А. Садовий: «Я очікував, що сьогодні ми отримаємо чітку логістику, куди можна вивозити сміття»

  • 21.06.2017, 19:08
  • Максим Бадік
Міський голова Львова після наради, яка відбулась у Львівській обласній державній адміністрації під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка щодо критичної ситуації з вивозом сміття зі Львова, наголосив на нечіткості рішень за підсумками наради.

«Ви знаєте, я мав у своєму житті досвід участі в різних нарадах. І, як правило, коли до Львова приїжджають міністри, Віце-прем’єр-міністри, Президент, то відбувається окрема робоча зустріч, на якій чітко фокусується проблема, знаходяться варіанти вирішення, тоді запрошуються всі присутні у великому форматі, журналісти і доводиться ситуація до відома.

На превеликий жаль, так не було сьогодні зроблено. На сьогоднішній день ситуація є дійсно критична. Той об’єм сміття, який сьогодні є на землі і перевалочних станціях, – це орієнтовно 11,5 тисяч тонн. Я очікував, що сьогодні ми отримаємо чітку логістику, куди це сміття можна вивозити. Ще раз наголошую – в Україні є 5500 полігонів. Є державні органи влади, які мають відповідні функції, є комісія з надзвичайних ситуацій. Сьогодні такої відповіді я не почув. Можливо, буде ще якесь окреме рішення, і воно буде доведене до нас з вами.

Щодо тимчасового полігону ТПВ на території ТЕЦ-2, я вважаю, що це не є мудра думка. Тому що робити тимчасовий полігон на території міста Львова не можливо в реаліях сьогоднішнього часу. По-перше, є проблеми законодавчі, по-друге, Львів – надзвичайно компактне місто. Нам потрібен резервний полігон замість Грибовичів. Як ви знаєте, цей полігон обслуговував місто Львів і чотири найбільших райони Львівської області. І такий полігон в межах Львівської області знайти елементарно просто. Тому що в нас є військові бази, де були ракети, різні хімічні субстанції. Виділити територію, яку можна привести до пуття, – ми маємо для цього можливості. Я також очікую, що така ділянка кінець-кінцем буде запропонована місту. Ми знаємо, де будемо будувати новий завод. Ми чітко розуміємо терміни по проектуванню.

Нас цікавить можливість вивозити відходи, допоки ми не матимемо власного збудованого заводу. Нам потрібні угоди на два роки. В цьому залі п’ять місяців тому був брифінг Прем’єр-міністра України. Я очікував, що після цього брифінгу буде системність. На превеликий жаль, ми цього не отримали. Два місяці тому в цьому залі був брифінг Віце-прем’єр-міністра В. Кістіона, коли презентували меморандум. Я очікував, що, крім цього меморандуму, ми отримаємо ще можливості в межах України. Бо по меморандуму неможливо зробити все одномоментно. Є міста, які готові з нами працювати, але там багато треба зробити «домашньої роботи» на полігонах. Можливо, в проміжку півроку це буде реально.

Але сьогодні є критичне накопичення, яке треба вивезти. Якщо б не було системної блокади впродовж останнього року, ми нормально б попрацювали. Всі приватні полігони, які працювали зі Львовом, відмовили нам. Були вилучення документів, кримінальні справи, наїзди, прокуратура, СБУ, міліція – це триває постійно, це триває до сьогоднішнього дня. Всі наші перевізники, які працюють у Львові, – в них вилучали документи вже декілька разів.

Я з паном Зубком говорив на цю тему десятки разів. З Гройсманом, з Кістіоном. Вони всі прекрасно володіють інформацією – достеменно, в режимі кожного дня. Тобто якщо буде політична воля помогти і врегулювати цю проблему, я буду дякувати. Допоки буде блокування, я буду про це говорити всім відкрито і прямо» - сказав під час брифінгу, який відбувся після наради, мер Львова Андрій Садовий.

відео: Андрій Андрух