У Вірменському подвір’ї монтують відреставрований вівтар «Голгофа»

  • 01.11.2012, 15:13
  • 645

Реставратори закінчили роботи із відновлення дерев’яного вівтаря «Голгофа» Вірменського собору у Львові.

Зараз вівтар монтують на попереднє місце у Вірменському подвір’ї і побачити його можна буде вже вкінці листопада. Після реставрації вівтар «Голгофа» матиме і втрачену раніше скульптуру Матері Божої. Її віднайшли у музейному фонді.

Зараз - фінішний етап нашої роботи щодо реставрації вівтаря, яка триває 2 роки. Вже почався монтаж власне вівтаря. Монтують розп’яття та елементи фону, з якими реставратори багато працювали. Фон, як виявилося, був покритий тоненькими лусками кольорового скла і було питання, яким чином його зберегти і чи зберігати, чи буде він надто кольоровий. Львів’яни звикли бачити його однотонним, він кілька разів горів, був бруднокоричневого кольору. Дві фігури, які ще не змонтовні, але є у реставраційній майстерні, - Марії Магдалини і Матері Божої -  мають кольорові шати. Кольори намагалися зберегти, щоб відобразити ту епоху, коли вони були створені.

Усі роботи виконувалися коштом Міністерства культури та національної спадщини Польщі. Над реставрацією вівтаря працювали спеціалісти українські та польські.

Лілія Онищенко, начальник управління охорони істоичного середовища ЛМР

Вівтар рестарували у рамках проекту «Збереження спільної культурної спадщини», партнерами якого є Львівська міськрада та Міністерство культури та національної спадщини Польщі.

За кошти міського бюджету відремонтовано дах та стіну будинку, до якої примикає вівтар. «Ц вже було зобовязання української сторони. Відремонтували дах у цьому будинку у минулому році, а в 2012 – стіну. З бюджету міста витрачено 290 тис. грн на дах і 180 тис. на реставрацію стіни і її кріплення», - додала Лілія Онищенко.

Нагадаємо, на цей час вівтар був демонтований і на його місці встановлений інформаційний банер. Роботи з реставрації вівтаря проводили у спеціально виділеному приміщенні Вірменської катедри.