Орденом Лева відзначено Ярослава Грицака

  • 07.05.2016, 14:48
  • Марія Чабада
Львів відзначає 760-річчя. З нагоди Дня міста сьогодні, 7 травня, у Львівській міській раді на урочистих зборах міський голова вручив відзнаку «Орден Лева» Ярославу Грицаку.

фото: Олександр Мазуренко

Доктор історичних наук, професор Українського Католицького Університету, директор Інституту історичних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка Грицак Ярослав отримав Орден Лева за вагомий внесок у формуванні наукового, духовного і культурного середовища м. Львова, плідну науково-публіцистичну діяльність, громадянську позицію у боротьбі за волю та єдність України та з нагоди Дня міста Львова.

фото: Олександр Мазуренко

«Як історик можу сказати відповідально: якщо в Україні мають статися якісь зміни, вони в першу чергу мають статися у Львові. І ми це бачимо. Так було в минулому, і так є зараз. Ми колись жартували, що, якщо так далі буде йти, то за 20-25 років Львів буде в Європі, а Україна як собі хоче. Зараз, після Євромайдану, ми вже так не кажемо, бо розуміємо, що Україна є зараз найкраща Європа. Тому що Україна зараз, напевно, остання європейська країна, де європейські цінності, трактуються настільки серйозно,  що заради них готові жертвувати всім, навіть найдорожчим – життям. Сумна статистика показує, що серед Небесної сотні більшість є наші львів’яни. Тобто, якщо Україна зараз є кращою Європою, то Львів є мотором і душею тої нової України і тої нової Європи. Львів має всі підстави, щоб бути ним, бо це є місто-кабінет, це є місто-університет, це є місто нової і дуже якісної політики і, що сьогодні було видно з виступу міського голови, це місто, яке має велику візію, це є місто-візіонер. Теоретики кажуть, що виконання візії триває десь приблизно 50 років. Ми можемо зараз сперечатися, чи ми на початку, чи на середині цього шляху, але ми знаємо, що він буде тривати довго. Бажаю всім міцного здоров’я, щоб дожити і побачити результати нашої візії», - зазначив у своєму виступі Ярослав Грицак.

Також під час урочистого засідання міський голова Львова Андрій Садовий традиційно вручив Подяки, Дипломи, ювілейні монети ім. Короля Данила Галицького, «Золотий герб міста Львова, відзнаки імені Олени Степанівни, «Почесний знак Святого Юрія». Традиційно, присвоєно звання «Шляхетна львівська родина», «Почесний громадянин міста Львова» та «Львів’янин року».

Детальна програма відзначення Дня міста Львова тут: http://bit.ly/1q3UMnA