А. Садовий: «Найбільша проблема – нема куди вивозити сміття. Просто фізично нема куди»

  • 08.06.2017, 12:43
  • Прес-служба ЛМР
Сьогодні під час пленарного засідання сесії Львівської міської ради міський голова Львова Андрій Садовий надав депутатам інформацію щодо стану вивезення ТПВ з міста.

«Ми знаходимся в критичній ситуації. Вчора цю тему я обговорював під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Ми, на превеликий жаль, так і не отримали змоги кожного дня системно вивозити відходи.

Щоб ви розуміли, з часу підписання Меморандуму вже скоро минає два місяці. Там стоїть чітка цифра 570 тонн щоденно. Ми реально маєм сьогодні змогу вивозити 80 тонн. Це невеликий об’єм, який приймає Новояворівськ, невеликий об’єм, який приймає Буськ, невеликий об’єм, який приймають ще ряд інших міст. Це не великі об’єми. Можливо, ситуація ще трошки зміниться, бо інші громади мають можливість приймати рішення. Але вона не вирішиться на весь об’єм 570 тонн. І я це озвучував, коли ми цей меморандум підписували в присутності Віце-прем’єр-міністра, тому що таких можливостей область не має.

Я вчора озвучував це Прем’єр-міністру України. І я вважаю, що критично важливо, щоб ми були усвідомленими і підтримували ідею, яка була озвучена тут в сесійній залі, – щоб була відновлена робота пресувальної станції. Тому що вона безпечна і екологічна, і до неї нема великих зауважень. Тим більше, що вона дає можливість вивозити пресовані відходи на територію сусідньої області, де є полігон для зберігання пресованих відходів. Це є задача, яка зараз стоїть перед керівником департаменту з поводження з ТПВ. Як ви знаєте, з вівторка на цій посаді працює наш з вами колега Іван Рудницький, який погодився очолити департамент. Робота надзвичайно складна, тому що ви, напевно, бачите, що робиться з майданчиками у місті Львові.

Станом на сьогодні у нас переповненими є 412 майданчиків. Це є 33 відсотки. І якщо такі компанії, як «Грінера», 100% вивезла свої майданчики. Ще подібна ситуація є на ЛКП «Спецкомунтранс» - у них всього 14 майданчиків є невивезені. То критична ситуація є по компанії АВЕ. Вони сьогодні мають невивезеними більше як 200 майданчиків. Критична ситуація є по компанії «Санком». В них до 100 майданчиків є не вивезено. Компанія «ДВ Еко» фактично працює тільки з ОСББ і має перенакопичення на 33 майданчиках. І фактично припинила вивезення відходів компанія САТ, яка вже більше місяця взагалі не вивозить, бо нема куди вивозити.

Було засідання комісії з надзвичайних ситуацій Франківського району, тому що САТ вивозив як правило відходи з Франківського району. Прийнято рішення укласти тимчасові угоди з іншими компаніями-перевізниками. Тому цей об’єм сьогодні пробують вивозити компанія «Грінера» і наше ЛКП «Спецкомунтранс». Найбільша проблема – нема куди вивозити сміття. Просто фізично нема куди.

Ситуація критична. Тому без запуску можливості пресування і обмотування поліетиленом і далі вивезення, я не бачу інших можливостей», - повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.