Мер Львова: «В мене є запитання, чому справа щодо підпалу розслідується дуже повільно»

  • 02.11.2016, 16:01
  • Христина Процак
Міський голова Львова прокоментував інформацію щодо оголошення підозри працівнику міської ради. Також мер зазначив, що не розслідується справа про підпал на полігоні в Грибовичах.

«Я маю до пана Гольця багато зауважень. Я взагалі маю дуже багато зауважень до багатьох працівників міської ради. Але винною може визнати людину тільки рішення суду. На моє переконання, і я маю інформацію від ДСНС, причиною біди був підпал полігону. В мене є запитання, чому справа щодо підпалу розслідується дуже повільно, натомість, основна увага береться на період, коли міським головою працює Садовий. Таке враження, що раніше полігону не було і він з’явився у 2006 році. Нехай триває слідство, хай буде суд, суд буде приймати рішення і це рішення буде виконуватись.

Я не бачу підстав сьогодні усувати пана Гольця від виконання посадових обов’язків. З точки зору самої системи, яка зараз працює, - це пошук крайніх. Думаю, будуть далі йти. Мета проста – зробити крайнім Садового. Я одним з перших давав відповіді на запитання слідчих. Я їм розповів, що і як, на мою думку, необхідно врахувати. Зараз все йде за системою знайти крайнього і забути про саму причину, а причина – підпал. Треба бути активними і запитувати правоохоронців, чому справа про підпал розслідується дуже повільно», - прокоментував міський голова Львова Андрій Садовий.

Також мер зазначив, що ділянку під новий полігон і сміттєпереробний завод необхідно знайти на території області.

«Це питання виключно до обласних органів влади. Ділянка не може знаходитись на території міста, вона має знаходитись в області. Всі пропозиції, які ми отримували, на жаль, жодної згоди від населених пунктів не було. Без чіткої позиції держави буде дуже важко.

Фірми, які займаються вивезенням сміття, возять його на різні полігони по Україні. У Львові чисто. Станом на сьогодні у нас не вивезено 5 майданчиків з 1222.

Процес рекультивації в повному об’ємі буде можливий тоді, коли буде порозуміння з громадами села Малехова та Грибович. Ми з ними сьогодні у дискусії. Нещодавно приїжджав з робочою поїздкою заступник міністра ЖКГ, мав розмови з людьми. Проект зараз взяли на експертну оцінку іноземні компанії, які без використання бюджетних коштів аналізують цей проект, щоб він відповідав усім європейським вимогам. Рекультивацію ми будемо робити в повному об’ємі, але для цього треба відкрити можливість через отримання коштів Європейського інвестиційного банку, мова йде про 75 млн євро, цей проект має попереднє схвалення мінрегіонбуду і міністерства фінансів. Треба кінцеву позицію мінрегіонбуду – мова про рекультивацію існуючого полігону і будівництво заводу з глибинної переробки сміття. Жодного такого заводу в Україні нема. Хочемо у Львові показати приклад.

На полігоні ведуться роботи, щоб унеможливити біду. Сам процес рекультивації треба буде робити тоді, коли будуть якісно зроблені всі проектні матеріали. Сам інститут Гірхімпром, який робив проект рекультивації, зробив коригування самого проекту, щоб можна було застабілізувати полігон. На цьому етапі ми зупинились, бо ми не отримали згоди від громади Малехова, яка має певні перестороги. Можу їх зрозуміти, бо відбулась велика інформаційна навала, їм важко зрозуміти необхідність цього процесу вже сьогодні.

Один з варіантів, який запропонував інститут, це використовувати існуюче сміття, щоб стабілізувати полігон. Але ми не отримали погодження Малехова, тому ця технологія наразі не застосовується.

Зараз там проводять роботи для стабілізації полігону.

В мене складається враження, що справу про підпал хочуть засунути під стіл. А це причина усього – відбувся підпал, викликали авіацію, сам процес гасіння, біда і смерть людей. Це цілий комплекс, але є першопричина. Якщо не займатись першопричиною, то ніколи істина не буде встановлена. Я не бачу наміру встановити істину. Я сьогодні бачу чітке бажання знайти крайнього і закрити цю тему. Громада Львова хоче знати істину», - додав міський голова Львова Андрій Садовий.