Мер Львова зустрівся з працівниками стоматполіклінік, однак працівники не дослухались до пропозицій мерії

  • 10.08.2017, 20:12
  • Марія Демчина
Сьогодні міський голова Львова зустрівся з працівниками стоматологічних поліклінік, які протестують проти реформування комунальної стоматології. Мер запропонував низку необхідних першочергових рішень, які в рамках чинного законодавства допоможуть врегулювати ситуацію, що склалась. Проте стоматологи не підтримали жодної пропозиції, вважаючи, що мерія і надалі має виплачувати їм зарплату і утримувати установи.

«Громаду міста Львова представляють депутати міської ради, яких ви обрали.  Стовідсоткова кількість депутатів прийняла рішення стосовно реформи стоматології у місті Львові. І це рішення є обов’язковим до виконання міським головою, керівниками департаментів і управлінь. Що ми маємо? Три комунальні установи ігнорують рішення сесії міської ради, яке прийняли депутати, які обрані громадою мільйонного міста.

На сьогодні є легітимно призначений управлінням головний лікар, і його не допускають до робочого місця. Є комісія, створена керівником управління, і її не допускають до перевірки. Є самозахоплення майна установи, і це є грубим порушенням чинного законодавства. Тому мною скеровані листи у відповідні правоохоронні органи, тому що це майно належить громаді міста Львова – воно не є приватним майном. І поліція зобов’язана буде реагувати.

Ухвала є легітимною. Я говорив з депутатами міської ради, і вони не готові далі виділяти кошти на фінансування стоматології. Фінансування незахищених категорій – так, фінансування всіх, хто цього потребує – так, а фінансування того, чого ви хочете – ні. Є позиція депутатського корпусу, департаменту, керівника управління, і моя позиція як міського голови, і я прошу вас поважати закон. Я не маю права на розподіл фінансів у Львові – це виключна компетенція депутатів міської ради. Ви мали зустріч з бюджетною комісією, ми просили депутатів про додаткові кошти, але була відмова. 

Ви не маєте право ігнорувати закону, бо це не є ваша приватна фірма – це є установа, яка належить громаді, і громада визначила легітимний шлях, як має відбуватись це управління. Буде працювати новий керівник установи, буде з вами спілкуватися, і будемо спільно шукати варіанти виходу із ситуації. Якщо ви переконаєте, що, можливо, цю реформу треба відкоригувати – нема проблем: з вересня депутати вийдуть на роботу, і будемо про це говорити. Але має бути закон. Якщо ви не допускаєте перевірку, не допускаєте керівника, ви заганяєте ситуацію в глухий кут, і це, в першу чергу, шкодить тим людям, в інтересах яких ви сьогодні прийшли – ваших працівників.

Моя пропозиція стосовно 3-ї поліклініки – дайте можливість почати роботу головному лікареві і дайте можливість управлінню проводити перевірку. На сьогоднішній день є прийнята ухвала, і підстав для її скасування немає. Вона є зупинена за позовом. Тому відкличте свої позови, щоб ми почали впроваджувати ухвали, мали можливість нормально фінансувати галузь, тому що на сьогоднішній день я не маю жодних аргументів для того, щоб депутати підтримали рішення про виділення додаткових коштів. Якщо ситуація є патова, депутати не голосують і гроші не виділяються, і в результаті жертвами стають прості люди, які не будуть мати за що жити. А за недопуск керівника передбачена кримінальне провадження. Не заводьте ситуацію у глухий кут», - звернувся до стоматологів міський голова Львова Андрій Садовий.

Проте працівники стоматологічних поліклінік не прийняли пропозиції міського голови.

Додамо, що лікарі 1-ї стоматполіклініки, яка поки що єдина пройшла всі етапи реформування і зараз є комунальним некомерційним підприємством, офіційно встановили плату за свої послуги, і таким чином заробляють собі на зарплату та утримання закладу і, водночас, надають безкоштовну допомогу дітям і пільговикам.