«Ситуація не просто критична, а мегакритична», - мер Львова про ситуацію із вивезенням сміття під час наради з Віце-прем’єр-міністром України

  • 21.06.2017, 17:51
  • Ганна П’єх
Сьогодні, 21 червня, у Львівській обласній державній адміністрації відбулась нарада під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, участь у якій взяли керівники профільних міністерств та відомств. На нараді обговорили питання поводження з твердими побутовими відходами та ту складну ситуацію, в якій зараз перебуває Львів через блокування вивезення та захоронення ТПВ з міста.

Міський голова Львова Андрій Садовий доповів про ситуації із вивезенням і захоронення сміття та шляхи вирішення, які вже напрацював Львів.

«Ситуація не просто критична, а мегакритична. На сьогоднішній день у нас переповненими є 473 сміттєвих майданчики. Це 38% від загальної кількості. У нас працює 6 компаній-перевізників. Три з них фактично не мають куди вивозити сміття. Тому, на самих майданчиків сьогодні є орієнтовно 5 тис. 800 тонн невивезеного сміття. Ще 610 тонн знаходиться на машинах, які завантажені декілька днів і не мають куди вивозити. І 5 тис. 500 тонн є на перевантажувальних станціях. Загалом, у нас сьогодні є 11 тис. 910 тонн сміття. Це орієнтовні дані, але цифра критично велика. Потрібно надзвичайно велика кількість машин, щоб його вивезти. Але якщо полігони відкриються на прийом сміття, то думаю за півтора тижні ми свою роботу виконаємо.

Щодо меморандуму, який був підписаний два місяці назад, то ми реально вивозимо наступний об’єм: м. Бузьк – 30 тонн, м. Жидачів – 6 тонн, м. Новояворівськ – 40 тонн, м. Червоноград – 10 тонн.

Сьогодні, слава Богу, почав приймати сміття м. Стрий – 80 тонн. Дай Бог можливо ще буде м. Миколаїв.

Однак навіть цей об’єм є критично недостатнім. Без об’ємів в інших регіонах нам буде важко вирішити проблему, бо кожного дня місто продукує орієнтовно 600 тонн сміття. І їх треба вивозити кожен день.

Тому, ідея меморандуму була добра. Але є реальні можливості. Ще, можливо, м. Дрогобич трохи відкриється на прийом ТПВ, можливо м. Самбір. Та все одно, при сьогоднішніх реаліях щоденний об’єм сміття зі Львова важко вивезти. В перспективі, наступних півроку, якщо ми будемо інвестувати в це кошти, розширювати карти полігонів, які приймають сміття, то це можливо», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

відео: Андрій Андрух