Попри мінімальні шанси, львівські лікарі повернули здатність ходити 18-річному хлопцю, який пошкодив спинний мозок

  • 27.06.2024, 10:34
  • 116
  • Пресслужба ЛМР
18-річний львів’янин Богдан Турків пірнув у озеро та зламав шию. Ноги йому паралізувало одразу. Після таких травм шанси на відновлення мінімальні – до 10%. Втім, у лікарні святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова зробили все можливе, аби пацієнт знову ходив.

Нещасний випадок трапився у Стрийському районі Львівської області. Там хлопець відпочивав з одногрупниками біля озера. Вирішив скупатися, пірнув у неглибоку воду і дістав головою до дна. Після удару Богдан не знепритомнів, тож одразу відчув, що ноги йому відмовили.

Каретою швидкої постраждалого доправили до Львова, у лікарню святого Пантелеймона. Діагноз був такий: перелом 6-го шийного хребця та забій спинного мозку важкого ступеня. Пацієнт зовсім не міг поворушити ногами.

Після ретельного обстеження нейрохірурги зважили усі ризики і прийняли рішення негайно оперувати юнака. Виконувати це складне втручання взялися досвідчені лікарі: керівник Центру нейрохірургії та неврології Остап Федорко та нейрохірург Дмитро Щибовик. Разом з командою вони видалити зламане тіло хребця та встановити на його місце титанові імпланти.

«Вже наступного дня після операції у Богдана почали з'являтися рухи в ногах: спочатку пальці, потім стопи, а згодом і коліна. На сьогоднішній день пацієнт вже ходить, хоча ще відчувається легкий параліч, що є нормальним для таких травм», - ділиться результатом успішної операції Остап Федорко, керівник Центру нейрохірургії та неврології лікарні святого Пантелеймона.

Лікарі кажуть, що це справжнє диво. Адже 90% пацієнтів не відновлюються після таких травм. Натомість Богдан демонструє надзвичайні успіхи вже на початку реабілітації. Зараз із ним активно займаються фізичні та ерготерапевти. Вони працюють над покращенням рівноваги та координації.

Реабілітація Богдана та термін регенерації його спинного мозку можуть зайняти до року часу. Але загалом прогноз для цього юнака сприятливий.

Медики наголошують: щороку до лікарні потрапляє зо пів сотні пацієнтів із подібними травмами. А літо, традиційно, є порою підвищеного травматизму. Тому лікарі закликають бути пильними та дотримуватися правил безпеки, у тому числі і під час відпочинку біля водойм.