У Львові будують Центр допомоги українцям, які зазнали тортур на війні (фото/відео)

  • 27.06.2024, 18:10
  • 901
  • Пресслужба ЛМР
Центр допомоги українцям, які зазнали тортур внаслідок воєнних злочинів росіян, стане окремим центром у Львові в межах екосистеми UNBROKEN. Будівництво центру повністю фінансує Уряд Фландрії (це один із регіонів Бельгії), і він запрацює вже на початку наступного року. Це буде перший в Україні центр, де комплексно допомагатимуть людям, які пережили моральну травму.

візуалізація

Зараз триває реконструкція приміщення під майбутній центр. Цей проєкт розпрацьовують із закордонними фахівцями, щоб надавати спеціалізовану точкову допомогу українцям, які пройшли складні випробування та муки.

«Це буде окремий підрозділ з окремою специфікою і спеціально навченими людьми. Тут будуть різні інновативні практики, арттерапія, малювання, спілкування, і тут одночасно 30 людей зможуть проходити лікування. Також тут буде амбулаторна допомога для багатьох людей. Умови тут нічим не відрізнятимуться від умов у хорошому помешканні – тут нічого не буде нагадувати лікарню, а це дуже важливо.

Сьогодні Центр ментального здоров’я в Першому ТМО має величезне навантаження. Місць критично не вистачає, щодня нові поранені. А робота з людьми, які пережили тортури, це надзвичайно складна та інша робота. Тому наше завдання – також готувати нових спеціалістів, тому що такі травми лікуються роками.

Щиро дякую пану Сомерсу за такий подарунок для всіх українців», - зауважив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Барт Сомерс, мер бельгійського міста Мехелен, будучи торік у Львові на Lviv Urban Forum, дуже перейнявся ідеєю та місією розбудови екосистеми UNBROKEN у нашому місті. На той час він працював також міністром регіонального розвитку Уряду Фландрії, і завдяки його підтримці Уряд Фландрії прийняв рішення виділити 1,5 мільйона євро на будівництво у Львові такого центру.

«Для мене честь бути сьогодні тут, і це вже моя п’ята мандрівка до Львова. Я радію, що наш Уряд профінансував цей проєкт. Бо боротьба України є і нашою боротьбою. Кожного разу, приїжджаючи в Україну, я відчуваю значний приплив енергії, я бачу, як ви боретеся за наші спільні цінності і свободу Європи.

Якщо ми не можемо надати вам військову підтримку, то можемо подбати про військових, які захищають вашу країну, і потурбуватися про їхнє здоров’я і психічний стан. Також ми намагаємося створювати зв’язки між українськими та європейськими інституціями, наприклад наш університет Мехелену співпрацює з львівським університетом, і ми беремо участь у проєкті розробки протезування з допомогою 3D-технологій», - зазначив Барт Сомерс.

Реконструкцію будівель розпочали минулого місяця. Центр матиме 1100 кв.м, і тут буде близько 30 ліжко-місць – затишних кімнат, де пацієнти зможуть проживати і займатися різними лікувальними активностями. Це буде зовсім інший простір, де можна буде навчитися нового стилю життя, запевняють медики. Прогнозують, що в рік тут зможуть лікувати невидимі травми війни у тисячі пацієнтів – стаціонарно та амбулаторно.  

«Будуємо те, чого не було в Україні – це допомога людям, які пережили полон і тортури в полоні, і допомога людям, які, можливо не були в полоні, але пережили моральну травму. Це дуже нове у нашій медицині – моральна травма, яка невидима, але дуже руйнівна. Тому треба будувати центри, які вивчають це глибоко, шукають інструменти впливу і допомагають цим людям.

Люди, які пережили полон і тортури, мають одну річ, яка ускладнює лікування – це недовіра. І це зрозуміло чому, бо вони побували у місці, де довіри не може бути. Тому треба створювати умови, де б ту довіру можна було повернути. Іноді на це йдуть місяці. У нас в Україні нема багато фахівців, які працювали з такими травмами, тому ми повинні багато вчитися. І тут буде можливість цьому навчитися.  

Ми вже вибрали омеблювання і колір, який буде тут. І це справді має виглядати затишно. Тут будуть психотерапевтичні кімнати, кімнати фізичної терапії, арттерапія, малювання, арттерапія глиною і ткацтвом. Ми розробляємо дуже конкретні протоколи лікування арттерапією – як лікувальної форми, яка має сім занять, що призводять до суттєвого поліпшення психічного стану. І ми вже готуємо команду, яка буде тут працювати», - розповів керівник напрямку психологічної та психосоціальної реабілітації центру UNBROKEN Олег Березюк.

До слова, грант на створення центру – це перша фінансова допомога Львову від Уряду Фландрії.

Нагадаємо, у Львові на вулиці Замарстинівській будують Центр допомоги українцям, які зазнали тортур внаслідок воєнних злочинів росіян. На розбудову центру Уряд Фландрії дає 1,5 мільйона євро, і раніше сесія Львівської мерії затвердила проєктну угоду щодо будівництва. Центр запрацює в межах екосистеми людяності НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN), що має багато аспектів: лікування, реабілітація та протезування поранених українців, мистецтво, спорт, соціальне житло для поранених, які проходять лікування, тощо. Адже тут від початку повномасштабного вторгнення росіян вже пролікували понад 18 тисяч поранених українців. Проєкт реалізують спільно з Благодійним фондом UNBROKEN та Першим медичним об’єднанням Львова. 

Відео для ЗМІ за посиланням: https://fex.net/uk/s/as1ff0m.

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради