Турбуються про тих, хто має невиліковні захворювання: як у Львові працює паліативно-хоспісна допомога (відео)

  • 19.10.2023, 15:12
  • Пресслужба ЛМР
У Другому медичному об’єднанні Львова турбуються про тих, хто має діагноз невиліковного захворювання і обмежений прогноз життя. Зокрема, тут є відділення паліативної допомоги на вулиці Снопківській, 22, і лікарня «Госпіс» на вулиці Котляревського, 53. Крім медичної, людям надають духовну підтримку, що є не менш важливим. А працівники постійно вдосконалюють свої вміння.

«У світі паліативна допомога розвивається з кінця минулого століття. Розпочалось все в Англії. В Україні, а саме у Львові, в 1995 році був відкритий перший Госпіс, який до сьогодні успішно працює. В 4-тій лікарні у 2006 році було відкрите перше відділення паліативної допомоги в Україні», - розповідає Ярослав Чуловський, експерт з паліативної допомоги при МОЗ України, заступник медичного директора з паліативно-хоспісної допомоги Другого медоб’єднання Львова. 

У Другому медичному об’єднанні Львова надають послуги симптоматичного лікування (що включає лікування хронічного больового синдрому), дезінтоксикаційну терапію, елементи догляду (гігієна тіла, заміна підгузків, обробка і лікування належнів). Зокрема, від початку 2023 року паліативно-хоспісну допомогу в стаціонарі отримало 458 людей, а за минулий, 2022 рік, – 448 людей. Послугами виїзної мобільної медичної паліативної служби цього року вже скористалось майже 500 осіб.

Медична директорка лікарні «Госпіс» Другого медоб’єднання Львова Оксана Винник наголошує, що госпіс – це не будинок для перестарілих і не будинок смерті. Це заклад охорони здоров’я, де надають медичну допомогу. «Світлість не лише в народженні дітей, а завжди є логічне завершення життєвого шляху, і відхід має бути якісним. Ми не додаємо днів, а додаємо якості до тих днів, які людям залишились», - каже вона.

«Наша мета – полегшити страждання пацієнта, покращити його сприйняття реальності, забезпечити комфорт, душевний спокій, виконати останнє бажання, зняти біль, тривогу, напругу і в родині, і в стосунках між пацієнтом та близькими.

Багато людей в кінцевий період свого життя мають бажання, духовні чи психологічні потреби. Власне, паліативна допомога має налагоджену співпрацю з духівниками, психологами, волонтерами, які допомагають реалізувати ту останню мрію, останню думку, останнє слово. І щоб людина відійшла на той світ задоволена, з відчуттям повноцінності, індивідуальності.

Вчимося, вдосконалюємось, намагаємось залучити якомога більше ресурсів, обладнання, сучасних технік та методик догляду за такими пацієнтами. Значна співпраця у нас з польськими колегами. Мабуть, немає жодного хоспісу в Польщі, який ми не відвідали, де не стажувались наші працівники», - ділиться Оксана Мощинська, завідувачка відділення паліативної допомоги 4-ї лікарні.

Одним з напрямків є виїзна мобільна медична паліативна служба. До складу мобільної бригади входять: лікарі, медсестри, психолог, реабілітолог, лікар-консультант. Друге медичне об’єднання Львова надає безкоштовно таку допомогу і засоби для догляду і підтримки: матраци, ходунці, возики, кисневі концентратори. Таким видом допомоги може скористатись будь-який паліативний пацієнт.

«Люди потребують духовної підтримки, особливо, коли вони помирають. Люди приходять в різних етапах прийняття своєї хвороби і смерті. Коли підключається духовна сфера, людина відчуває, що вона не покинута. Вона намагається знайти вихід, переосмислити своє життя. Вони не говорять про біль. Вони розповідають свої жалі. Але це не жаль, що не купив машину чи квартиру. Шкодують, що мало приділяли увагу дітям, не лагодили з батьками, хоч батьки вже давно у вічності. Але їх це мучить в духовних розмовах, бо вони хочуть це відпустити. І я з тих духовних розмов навчився більше жити у правильному руслі в цьому світі. Що матеріальне – добре для життя, але воно не має ніякого значення перед обличчям смерті. Більше – це відносини, любов між своїми рідними, увага, друзі», - ділиться досвідом капелан лікарні «Госпіс» отець Роман Гнатів.

Контакти:

·   відділення паліативної допомоги 4-ї лікарні: 096 243 91 71;

·   лікарня «Госпіс»: 067 990 76 96, 068 790 36 41;

·   виїзна мобільна паліативна служба: 067 990 76 96, 068 790 36 41.

Більше про паліативно-хоспісну допомогу — дивіться у відео