Наступного тижня розпочнеться реставрація фасаду школи №62

  • 22.08.2013, 20:10
  • 562

Львівська міська рада та Німецьке товариство міжнародної співпраці (GIZ) в рамках проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» проведуть реставрацію фасаду школи №62, що на вул. Театральній, 15.

До комплексу реставраційних робіт входить реставрація історичної штукатурки на фасаді будівлі, кам’яних обрамлень вікон, барокового порталу з природного каменю та історичної столярки, що включає 40 вікон різної величини та великі в’їзні ворота.

Загальна сума реставраційних робіт складає майже 1 млн. грн. Кошти розподіляють між собою Німецьке товариство міжнародної співпраці GIZ (60%) та Львівська міська рада (40%).

В рамках проекту GIZ це буде першим масштабним проектом реставрації фасаду. У Львові це доволі слабке місце, оскільки дуже часто під час ремонту, історичну штукатурку на фасаді повністю збивають і наносять нову. Насправді ж в реставрації штукатурки, як і в реставрації інших історичних елементів, треба орієнтуватися на якомога більше збереження історичного матеріалу. На фасаді школи, де це можливо, буде збережена та укріплена історична штукатурка, а нові доповнення будуть кольором та фактурою орієнтуватися на історичні елементи. Проте «родзинкою» проекту стане реставрація кам`яного барокового порталу школи, яка колись була єзуїтською колегією, прикрашений різьбленими вазами з букетами.

 - розповів експерт GIZ Крістоф Юнґганс.

Зараз триває підготовка договорів на виконання робіт з фірмою «Ренесанс». Роботи планують завершити до кінця листопада.

Для нас важливим є також, що роботи проводитимуться на громадській будівлі – це окрім практичного ефекту, матиме також і велике значення для молодого покоління львів’ян, які на прикладі власної школи зможуть навчитися і зрозуміти, що таке обачна реставрація.

 - зазначила керівник проекту GIZ у Львові Іріс Ґляйхманн.

За співфінансування Німецького товариства міжнародної співпраці, GIZ на сьогодні завершено реставрацію 18 вікон в правому крилі будівлі школи №62.

Вікна не будуть замінювати, а лише реставрувати. Їх знімають, ті частини, які прогнили, відновлюють, ремонтують і вікна ставлять назад. Вже відреставрували 18 вікон в молодшій школі з боку вул Театральної - це перший етап. Другий розпочнеться вже цього тижня. Запланована реставрація вікон  старшої школи, які виходять на костел Єзуїтів, реставрація вхідної брами і фасаду (з боку костелу), площею 735 кв м.

 - повідомляють у відділі освіти Галицького району.

Також у відділі освіти Галицького району повідомили, що загалом на ремонти навчальних закладів цього району виділено 3 млн. 590 тис. грн – це 5 шкіл та 2 дитячих садочки.

У школі №27 будемо ремонтувати дах, у школі №28 – харчоблок, будемо укріпляти одну підпірну стінку. На завершальному етапі роботи по харчоблоку в школі №28, до 1 вересня ці роботи закінчать. Підрядники проводять капітальний ремонт санвузлів в школі №34  та реконструкцію дашка в дитячому садку №21.

 - додали у відділі освіти Галицького району.

Нагадаємо, управління освіти Львівської міської ради провело перевірку навчальних закладів щодо готовності до початку нового навчального року. З 13 до 15 серпня працівники управління освіти об’їздили усі освітні заклади (136 закладів державної та приватної форми). Результати позитивні – усі школи готові прийняти учнів першого вересня. Як повідомили в управління освіти, цьогоріч вперше за шкільні парти сяде 7340 школярів.

Довідка

Рік заснування школи №62 - 1946 р (будівля старшої школи - 1723 р, початкова школа – 1791 р).

У 2007 році за кошти міського бюджету виконано роботи з капітального ремонту системи водопостачання та каналізації на суму 99,999 тис. грн.

У 2008 році за кошти міського бюджету виконано роботи з капітального ремонту системи опалення, приміщень, водопостачання та каналізації на суму 49,6 тис. грн.

У 2009 році за кошти міського бюджету виконано роботи із реконструкції системи опалення, сантехвузлів, каналізації та водовідведення на суму 149,16 тис. грн. та за рахунок загального фонду міського бюджету для школи придбано один  ноутбук. Частково поповнено бібліотечний фонд школи.

У 2010 році за кошти міського бюджету виконано проектні роботи на винесення підвальної котельні на суму 173,87 тис. грн.

У 2013 році  в проекті міського бюджету заплановано:

•  виконання робіт із реставрації вікон та окремих елементів фасаду на суму 200 тис. грн. з наданням місцевої фінансової допомоги за рахунок проектних коштів GIZ у рамках роботи Уряду Федеративної Республіки Німеччина з реалізації проекту реставрації вікон з оплатою 60% загального обсягу, відповідно місцевим бюджетом фінансується 40% загального обсягу фінансування.

•  винос підвальної котельні, реконструкція системи опалення на суму 2 000,0 тис. грн.

•  ремонт інженерних мереж (електромережі) на суму 30 тис. грн.