«Це історичне рішення: за 25 років міська влада сотні разів зверталася щодо нової ділянки під полігон», – Андрій Садовий

  • 27.01.2017, 16:27
  • Прес-служба ЛМР
Львову виділять земельну ділянку під будівництво сміттєпереробного комплексу та полігону ТПВ. Відповідне доручення голові облдержадміністрації сьогодні, 27 січня, дав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, за результатами наради з обговорення ситуації з ТПВ у Львові. Як зазначив міський голова Андрій Садовий, таким чином місто уже наступного тижня зможе приступити до будівництва нового сучасного полігону, що прийматиме не лише міські відходи, а й відходи з частини Львівської області. Однак, аби забезпечити повну потребу Львівщини, необхідно як мінімум 5 таких сміттєпереробних комплексів.

«Щоб був порядок в області, потрібно збудувати як мінімум 5 потужних комплексів, які повинні передбачати сортування і переробку, а також мати частину на захоронення ТПВ. Сьогодні ми навряд чи зможемо дозволити собі високі технології – скажімо, спалення сміття. Та ділянка, про яку сьогодні було прийнято стратегічне рішення, знаходиться на території «Сірки», де дуже складна екологічна ситуація. Тому, власне, будівництво комплексу з ТПВ розв’язує проблему з екологією, створює нові робочі місця та дає людям роботу. Це дуже важливо. Я сьогодні скерував відповідний лист голові обласної державної адміністрації за дорученням Прем’єр-міністра. Тож очікую, що до понеділка буде його розпорядження, адже інших дозвільних документів не потрібно. І тоді наступного тижня ми могли б приступати до роботи», – зазначив Андрій Садовий.

Також міський голова додав, що надважливою залишається рекультивація існуючого полігону в Грибовичах і проведення на ньому протиаварійних робіт. Окрім цього, досі на порядку денному – питання вивезення ТПВ зі Львова: наразі місто отримало можливість захоронення 1000 тонн сміття на полігонах Львівщини, а це лише 1,5-добовий об’єм міських відходів.

«Усі визнали, що ситуація на полігоні є дуже складною, і треба негайно її вирішувати. Буде візит віце-прем’єр-міністра. МНС береться за цю роботу, а ми її профінансуємо. Також залишається питання вивезення ТПВ. Так, справді, нам дали можливість додатково вивезти сміття на декілька полігонів, але загальний об’єм – 1000 тонн. Це лише півтора доби, і я сьогодні озвучив це на комісії. Що далі? Ми повинні мати стабільну можливість вивозити відходи до того часу, поки не запрацює новий комплекс. Це як мінімум 7 місяців. Насправді ж немає проблем: люди готові приймати. Але треба, щоб не було блокування та заважання. Якщо буде нормальна ситуація, то нема проблем: по 1 машині на кожен полігон, а в нас в області їх є 20. В принципі, область може левову частку покрити. Є також полігони, які знаходяться на Західній Україні.  Вони готові працювати за умови відсутності тиску», – додав міський голова.

За його словами, ціна звичайного заводу з механіко-біологічної переробки сміття становить орієнтовно 20-25 млн євро. Однак, важливим є те, що Львів має намір приймати не лише міські відходи, а й обласні, відтак – об’єм його повинен бути більшим. «Я так розумію, що нам треба будувати комплекс, який повинен передбачати прийом не тільки львівського сміття, а й відходи навколишніх районів – так само, як «Збиранка» працювала для половини області. Ми ж не будемо кидати когось в біді й не будемо закривати двері. Ми будемо відкриті: якщо хтось має проблеми з вивезенням відходів – привозьте, будемо допомагати. Ми маємо кошти в місцевому бюджеті. Є також підтримка Європейського інвестиційного банку. Сьогодні є старт, і це дуже важливо, адже ніхто не почне жодних розмов про будівництво, поки немає ділянки. Сьогодні така ділянка є», – підкреслив Андрій Садовий.

Нагадаємо, що сьогодні Львову погодили виділення земельної ділянки для будівництва сміттєпереробного комплексу на території колишніх гірничо-хімічних підприємств Яворівського ДГХП «Сірка», площею 12,5 га.

«Це історичне рішення, тому що за 25 років міська влада сотні разів зверталася щодо нової ділянки під полігон. Варіантів вирішення не було. Сьогодні цей варіант ми знайшли, дякуючи візиту Прем’єр-міністра», – зазначив міський голова.

відео: Андрій Андрух