Студенти УКУ реалізували в одній із львівських шкіл екологічний проект із сортування сміття

  • 09.03.2017, 15:18
  • Марія Демчина
У рамках навчального курсу «проектний менеджмент» студенти Українського католицького університету розробили і реалізували екологічний проект «Друге життя», мета якого навчити дітей правильно сортувати сміття. За словами організаторів, усе почалося з навчання, організаційних зустрічей і випадкового вибору школи № 65 у районі Левандівка.

Організаторами проекту є студентки четвертого курсу «Соціальної педагогіки» УКУ: Борова Марія, Собешкевич Марта, Когут Наталя, Микитин Оксана та Цюник Іванна (керівник проекту). Дівчата співпрацювали з Олегом Котисом, координатором еконапряму Соціальної ініціативи «Хтось не зробить!» при Патріаршій комісії у справах молоді УГКЦ.

«Сьогодні це надзвичайно важливо для нашого міста і, звичайно, починати потрібно з дітей – майбутнього нації. Екоосвіта, переробка відходів, правильне поводження з відходами – теми, які ми хочемо висвітлити перед учнями, батьками та вчителями. Більш того, територія школи знаходиться в одній із найбільш проблемних екологічних зонах – ось чому ми повинні розпочати проект тут і продовжити в інших школах», - розповідає одна зі студенток Наталя Когут.

Як розповідають організатори, дівчата самі прописували програму заходів, яка поєднувала теорію і різні конкурси. За найкращий твір на екологічну тематику дітям дарували цінні призи: термогорнятко, екоблокноти й екосумки. Опитування серед учнів 10-го класу показало, що майже ніхто не сортує сміття. Тож впродовж двох тижнів в ігровій формі дівчата вчили цьому учнів з двох класів, а це більше 50 дітей.

«Для мене даний проект є дуже важливим, адже часто задумуюсь над тим, чому не вмію правильно сортувати відходи. Часто люди є заклопотані своїми проблемами, ну і така, зовсім банальна річ – сортування відходів, з одного боку, не вартує, щоб витрачати на це свій час, однак, з іншого боку, знаючи певні деталі правильного сортування відходів, ми зможемо зменшити багато проблем навколо забруднення нашої Землі. Я вважаю, що завдяки цьому проекту ми зможемо донести школярам важливість правильного сортування відходів, а також донести відчуття власної відповідальності за світ, у якому проживаємо, адже це наш дім і хто, як не ми, буде його берегти. Я дуже рада, що саме така ідея допомогла зібрати наш маленький, дружній, колектив з 5-ти осіб, що в свою чергу допоможе залучити ще більшу аудиторію для спільної важливої праці.  Не будьмо байдужими – сортуймо відходи!» – закликає Марія Борова.

Дівчата зізнаються, що на початку проекту почувалися дещо безнадійно. «Коли встановлювали в школі картонні контейнери, навіть сама прибиральниця сказала, що такі зусилля будуть марними, адже діти все одно не будуть сортувати сміття. Це трішки засмутило, але ми не опустили рук і продовжували рухатися вперед. Згодом учнівська рада нас підтримала і ввела акцію «Школа без сміття». Це так було приємно спостерігати, як діти на всіх трьох поверхах школи розділяють сміття на папір, пластик і загальні відходи. Це вже було нашою великою перемогою», - зазначає ще одна студентка Іванна Цюнник.

Дівчата вірять, що цей проект буде результативним, і школа продовжить сортувати сміття. Тим більше, директор казала, що замість паперових контейнерів скоро збирається встановити металеві, наголошують студентки.