«Іншого використання цієї землі, окрім як для потреб церкви, не може бути», - Андрій Садовий про збереження території Святоюрського комплексу (відео)

  • 02.11.2023, 14:12
  • Пресслужба ЛМР
Сьогодні на сесії Львівської міської ради міський голова Львова спільно з депутатами звернулися до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем'єр-Міністра з закликом зберегти територію Митрополичих садів, яка споконвіку належала церкві. За позовом Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, у вересні суд скасував ухвалу Львівської міської ради, яка передала землю Митрополичих садів на Святоюрській горі у Львові у користування церкві ще у 2020 році.

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

Як зазначив сьогодні міський голова Львова на сесії міської ради, територія, до якої входить Святоюрська гора зі садами, належить до спадщини ЮНЕСКО, а Митрополичі сади історично завжди належали Українській греко-католицькій церкві. Лише в радянські часи її вирішили використовувати в інший спосіб, облаштувавши будівлі радіовежі, які глушили сигнали «Голосу Америки» та «Радіо Свободи».

З 1951 року будівлі радіовежі перебували у сфері управління Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. А у 1998 році, коли Львів внесли до списку ЮНЕСКО, вежі зобов’язали демонтувати.  

 «У 2020 році ми у цій сесійній залі проголосували ухвалу, якою повернули цю земельну ділянку церкві, адже це її власність. Проте у мене було велике здивування, коли ми побачили, що Державна служба спеціального зв'язку звернулася з позовом до суду, щоб забрати цю землю собі назад.

Спершу я думав, що це непорозуміння, але коли починають тут з'являтися посередники від забудовників, які думають, чи можна забудувати цю землю, в мене це викликає шок. Я думаю, що хтось на високих посадах не розуміє цінності духовного серця Львова.

Ми оскаржили, звісно, це рішення суду. Вважаємо, що це незрозуміла ситуація, просто глупота зі сторони Державної служби спецзв'язку, яка має це виправдати, відкликати позов і забути про цю землю, яка належить церкві. Іншого використання цієї земельної ділянки, окрім як для потреб церкви, не може бути. Там має бути парк і рекреація. Я думаю, що ми одностайні в цьому питанні і не дамо нікому робити наругу над святою землею для нашого міста, краю та держави, адже це земля Митрополита Андрея Шептицького», – наголосив міський голова Львова Андрій Садовий.

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради