У прихистку у Великих Грибовичах проживають родини з тимчасово окупованих та деокупованих територій (відео)

  • 15.02.2023, 19:12
  • 903
  • Пресслужба ЛМР
У Львівській громаді облаштували ще один прихисток для людей, які були вимушені покинути свої домівки через війну. Житло облаштували у приміщенні Народного дому у Великих Грибовичах. Це перший стаціонарний прихисток у громаді. Зараз тут живе вже 7 сімей – 19 дітей та 10 дорослих. Сьогодні мешканців прихистку відвідав міський голова Львова Андрій Садовий.

фото: Роман Балук

«Новий народний дім у Грибовичах став тимчасовим помешканням для жінок та дітей з тимчасово окупованих та деокупованих територій України.

Реалії сьогодення вимагають від нас гнучких рішень. Зараз в цьому будинку мешкає 29 людей, але він може вмістити більше.

Завдяки благодійникам нам вдалось облаштувати будівлю для комфортного проживання людей.

Після закінчення війни потреба в цьому тимчасовому житлі зникне, а приміщення натомість слугуватимуть для потреб місцевої громади. Зокрема, тут відкриється музична школа та танцювальні класи для місцевих діток, – написав на своїй  Facebook-сторінці міський голова Львова Андрій Садовий.

Як зазначив директор департаменту міської агломерації ЛМР Юрій Лукашевський, серед мешканців прихистку – сім’ї з Куп'янська, Херсона, Донецької області.

Одна з мешканок прихистку, Ірина Бондаренко, приїхала з тимчасово окупованого Маріуполя. Живе тут з дочкою та сестрою.  «Я ще адаптовуюсь, оскільки поселилась тут 11 лютого. Нам тут добре, дуже доброзичливі люди, гарне відношення, немає ніякої агресії. Але, найголовніше, – тут спокійно», – розповідає жінка.  

Нагадаємо, облаштовувати недобудований Народний дім у Великих Грибовичах під прихисток розпочали у серпні минулого року. Загалом у будівлі є 18 кімнат та одне велике приміщення – тут облаштували місце для спільного відпочинку, їдальню і кухню. У будівлі є 8 душових та 10 туалетних кабін, дві кімнати для прання та сушіння одягу. У прихистку може жити 60 людей.

У цьому році тут планують закінчити роботи з ремонту актової зали. А також облаштувати спільний простір довкола Народного дому – і для людей, які тут живуть тимчасово, і для місцевих мешканців.

Директор департаменту міської агломерації ЛМР Юрій Лукашевський наголосив, що після нашої перемоги Народному дому повернуть його першочергову функцію.

«Після перемоги ми не плануємо змінювати тут щось кардинально. Там, де на першому поверсі зараз житлові кімнати, будуть офісні кімнати – ЦНАП, Офіс громади. На другому поверсі ми б хотіли залишити навіть житлові кімнати, зробити такий локальний міський хостел. Для дітей, які приїжджатимуть і проводитимуть тут свої виступи. Адже тут буде велика сучасна актова зала. Там, де зараз загальне місце для навчання, бавлення дітей – буде медіатека. Також будуть класи для музичних занять», – сказав Юрій Лукашевський.

Перетворення Народного дому під прихисток для переселенців – спільний проєкт департаменту міської агломерації та КУ Інститут міста. До облаштування житла долучилися також ЛКП «Рембуд», GIZ, Мальтійська служба допомоги та багато небайдужих людей.

«Основною складністю було переконати благодійників та залучити кошти, адже 80%, які вдалось залучити для ремонтних робіт, – внесок благодійних організацій. А внесок міста, станом на зараз, склав понад 3 млн грн», – додав Юрій Лукашевський. 

Додамо, що меблі для прихистку створювали в межах ініціативи Rubber City. На воркшопі за участю дизайнерів та архітекторів зі всієї України напрацювали креслення та прототипи, за якими виготовили меблі для Народного дому. Це ліжка, столи, полиці. Цими кресленнями команда готова поділитися з громадами України, які облаштовують свої прихистки.

відео: Андрій Андрух

фото: Роман Балук