«За 26 років Львів не отримав жодної ділянки», - А. Садовий про місце для полігону

  • 20.06.2017, 15:15
  • Максим Бадік
Міський голова Львова Андрій Садовий та в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун провели брифінг щодо загрозливої ситуації з відходами для мешканців Львова.

«На сьогоднішній день ми стоїмо перед проблемою – я дав команду писати листа всім міжнародним організаціям, посольствам. Ми повинні передбачати евакуацію наших дітей. Можливо, в табори, інші країни. Тому що забруднення ґрунту, щурі – реакції нема. Я не маю жодного офіційного меседжу на свої листи-повідомлення. Два тижні тому розмова з Прем’єр-міністром – чітко, конкретно говорив йому, що складна ситуація. Яку я отримав відповідь? Ніякої.

Державна машина повинна працювати. Ми не маємо можливості складати сміття у Львові, нам треба його вивозити. Навіщо ця блокада – зніміть блокаду. Це вирішується за одну секунду. Якщо буде політична воля – зразу все почне працювати. На сьогодні такої команди поки що нема.

За 26 років Львів не отримав жодної ділянки. Шпіцер звертався, Куйбіда звертався, Буняк, я написав сотні листів. Те, що нам пропонують, це «Іване, піди собі в поле, візьми кусок землі». І одразу посилають туди гінців, які б збурювали людей. Має бути відповідна норма ДБН-у і все, що з тим пов’язано. Ми не отримали жодної такої пропозиції. Якби така пропозиція була, ми б за півроку зробили полігон.

Нам пропонували «Сірку» (ділянка на території підприємства «Сірка» у Яворівському районі Львівської області – прес-служба ЛМР). Ви пам’ятаєте висновок, який зробив академік Юхновський зі своєю групою – там взагалі нічого не можна робити, оскільки це зона, що близько від екологічного санаторію. Але є багато інших територій. Є забруднені території, території, де були військові частини, ракети. І ці території можна передати місту. Але я отримую лише відмови. Буде політична воля вирішити проблему – вона буде вирішена за один день. Якщо не буде політичної волі – буде постійна дискусія, розмови, звинувачення і так далі. Є компетенція мера, є компетенція Президента і прем’єра», - заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун висловила Львову підтримку та готовність допомагати у вирішенні проблеми.

«Я думаю, що також були деякі рішення, які були подані і, можливо, до кінця не могли бути завершені. Земля, яка була надана, не підходила. Були деякі спроби, щоб вирішити цю проблему, але ми не могли до кінця це вирішити. Сподіваємося, що ми на цьому моменті, що проблема буде вирішена. Маєте підтримку від нас, від тих міністрів, які розуміють, що тут є велика проблема. Будемо співпрацювати з іншими обласними державними органами», - зазначила Уляна Супрун.

відео: Андрій Андрух