Грибовицький полігон ТПВ стає більш безпечним для довкілля

  • 02.09.2021, 19:45
  • 265

У ЛКП «Зелене місто» акцентують, що технічна рекультивація Грибовицького полігону ТПВ робить його безпечним для довкілля.

«Колишній полігон твердих побутових відходів – це сьогодні будівельний майданчик, де повним ходом йдуть роботи по першому етапу технічної рекультивації, яка має бути звершена до кінця липня 2022 року. Після цього буде наступний етап – це біологічна рекультивація, коли буде великий шар ґрунту, будуть висаджуватись відповідні дерева, кущі. Це буде така екологічна територія в нашій об`єднаній громаді. Дуже великий об`єм робіт вже виконано. Бачимо, що зникло вже 2 озера з інфільтратом, відбувається очистка, дуже якісне обладнання. Роботи тривають активно, зауважень до компанії-підрядника нема, лише щоб погодні умови давали можливість ці темпи не збавляти.

Завершення усіх робіт – це 2024-2025 роки, коли тут має бути трава, кущі, дерева. А що між ними – це ми маємо спільно прийняти рішення, бо були різні варіанти – від гольф-поля, закінчуючи великим парком, зоною відпочинку, лавочками. Думаю, що ми з громадою будемо приймати рішення. Наразі важливо, щоб до кінця липня наступного року закінчився етап технічної рекультивації, коли вся ця гора буде покрита відповідними матеріалами, відповідна система газовідведення буде зроблена. Це один з найбільших полігонів в Україні був. Ми показуємо, як правильно робити рекультивацію.

Цей об`єм робіт коштує понад 17 млн євро, проблем з фінансуванням жодних нема», - прокоментував мер міста Андрій Садовий.