«Урядова французька програма FASEP погодилася надати для міста Львова технічну допомогу», - А. Садовий

  • 17.03.2017, 15:08
  • Христина Процак
Сьогодні в міській раді відбулось підписання Меморандуму порозуміння між Львівською міською радою та французькою компанією Egis, яка підготує комплексне дослідження та стратегію міста у сфері поводження з відходами. Підписання відбулось за участю Надзвичайного та Повноважного Посла Франції в Україні Ізабель Дюмон. Як зазначив міський голова Львова Андрій Садовий, для міста ця співпраця є надзвичайно важливою. Мова йде про грантові кошти в сумі 650 тис євро від Фонду вивчення та підтримки приватного сектору (FASEP) генерального казначейства Франції, які компанія Egis використає для розробки дослідження «Міська стратегія поводження з твердими побутовими відходами для міста Львова: техніко-економічне обґрунтування інтегрованої системи поводження з ТПВ, включаючи збір відходів, переробку та утилізацію».

«У житті так часто буває, що коли є труднощі, то на допомогу приходять справжні друзі. Мені надзвичайно приємно, що пані Посол, яка представляє французький уряд, повідомляє нам дуже добру новину, що урядова французька програма FASEP погодилася надати для міста Львова технічну допомогу через посередництво з найбільшою французькою компанією, яка має подібний досвід. Ми повинні проаналізувати весь цей багаж, який у нас є, і в кінцевому випадку вийти на якісну рекультивацію полігону. І це треба зробити надзвичайно оперативно, тому що це важливо не тільки для мешканців Львова та області, але й для всієї України.

Я думаю, що цей приклад співпраці може потім бути успішно використаний для інших міст і областей нашої держави. Адже проблема з утилізацією відходів найбільша у нас в Україні. Також дуже важливо, щоб ми почали будувати завод, який буде відповідати найсучаснішим вимогам з питань екологічної безпеки. Ми отримуємо прекрасні рекомендації, правильні рішення, що і як варто робити. І це також важливо, враховуючи нашу співпрацю з Європейським інвестиційним банком, який ще раніше задекларував велике бажання і необхідність допомогти Львову у вирішенні проблем, які сьогодні перед нами стоять.

Як ви знаєте, вже більше 10-ти місяців ми маємо надзвичайно велику проблему у місті Львові з вивозом і утилізацією відходів, тому що наш полігон на сьогоднішній день не працює. Тому я переконаний, що команда, яка починає цю працю, буде працювати з подвійною чи потрійною енергією, розуміючи важливість кожного дня. Адже кожен день для нас є дуже цінним.

І ще раз дякую вам, пані Посол, адже без вашої особистої участі, без вашої співпраці з українським урядом, з владою міста та області, я думаю, було б складно зреалізувати такий великий проект, який насправді є основою для подальшої роботи з Європейським інвестиційним банком, з державним банком Європейського союзу, який готовий інвестувати надзвичайно великі кошти у розвиток нашого міста», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Французька компанія Egis залучила грантові кошти в обсязі 650 000 євро від Фонду вивчення та підтримки приватного сектору (FASEP) генерального казначейства Франції. Кошти надаються компанії для розробки дослідження «Міська стратегія поводження з твердими побутовими відходами для міста Львова: техніко-економічне обґрунтування інтегрованої системи поводження з ТПВ, включаючи збір відходів, переробку та утилізацію».

В управлінні інвестицій та проектів департаменту економічного розвитку ЛМР наголошують - ключовим у дослідженні для Львова є коригування проекту рекультивації сміттєзвалища в с. Великі Грибовичі.

«Ця технічна допомога є надзвичайно важливою для міста Львова, адже ми отримали можливість залучити провідну європейську компанію до розробки та проектування як першочергових протиаварійних заходів на сміттєзвалищі у с. Великі Грибовичі, так і подальших заходів з його остаточної рекультивації. Міжнародний досвід та фаховість французьких експертів гарантуватимуть швидкість та якість проектних робіт, а отже ми зможемо розпочати фазу безпосередньої реалізації проекту вже найближчим часом», – зазначила Ольга Сивак, начальник управління інвестицій та проектів департаменту економічного розвитку ЛМР.

Важливу роль в залучення грантового фінансування компанії Egis відіграло Посольство Франції в Україні та Надзвичайний та Повноважний Посол Ізабель Дюмон.

Дослідження відповідатиме вимогам Європейського інвестиційного банку та дозволить суттєво прискорити початок безпосередньої реалізації проекту «Комплексне вирішення проблем поводження з ТПВ у м. Львові», що планується впровадити за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку в рамках «Програми розвитку муніципальної інфраструктури України».

Довідка

Egis - міжнародна група, яка пропонує послуги інжинірингу, проектного структурування та експлуатації. У сфері інжинірингу та консалтингу діяльність компанії концентрується на секторах транспорту, міського розвитку, цивільного будівництва, промисловості, водопостачання та водовідведення, захисту навколишнього середовища та енергетики.  

Дослідження «Міська стратегія поводження з твердими побутовими відходами для міста Львова: техніко-економічне обґрунтування інтегрованої системи поводження з ТПВ, включаючи збір відходів, переробку та утилізацію» міститиме такі складові:

- Огляд існуючої системи поводження з твердими побутовими відходами;

- Розробку Стратегії поводження з ТПВ та Генерального інвестиційного плану для Львова;

- Підготовку попереднього проекту потужностей з збору, переробки та утилізації ТПВ (в т. ч. коригування існуючого проекту рекультивації сміттєзвалища в с. Грибовичі);

- Фінансовий аналіз та аналіз закупівель щодо рішень з поводження з ТПВ;

- Оцінку екологічного та соціального впливу;

- Підготовку тендерної документації.

Нагадаємо, Львів також долучається до світової ініціативи «нуль відходів (Zero waste)».

відео: Андрій Андрух