Львів отримає кредит на впровадження електронного квитка

  • 17.11.2016, 11:21
  • Мар’яна Щепанська
Сьогодні, 17 листопада, у Львові підписали угоду щодо кредитного фінансування проекту автоматизованого збору оплати за проїзд у громадському транспорті міста. Таким чином, Львів отримає від Європейського банку реконструкції та розвитку 10 млн євро на впровадження електронного квитка.

фото: Мирослав пархомик

Кредит буде використаний на закупівлю, встановлення та експлуатацію необхідного апаратного та програмного забезпечення, а також електронних карток. Відтак, Львів стане одним із перших українських міст із автоматизованою системою оплати проїзду у громадському транспорті.

«Дуже багато років у нас у Львові тривали дискусії щодо впровадження електронного квитка. Це дуже легко казати, але непросто зробити. Є різний досвід у багатьох країнах світу. Ми традиційно хочемо мати е-квиток, зроблений якнайкраще, враховуючи весь цей досвід, який вже був отриманий у різних країнах світу, зокрема – Європи. Нашим стабільним і дуже добрим партнером є ЄБРР, який погодився інвестувати у цей проект. Співпраця з Банком унікальна для Львова, бо вже сьогодні ми не тільки говоримо про європейські стандарти, а й реалізовуємо їх у питаннях транспорту й інфраструктури. Після сьогоднішньої церемонії підписання починається великий старт проекту. Наступний крок – це відбір Банком і містом експертів, які, власне, будуть формувати усі тендерні процедури, щоб ця структура, яка буде впроваджувати квиток, мала найбільший досвід і була найбільш фаховою. Це все буде за законодавством Європейського Союзу», – відзначив міський голова Львова Андрій Садовий.

«6 років ми активно співпрацюємо з Європейським банком реконструкції та розвитку в рамках інфраструктурних проектів. За цей час ми отримали багато нових навиків, вивчили правила, процедури, показали хорошу, стабільно якісну роботу. Впровадження нового проекту «Електронний квиток» змінить не лише інфраструктуру, але й порядок ведення бізнесу, який є надзвичайно нечистий на руку. Ми зрівняємо всіх пасажирів. Тобто для водіїв не буде ні пільговиків, ні тих, хто платить. Основним для них буде якісне надання послуг. Це надзвичайно важливий проект. Я думаю, що з командою ЄБРР, із їхніми консультантами через 1,5-2 роки ми урочисто відкриємо цей проект, як зараз будемо відкривати трамвай на Сихів», – підкреслив директор ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза.

Міський голова також додав, що всі ті, хто зараз має право на пільговий проїзд, і надалі його матиме. «Питання в тому, що ми заберемо готівку з обігу: кожен мешканець Львова матиме картку, яка й буде платіжним засобом. Тобто, водій буде думати про якість руху, а пасажир почуватиме себе гідно, адже тоді всі будуть в рівних умовах», – зазначив Андрій Садовий.

Термін кредиту – 13 років з пільговим періодом 3 роки після підписання кредитного договору. Тривалість реалізації заходів проекту становитиме близько двох років. Відсоткова ставка за користування кредитними коштами – 6-місячна міжбанківська ставка Єврозони та маржа 7,0% річних. Позичальником визначено ЛКП «Львівавтодор», однак, аби гарантувати виконання ним зобов’язань, кредит нададуть під муніципальну гарантію.

«Електронний квиток – це не тільки зручність, але й можливість відслідкувати пасажиропотоки, оскільки і в електротранспорті, і в маршрутках будуть встановлені GPS-навігатори. Ми зможемо краще планувати транспортні маршрути і вивести значну частину перевезень з тіні. При мінімальних розрахунках нам вдасться легалізувати принаймні 20% транспортних доходів. Світова практика показує, що цей показник може сягнути навіть 40-50%», – розповіла керівник міського управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Ольга Сивак.

Додамо, що під час реалізації проекту передбачається здійснити оснащення громадського транспорту міста засобами автоматизованого прийому та обробки платежів, розбудувати мережу продажу та поповнення засобів оплати проїзду, розгорнути центри обслуговування користувачів, побудувати системи центрального офісу, здійснити інтеграцію з існуючими транспортними системами міста.

відео: Андрій Андрух