охорони здоров’я, підприємцями та місцевою владою. Кластер заснований у січні 2014 року представниками міста Люблін та Люблінського медичного університету. Метою ініціативи є підтримка розвитку місцевих медичних та оздоровчих індустрій.

Нагадаємо, вчора у Львові запрацював сучасний корпус реабілітації у Національному центрі НЕЗЛАМНІ. За кожен новий рух тих, кого покалічила війна, тут боротиметься сотня спеціалістів. Це 7 поверхів із  найсучаснішим обладнанням для відновлення. Щороку отримувати допомогу тут зможуть 10 тисяч українців.

Довідка

11-13 квітня у Львові триває Міжнародний форум реабілітації. Фахівці з усього світу – медики, експерти, представники міжнародних інституцій, фондів, європейських країн працюють разом, щоб обговорити, проаналізувати та розробити шляхи якісної реабілітації людей, що  постраждали внаслідок воєнних дій в Україні. 

Організатори Міжнародного форуму реабілітації у Львові: Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN), Червоний хрест України. Ексклюзивний партнер – Direct Relief. 

Форум відбувається за сприяння Львівської міської ради, Львівської обласної військової адміністрації, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства ветеранів України, Міністерства соціальної політики. Партнер Форуму – Благодійний фонд «Незламні».