«Ми вимагаємо, щоб держава застосувала свої дії», - А.Садовий про необхідність оголосити Малехів, Грибовичі та Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації

  • 07.06.2016, 14:30
  • Марія Чабада
Сьогодні, 7 червня, міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням про оголошення міста Львова та сіл Малехова і Грибович зоною надзвичайної екологічної ситуації. Також міський голова наголосив, що у Львові назріває критична ситуація з вивезенням з міста побутових відходів.

«Я сьогодні звернувся до Президента України, до Прем’єр – міністра України з проханням  оголосити зоною надзвичайної екологічної ситуації, застосовуючи відповідний закон, село Великі Грибовичі, село Малехів і місто Львів. 

Сталася велика біда. Внаслідок пожежі відбувся зсув великої частини полігону, загинули люди, шукаючи ще еколога, який знаходиться під завалами. В результаті цього, 10 днів ми не вивозимо сміття на відповідний полігон і ми маємо загрозу надзвичайної ситуації. Ті міста, які приймали наші відходи, поступово починають відмовляти. І для мене критичною була розмова з одним-другим міським головою, які мені говорять про дзвінки з державних районних адміністрацій, настійливо рекомендуючи не примати сміття від міста Львова.

Якщо така ситуація є і держава стає осторонь, то ми можемо опинатися у великій біді. Це є велике мільйонне місто. Тому я звертаюся до Президента, до Прем’єра вжити всі необхідні заходи, тому що міська влада не має в своєму підпорядкуванні екологічних служб, поліції, надзвичайних ситуацій – це все державна гілка влади. Так, сьогодні ми місто прибираємо, але що буде завтра – не відомо. Сьогодні засідає сесія обласної ради, яка також звернеться до міських голів, підтримає їх, щоб вони були солідарні в цій ситуації.

Ми 3 роки в переговорному процесі з Європейським інвестиційним банком, вийшли на фінішну пряму, маємо гарантії на отримання фінансування для будівництва заводу з глибинної переробки сміття, рекультивації існуючого полігону, тому що ніхто в житті не буде цей полігон рекультивувати, бо це не є прибутковий бізнес. А Банк пішов назустріч. Сьогодні я говорив з Віце-прем’єром Зубком, бо ці документи знаходяться в його міністерстві. Він обіцяє максимально пришвидшений розгляд. Я сьогодні мав телефонну розмову з Прем’єр-міністром України, він зараз має по своїй лінії також вчинити ті чи інші дії. Я очікую на розмову з Президентом України. Не можна лишати мільйонне місто  в стороні, більше того, коли з районних адміністрацій йдуть дзвінки міським головам не приймати сміття зі Львова. Що це за солідарність така? Ми ж сплачуємо податки і велика доля коштів, які  збираються на території Львова, йдуть до державного бюджету. Ми вимагаємо, щоб держава застосувала свої дії. Є закон і  тим законом треба користуватися», - наголосив під час брифінгу міський голова Львова Андрій Садовий.