Впровадження доступності: область перейматиме досвід Львова

  • 20.03.2024, 17:56
  • Пресслужба ЛМР
Досвід Львова в питаннях безбар’єрності перейматиме Львівська область. До червня понад 200 обласних комунальних закладів перевірять на доступність. Для цього розробили опитувальник.

«Ми проведемо аудит доступності в усіх наших комунальних закладах. Сьогодні розпочинаємо з Львівського обласного перинатального центру, який є одним з передових в області з забезпечення доступності. До 31 травня хочемо зробити звіт та висновки по кожному з об’єктів, а до кінця року плануємо спільно з міжнародними організаціями, обласною владою та територіальними громадами забезпечити доступність у цих закладах.

Досвід Львова у впровадженні доступності є величезний і важливий для імплементації також для нас», – сказав Тарас Подвірний, представник уповноваженого Верховної ради України з прав людини у Львівській області.

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

Щоб створити умови для маломобільних груп населення, серед яких зокрема чимало ветеранів, у Львові впроваджують доступність. В місті проводять навчання для освітян, закладів гостинності та комунальних служб щодо безбар’єрності. А спеціальні моніторингові групи з експертами обстежують комунальні установи. 

Ірина Маруняк, радниця міського голови Львова з питань доступності, щоденно працює з моніторинговими групами, які обстежують комунальні установи міста. Групи працюють у Львові з вересня 2023 року. Вони обстежили на доступність всі 628 комунальних установ, а в актах зазначали, що необхідно виправити.

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

«Ми продовжуємо проводити перевірки наших закладів. До наших моніторингових груп входять експерти з доступності, зокрема Ніна Мацюк, також залучаємо і архітектора. Такою групою ми обстежуємо кожен об’єк - до 8 закладів на день. Результатом обстежень є спеціальний протокол, де зазначено, що треба доробити, наприклад, промаркувати сходинки чи зменшити відстань між перилами. В протоколі ми зазначаємо також термін, до якого заклад повинен виправити недоліки. Цей документ підписують усі члени моніторингової групи і він є обов’язковим до виконання. Коли терміни спливають, ми перевіряємо чи усунули недоліки і розуміємо чи цей об’єкт є повністю доступний», – розповіла Ірина Маруняк.

Кожен керівник комунальних закладів Львова має спеціальний довідник «Як перевірити доступність у громаді», де зазначено усі правила, витяги з державних будівельних норм, якими треба керуватися у питаннях інклюзії.

«Навіть коли певні об’єкти є доступними, то ми розуміємо, що людині на кріслі колісному потрібно вийти зі своєї квартири та дістатися до них. Тому необхідно підходити до питання комплексно, щоб в будинках були встановлені пандуси, підйомники, а на дорогах були понижені бордюри.

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

Ми передбачаємо близько 13 млн грн, за які зможемо облаштувати орієнтовно 45 підйомників. Також 2 млн 861 тис. грн передбачили для встановлення пандусів у будинках. Закладені кошти і на пониження бордюрів. Станом на сьогодні в місті вже облаштовано 1700 локацій з пониженими бордюрами, а в планах ще зробити 811 локацій», – зазначила Ірина Маруняк.

Також управління туризму Львова створили онлайн-карту «Доступне місто», де можна побачити безбар’єрні заклади та локації. Тут вже є більше сотні об’єктів: музеї, театри, ресторани, комунальні установи, заклади охорони здоров’я, парки та торгово-розважальні центри, які відповідають нормам доступності. 

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

«Ми розуміємо, що доступність – це комплексне питання, а не лише одного окремого об’єкта: школи чи лікарні. Ми повинні створити умови для доступності у Львові загалом. Кожен повинен перейматися питанням безбар’єрності, щоб спільно її забезпечити на рівні міста, області та держави. Це наше першочергове завдання», – додала Ірина Маруняк.

Зараз на площі Ринок у Львові триває облаштування «доріжок доступності» для маломобільних осіб. Відшліфованою бруківкою зможуть комфортно пересуватися люди на кріслах колісних, батьки з дитячими візочками та туристи з валізами. Також у місті працює інклюзивне таксі, яким можуть скористатися люди на кріслах колісних.