Як у Львові виглядатимуть меморіальні таблиці воїнам (відео)

  • 20.10.2023, 16:47
  • 4127
  • Пресслужба ЛМР
У Львові затвердили типовий взірець меморіальної таблички для вшанування пам’яті захисників, які загинули в російсько-українській війні. У мерії розповіли деталі щодо вигляду та порядку встановлення меморіальних таблиць загиблим воїнам.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

За словами головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, є два формати меморіальної таблиці. Вона може бути виготовлена з різних матеріалів.  

фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Ми розглядаємо метал із лазерною висічкою на ньому або ж оргскло. Є уніфікований стандарт надписів, інформації, яка подається на таблиці.

Взірець розробляли спільно працівники управління архітектури та урбаністики та архітектурної компанії AVR, яка займалась одним з прототипів: підбором матеріалів, розмірів шрифтів та технологією виготовлення. Ряд меморіальних табличок відповідно до взірця вже було виготовлено та встановлено, а деякі ще зараз встановлюють.

Ми розглядаємо формат портрету героя в стилістиці – він буде однаковим за підходом на всіх таблицях – маємо чорно-біле зображення у випадку друку на оргсклі. Такі уніфіковані таблиці можуть бути розміщені поруч одна з одною, у випадку, якщо в одній школі навчалося кілька героїв, адже таблиці одного взірця добре поєднуються між собою і будуть достойно виглядати при вході у навчальний заклад», – розповів начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Антон Коломєйцев.

Вартість таблиці, яка друкується на оргсклі та кріпиться на нержавіючі гвинти, – близько 6 тис. грн. Вартість таблиці, яка висікається на металі, – близько 20 тис. грн.

За словами Євгена Бойка, керівника департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міської ради, усі питання, пов’язані з пам’яттю та вшануванням наших військовослужбовців, дуже ретельно обговорюються та опрацьовуються робочою групою з меморіалізації, до складу якої входять представники різних експертних середовищ: депутати, науковці, історики, військовослужбовці та інші фахівці. Усі рішення, пов’язані із вшануванням наших захисників, зокрема й щодо меморіальних таблиць, приймають на засіданні робочої групи. 

фото Романа Балука для Львівської міської ради

«З кожною родиною, яка втратила рідну людину на війні, місто зустрічається. Ми є на етапі комунікації при організації прощання і похорону, при вирішенні всіх питань, пов’язаних з виплатою матеріальних допомог та пільг, і також під час питання увіковічнення пам’яті героїв.  Ми сьогодні маємо погоджено вже 8 взірцевих таблиць нашим героям, сім з яких вже встановлено. З кожною родиною ми безпосередньо комунікуємо, супроводжуємо і допомагаємо зібрати пакет документів. Зараз маємо близько 60 заявок щодо встановлення меморіальних таблиць на школах, всі вони опрацьовуються в управлінні освіти. До тих чи інших дат, присвячених нашим гером, будемо відкривати ці таблиці», –  розповів Євген Бойко.

Інформаційна картка 

встановлення меморіальної таблиці військовим, котрі загинули в російсько-українській війні

фото Романа Балука для Львівської міської ради

20 жовтня 2023 р. виконавчий комітет затвердив порядок встановлення меморіальних таблиць захисникам України. Таблицю можна встановити на освітньому закладі та на будинку, в якому мешкав герой.

Меморіальні таблиці на комунальних установах Львова будуть встановлені коштом бюджету міста. А на житлових будівлях з ініціативи фізичної особи – за кошти заявника.

Меморіальна таблиця на фасаді школи:

-        Родина звертається до школи;

-        Школа готує документи та подає заяву з пакетом документів в ЦНАП;

-        Управління архітектури та урбаністики готує рішення виконавчого комітету;

-        Школа організовує виготовлення та забезпечує встановлення меморіальної таблиці затвердженого взірця;

-         Школа визначає та узгоджує дату відкриття меморіальної таблиці.

фото Романа Балука для Львівської міської ради
Меморіальна таблиця на фасаді будинку:

-        Родина готує документи та подає заяву з пакетом документів в ЦНАП або в Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій, який реєструє пакет документів в ЦНАП;

-        Управління архітектури та урбаністики готує рішення виконавчого комітету;

-        Родина організовує виготовлення та забезпечує встановлення меморіальної таблиці затвердженого взірця;

-        Родина визначає та узгоджує дату відкриття меморіальної таблиці з Центром надання послуг учасникам бойових дій.

Пакет документів:

- Біографічна довідка про особу та фотографія;

- Кольорові світлини фасаду школи (будинку) та пропонованого місця розташування меморіальної таблиці (фото подаються або роздрукованими розміром 10 см x 15 см, або на носії інформації у - форматі JPEG);

- Лист-згода балансоутримувача (ОСББ, управляюча компанія, власник) будинку, на якому пропонується встановити меморіальну таблицю, щодо можливості встановлення меморіальної таблиці (ЦЕЙ ПУНКТ не стосується таблиці на школі);

- Висновок управління охорони історичного середовища щодо можливості встановлення меморіальної таблиці у разі її розміщення на фасадах будинків у межах історичного ареалу міста, території ЮНЕСКО та на будинках–пам’ятках архітектури.

Термін підготовки рішення – до 30 днів. Термін виготовлення таблиці – до 30 днів.

Контактні номери телефонів:
0679628325, (032)254-61-16 – Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій; (032)297-59-74 – управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради.

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради