До львівської лікарні госпіталізували дитину, яку вкусила змія: медики нагадують, як діяти у таких випадках

  • 29.05.2024, 10:51
  • 174
  • Пресслужба ЛМР
Після укусу гадюки 8-річна дівчинка потрапила у реанімацію дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова. Плазун вкусив дитину на Стрийській трасі, коли та намагалася його спіймати, аби погратися.

Маленьку пацієнтку звати Аліса і вона зовсім не боїться змій. Адже вдома у неї живе два екзотичні улюбленці: маїсовий полоз та молочна змія. Ось і на відпочинку за містом Аліса вирішила побавитися з плазуном. Спіймала одного біля озера, однак тварина вивернулась і вкусила дитину за великий палець лівої руки. Дівчинка одразу відчула біль, а місце укусу посиніло. Батьки прибігли на допомогу, сфотографували плазуна і швиденько повезли доньку до лікарні.

Як виявилося, вкусила Алісу саме отруйна змія – гадюка. Спеціалісти відділення анестезіології та інтенсивної терапії лікарні святого Миколая одразу розпочали очищати кров дитини від отрути. Вжили протишокових заходів та виконали інфузійну терапію. Під час постійних крапельниць кожні чотири години дівчинці брали кров на аналіз та міряли температуру, аби відстежувати будь-які зміни в організмі. Всю добу Аліса пробула в реанімації під пильним медичним наглядом.

 Гадюки – це єдиний тип отруйних змій, що водяться в Україні. У нашій місцевості є кілька видів цих плазунів. Натрапити на них можна у болотистій місцевості, поблизу заростей водойм, у горах тощо. Нині починається період їхньої найбільшої активності, тож варто бути пильними. Адже отрута гадюки – це токсин, що уражає одразу кілька систем: кровотворну, серцево-судинну та нервову. Тому після укусу потрібно якомога швидше звернутися за медичною допомогою. В жодному разі не можна відсмоктати отруту!

Ось кілька порад як надати собі чи дитині першу домедичну допомогу у випадку укусу гадюки:

— звільніть місце укусу від обтислих речей;

— обробіть рану (краще антисептиком на водній основі);

— за можливості, прикладіть до місця укусу лід або щось холодне;

— випийте 1-2 таблетки ліків від алергії;

— менше рухайтеся та пийте багато води.

Ці заходи уповільнять розповсюдження отрути та дозволять виграти трохи часу. Для 8-річної Аліси, яку вчасно доправили до лікарні і якій надали всю необхідну медичну допомогу, зустріч із отруйною змією минула без наслідків для здоров’я. Вже невдовзі після надзвичайної пригоди дівчинку відпустили додому.