У Львові неповнолітні діти, батьки яких загинули на війні чи отримали важку інвалідність, отримуватимуть від міста 50 тис грн: куди звертатися (відео)

  • 03.10.2023, 15:54
  • 1569
  • Марія Демчина
У Львові прийняли програму допомоги дітям загиблих захисників і захисниць України та дітям військових з інвалідністю 1-ї групи (отриману через війну). Йдеться про щорічну одноразову допомогу кожній дитині в розмірі 50 000 грн на навчання та оздоровлення (до досягнення повноліття). Місто уже напрацювало положення, документи приймає Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій, що на вул. Пекарській, 41.

фото ілюстративне

«Управління соціального захисту і Центр надання послуг учасникам бойових дій напрацювали положення, відповідно до якого дія цієї програми поширюється на дітей загиблих захисників і захисниць України, а також дітей військових з інвалідністю 1-ї групи. Допомога визначена в сумі 50 тисяч гривень, вона є щорічна і надається дітям від народження до досягнення 18 років.

Станом на сьогодні вже подано 117 заяв на таку допомогу, і це 165 діток. Але звісно, в нас кошти передбачені на більшу кількість – тобто всі, хто підпадає під дію цієї програми, отримають цю виплату.

Із самого початку війни, ще з 2014 року, місто підтримує наших захисників і захисниць, було дуже багато різних програм. Це і комплексна програма підтримки учасників бойових дій, і допомога по 100 тисяч гривень нашим воїнам, і допомога на оздоровлення діток, допомога до Миколая. Але, враховуючи нові реалії, які ми маємо зараз після повномасштабного вторгнення, виникла необхідність переглянути ці всі програми. І першим кроком було запровадження якраз цієї підтримки для діток наших воїнів», - пояснив у коментарі Олексій Неділя, в.о начальника управління соціального захисту Львівської міської ради.

Для отримання допомоги один з батьків або законний представник (опікун) подає заяву до Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій, що діє на вулиці Пекарській, 41.

«Адреса нашого центру на Пекарській, 41 вже давно знайома і родинам загиблих воїнів періоду АТО/ООС, і, на жаль, родинам сучасних воїнів, вони знають наших фахівців. Є сторінка у Facebook, теж доволі запитувана, і на ній теж буде детальніша інформація. Є контакти, ми відповідаємо у приват, приймаємо телефонні дзвінки, тому можна навіть віддалено дізнатися і уточнити інформацію.

Після того, як міський голова анонсував програму, ми зібрали родини у центрі і озвучили про таку допомогу – бо для себе вже розуміли, як це має бути, маючи досвід попередніх періодів. Ми намагались скоротити кількість довідок, намагалися іти простішим шляхом. Але звісно, для нових родин це не завжди все легко, тому ми анонсували це і дозволили приносити необхідні документи», - пояснює Світлана Ткачук, керівниця Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій. І додає, що родини позитивно вражені такою підтримку від міста.

«Враження дуже позитивні, неочікувані. Ніхто не міг собі уявити, що в час війни міська влада, не держава – а місто, зможе допомогти, при чому в такому значному розмірі. Йдеться про 50 тисяч гривень – це не мала сума, навіть в наші складні часи, і це сума до повноліття – тобто дитина буде щороку до 18 років отримувати ці гроші від міста», - зауважує Світлана Ткачук.

Водночас, якщо з певних об’єктивних причин родина захисника чи захисниці в цьому році не зможе отримати документів, що засвідчують статус родини загиблого, то цю допомогу отримають наступного року – і за цей рік, і за минулий (2023 та 2024 роки). 

«Є родини, які досить довгий час з різних причин, пов’язаних з війною, не можуть отримати свої статусні документи, посвідчення – через затримку в подачі інформації від військової частини, від військово-лікарської комісії. Вони зверталися до нас з питанням, невже ми втратимо цю виплату через причини, які він нас не залежать? Місто почуло це, і ми підтверджуємо, що якщо з якихось об’єктивних причин дитина загиблого не зможе отримати в цьому році свої 50 тисяч, вона обов’язково отримає їх наступного року», - додає Світлана Ткачук.

Контакти Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій: м. Львів, вул. Пекарська, 41, телефони: 032 254 61 16; +38 067 962 83 25. 

Довідка

Підтримка учасників війни та їх родин – це один з пріоритетів у Львові. Ще з 2016 до 2022 року дітям учасників АТО/ООС, які загинули (пропали безвісти) або померли, та Героїв Небесної Сотні, виплачували матеріальну допомогу до Дня святого Миколая в розмірі 10 тисяч гривень. За цей час допомогу отримали 912 дітей (віком до 18 років або до 23 – якщо навчаються за денною формою у виші).  

Також з 2015 до 2022 року дітям учасників АТО/ООС, постраждалих учасників Революції Гідності та Героїв Небесної Сотні, надавали одноразову матеріальну допомогу на оздоровлення. За цей час такі виплати отримали 3178 дітей захисників (віком до 18 років у розмірах по 3, 4, 6 та 7 тисяч гривень кожній дитині, залежно від категорій). Заявки на ці програми приймав Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій, що діє на вулиці Пекарській, 41.

Зазначимо, до початку повномасштабного вторгнення у Львові мешкало близько 7 тисяч учасників війни (АТО/ООС), зараз кількість наших воїнів в рази більша. Львівська міська рада робить усе для того, аби максимально допомагати їм. Це матеріальна підтримка, пільги, лікування, протезування і реабілітація, психологічні та юридичні консультації, адаптація до цивільного життя – через екскурсії, мистецтво та інші активності, підтримка ветеранського бізнесу та різні соціальні програми допомоги.

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради

рішення